Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon sparkades av italienska armén – strider nu mot Putin

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Ryska trupper i närheten av Mariupol.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA

Stridspiloten Giulia Schiff, 23, tvingades bort från det italienska flygvapnet efter att ha larmat om pennalism.

Nu är hon en av få frivilliga kvinnor som har anslutit till Ukrainas internationella brigad.

Häromåret väckte Giulia Schiff rubriker i italienska medier, när den unga piloten från Venedig drev ett fall om pennalism inom flygvapnet till domstol – men förlorade. Filmklipp från invigningsriten visade hur hon piskades, knuffades med huvudet före i en flygplansvinge och slutligen kastades i en pool av sina kolleger.

Enligt 23-åringen fick hon sparken efter att ha larmat om våldet till ledningen. Flygvapnet hävdar å sin sida att Giulia Schiff blev uppsagd på grund av bristande talang, och att det handlar om en ”anrik ritual” vid avslutade studier.

Nu har hennes öde återigen uppmärksammats – den här gången av stora brittiska tidningar som Daily Mail och Mirror – eftersom hon anslutit som frivillig i den ukrainska främlingslegionen för att strida mot Putin. 

”Föddes för det här”

Redan dagen efter den ryska invasionen skrev Giulia Schiff ett inlägg i sociala medier där hon förklarade att Europa ”inte har reagerat på det sätt som Ukraina förtjänar” och att det är hennes plikt att agera. 

Hon uppges ha lämnat Italien några dagar senare för att ta värvning i ett ukrainskt specialförband. Enligt Mirror är hon för närvarande den enda utländska kvinnan som deltar i striderna.

Efter inledande träning ska Giulia Schiff ha stationerats nära Kiev, men det är i nuläget hemligt var hon befinner sig. På Instagram har hon dock publicerat bilder och filmklipp iklädd uniform. I italienska medier förklarar hon att hon stannar tills kriget är över.

– Jag föddes för det här, för att hjälpa våra ukrainska bröder och för att förhindra att kriget når oss.

https://www.instagram.com/p/CVoOYjJsQn_/?hidecaption=true

Amerikanen krigar i Ukraina: ”En bra men farlig semester”

Klippen har fått flera miljoner visningar: ”Fyra ryska stridsvagnar som slagits ut”.

Han försökte sänka ryska oligarkens lyxyacht

Nu krigar han i Ukraina: ”Det jag gjorde var 100 procent korrekt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.