Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon sprängde flygplan på order av Nordkorea

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: AP / TT / NTB Scanpix
Foto: AP / TT / NTB Scanpix

Kim Hyon-Hui, 56, vet en hel del om hur hänsynslöst Nordkorea kan agera.

Hon är själv före detta nordkoreansk agent.

En agent som skulle skapa kaos inför OS förra gången Sydkorea arrangerade spelen.

Allt skedde på personlig order av Kim Jong-Il, pappa till Nordkoreas nuvarande ledare Kim Jong-Un.

Så hon sprängde ett sydkoreanskt passagerarplan och dödade 115 personer.

Minnena kommer tillbaka dessa dagar för Kim Hyon-Hui. Hon lever sedan många år i Sydkorea och har startat ett nytt liv där. Det är tidningen Washington Post som träffat henne inför invigningen av Vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Det är just de olympiska spelen som väckt minnena till liv. Ja, nyligen såg hon även tv-bilder på sig själv, tv-bilder tagna i december 1987 när hon fördes i fångenskap till Sydkorea några dagar efter att KAL flight 858 sprängts i luften i havet utanför Burma.

Det var hon och en medarbetare som sprängt planet.

Sydkorea skulle 1988 arrangera sommar-OS. Det var därför Kim Hyon-Hui sändes ut på sitt uppdrag.

Nordkorea hade egentligen hoppats på att få samarrangera OS med Sydkorea, men det blev inget av. I år kommer Nord- och Sydkorea att tåga in under en gemensam flagga och de ställer upp med ett gemensamt ishockeylag för damer.

Kim Hyon-Hui förs i fångenskap till Sydkorea några dagar efter att KAL flight 858 sprängts i luften i havet utanför Burma.
Foto: / AP / TT / NTB Scanpix

Kim Il-Sung ville störa OS-förberedelser

Det har lett till förhoppningar att i alla fall OS-veckorna ska vara lugna på den koreanska halvön. Då 1987 bestämde sig i stället Nordkoreas dåvarande ledare och grundare, Kim Il-Sung för att försöka störa OS-förberedelserna.

Och Kim Hyon-Hui var ett viktigt redskap.

– I Nordkorea levde jag som Kim Il-Sungs robot, berättar hon för Washington Post. I Sydkorea har jag kunnat börja ett nytt liv.

Det var ingen självklarhet. Hon dömdes från början till döden för sitt brott. Ett brott hon aldrig blir fri ifrån.

– Kan mina synder bli förlåtna, undrar hon, och svarar själv på frågan:

– Antagligen inte.

Hon rekryterades av den nordkoreanska säkerhetstjänsten när hon gick sitt andra år på Pyongyangs universitet för främmande språk. En dag blev hon inkallad till rektorn där en man från Nordkoreas kommunistparti väntade.

– Du har blivit utvald av partiet! var budskapet.

Skolades till agent

Hon blev  uppmanad att packa sin väska, ta farväl av familjen och göra sig beredd att lämna skolan och sitt gamla liv dagen efter.

Därefter handlade allt om att skola upp henne till att bli en nordkoreansk agent. Hon lärde sig flytande japanska och fick en ny, japansk identitet, Mayumi Hachiya.

Hon blev även introducerad till en äldre nordkoreansk man som skulle spela rollen som hennes japanska far. Uppdraget: att spränga ett sydkoreanskt passagerarplan med alla passagerare ombord.

Kim Hyon-Hui har beskrivit det tidigare i den bok hon skrivit om sitt liv ”Min själs tårar”. Hennes överordnade motiverade uppdraget så här:

”Genom att förstöra planet, så ökar vi känslan av kaos och det kommer till slut att leda till att Sydkorea inte kan genomföra OS.”

Hon såg den handskrivna ordern. Den var signerad Kim Jong-Il, son till Kim Il-Sung, blivande ledare för Nordkorea och pappa till landets nuvarande ledare.

