Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon som gifte sig med Berlinmuren är död

Eija-Riitta Eklöf, eller Eklöf-Berliner-Mauer som hon ofta kallades i offentliga sammanhang, gjorde sig känd för att ha gift sig med Berlinmuren 1979. Den 31 oktober förra året dog hon.
Strax innan klockan 18 på kvällen larmades räddningstjänsten om att villan där Eklöf både bodde och drev museum var helt övertänd.
Foto: Picasa / PICASA
"Av de människorna vi har träffat tror jag att hon är den vi har pratat om mest efteråt", säger Fredrik Wikingsson.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Eija-Riitta Eklöf gifte sig med Berlinmuren 1979 och myntade begreppet objektsexuell.

Hon medverkade i flera tv-program där hon berättade om sin läggning och kärlek – nu har hon bekräftats död efter en våldsam villabrand.

– Folk blev nog väldigt fängslade av henne, säger Fredrik Wikingsson som träffade Eija-Riitta när han gjorde "100 höjdare" med Filip Hammar.

Eija-Riitta Eklöf, eller Eklöf-Berliner-Mauer som hon ofta kallades i offentliga sammanhang, gjorde sig känd för att ha gift sig med Berlinmuren 1979.

Under åren var hon bland annat med i SVT:s kulturprogram "Kobra" och Kanal 5:s "100 höjdare – Sveriges skönaste människor" med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

2002 utsågs hon till "Århundradets galnaste kvinna" av tidningen Slitz. Till Expressen sa hon då:

– Ska man nu vara med på en sådan där lista är det väl lika bra att vinna.

Utöver det har hon även varit med i flera internationella medier. 2008 gjorde brittiska Channel 5 en dokumentär om henne.

– När jag var sju år fastnade jag för Berlinmuren. Jag blev kär när jag kom in i puberteten, berättade hon för Expressen 2008.

Dog i våldsam villabrand

Vid sidan av det drev hon Giljotinmuseet i Liden utanför Sundsvall. Där ställdes både giljotiner och andra avrättningsredskap ut tillsammans med hemmagjorda modeller.

Men den 31 oktober förra året dog Eija-Riitta Eklöf. Strax innan klockan 18 på kvällen larmades räddningstjänsten om att villan där hon både bodde och drev museet var helt övertänd.

Branden var så kraftig att man lät villan brinna ner.

Dagarna efter branden hittades kvarlevor av en människa i det utbrända huset, men inte förrän nu har polisens tekniker lyckats fastställa identiteten, som lokaltidningen ST var först att berätta.

Eija-Riitta Eklöf blev 61 år gammal. I branden dog även hennes katter och en hund.

"Jag var helt övertygad om att hon brann inne"

Trots att det tagit ett halvår att få beskedet förstod Eija-Riittas ett år yngre bror Christian Eklöf, 60, tidigt vad som hade hänt.

– Jag var helt övertygad om att hon fanns kvar i huset, att hon brann inne. Jag förstod att de skulle hitta någonting av henne, säger han.

Dagarna efter branden hittades kvarlevor av en människa i det utbrända huset, men inte förrän nu har polisens tekniker lyckats fastställa identiteten.
Foto: Picasa / PICASA

Han bor drygt 15 mil söder om sin syster, men de träffades ofta.

– Jag var och hälsade på henne ganska ofta, vi träffades rätt så mycket. En gång i månaden ungefär. Vi gjorde mycket tillsammans när vi växte upp, lekte och hade roligt med varandra där, säger Christian om huset där de båda växte upp.

Sista gången han pratade med henne var på onsdagen den 28 oktober. På lördagen brann det.

Fredrik Wikingsson: Fängslade av henne

2006 träffade Kanal 5-duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson Eija-Riitta Eklöf för programmet "100 höjdare". Och trots att mötet bara varade i ett par timmar och att de inte hördes efter det minns Fredrik Wikingsson det väldigt väl.

"Av de människorna vi har träffat tror jag att hon är den vi har pratat om mest efteråt", säger Fredrik Wikingsson.
Foto: Anders Ylander

– Man går igenom livet och träffar en massa människor. Vissa möten fastnar, onekligen. Jag och Filip har ju en oerhörd fascination för personer som lever alternativa livsstilar fullt ut, och hon är nog en av de mest fascinerande vi har träffat, säger han och fortsätter:

– Av de människorna vi har träffat tror jag att hon är den vi har pratat om mest efteråt.

– Hon är en av de som vi har träffat som vi har fått flest reaktioner på. Folk blev nog väldigt fängslade av henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.