Kim Jong-Il.
Foto: YAO DAWEI / AP XINHUA

Fick bomben i Belgrad

Kim Hyon-Hui sändes med sin partner till Europa där de i Belgrad träffade kolleger som försåg dem med bomben. En tidsinställd sådan, placerad i en Panasonic radio. Där fanns också flytande sprängmedel i en spritflaska.

Säkerhetskontrollen var inte så noggrann på den tiden vid flygplatserna. De två nordkoreanska agenterna flög till Bagdad, Irak för att där gå ombord på KAL:s flight 858. Det var den 29 november 1987.

De två var även utrustade med cyanid-förgiftade cigarretter i fall de blev tillfångatagna. Då skulle de välja döden.

Planets rutt gick via Abu Dhabi. Där klev de bägge nordkoreanerna av planet. I handbagagehyllan lämnade Kim Hyon-Hui kvar den shoppingkasse där hon placerat bomben.

Allt fungerade som det var tänkt. Några timmar senare detonerade bomben när planet befann sig över Andamansjön, havet utanför Burma. Alla de 115 ombord dödades, många var sydkoreanska arbetare som skulle återvända hem till Sydkorea efter arbete i Mellanöstern.

Kim Hyon-Hui visste att hon snabbt måste ta sig tillbaka hem till Nordkorea, men hon och kollegan blev stoppade av passpolisen i Bahrain. Deras reseschema hade väckt deras intresse.

De två nordkoreanerna fruktade att spelet var över, och de bet bägge i sina dödliga cigarretter. Han dog. Inte hon.

Kim Hyon-Hui anländer till rätten i Sydkorea 1989.
Foto: / Ap / TT / NTB Scanpix

”Grundat på lögner”

Så Kim Hyon-Hui flögs till Sydkorea i stället. Det var där tv-kamerorna filmade henne när hon kom nerför planet. Bilderna hon nyligen såg på tv. Hon hade en anordning i munnen som skulle förhindra att hon bet tungan av sig.

I början sa hon inget i förhören, men de sydkoreanska förhörsledarna var duktiga i sitt jobb. Dagen innan hon började prata, så tog de henne på en tur runt Sydkoreas huvudstad Seoul.

De besökte köpcentrum fyllda med sydkoreaner, hon såg alla bilar, hon såg ansiktsuttrycken på sydkoreanerna. Hon togs till den olympiska byn, Hon såg att det hon lärt sig i Nordkorea inte stämde.

– Det var grundat på lögner, säger hon i dag.

Hon lever nu i utkanten av Sydkoreas tredje största stad Daegu, är gift med en sydkorean - en av agenterna som hon första mötte - och de har två tonåriga barn, 16 och 18 år. Några mer detaljer än så vill hon inte berätta om.

Samarbetar med sydkoreanerna

Hon har fortfarande polisbevakning och vet mer än väl att Nordkorea inte förlåtit att hon började samarbeta med sydkoreanerna.

En sydkoreansk domare dömdes henne till döden 1989, men hon benådades av Sydkoreas dåvarande president Roh Tae-Woo. Många sydkoreaner rördes också av hennes tårar när hon vid en presskonferens bad om förlåtelse för vad hon gjort.

Därefter försvann hon från rampljust och har levt sitt liv så normalt som möjligt. Det långa hår hon bar 1987 är kortklippt i dag, hon bär glasögon, går i kyrkan och gillar att ta långa promenader i sina hemtrakter.

Och Kim Hyon-Hui följer förberedelserna inför Vinter-OS. Men hon gör det med kluvna känslor. Hon fruktar att samarbetet mellan Nord- och Sydkorea spelar diktaturen i händerna. Att det vänder bort världens blickar från regimens brott mot mänskligheten. 

Och hon gläds inte åt att de två nationerna kommer att vandra in under samma flagga, ett blått Korea på vit botten, återföreningsflaggan.

– Det där flaggan representerar inte fred, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.