Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon söker asyl i Sverige – på grund av Donald Trump

Danni Askini berättar att Trump-administrationen tvingat henne att fly USA. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Danni Askini, en av USA:s mest kända transaktivister, söker asyl i Sverige.

Anledningen: hon säger att hon blivit våldtagen av en polis i Seattle, att hon hamnat på nazisters dödslistor på Darknet – och att Trump-administrationen tvingat henne att fly USA.

– Jag är trans, jag är kvinna och jag är en ”tough bitch”. Jag är den amerikanska transrörelsens Annie Lööf, säger Danni Askini när Expressen träffar henne i Stockholm.

Den 5 juli 2018 ringde den 36-åriga transaktivisten Danni Askini ett telefonsamtal till en präst i Seattle.

Tre dagar senare stod hon framför sin pojkvän i Gas Works Park, mitt i den amerikanska västkustens regnigaste stad, och lovade att älska i nöd och lust.

– Jag grät, både för att jag var lycklig och för att jag var ledsen, säger Danni Askini.

Bröllopet var en juridisk nödlösning. Några timmar senare skulle Askini lämna USA – utan att veta om hon någonsin skulle kunna återvända hem.

I juni hade den amerikanska passmyndigheten plötsligt meddelat att hon inte fick förnya sitt pass. Eftersom hon genomgått könsbyte 19 år tidigare, och då samtidigt bytt namn, fanns det anledning att ifrågasätta hennes identitet, menade myndigheten.

Äktenskapet med en amerikansk medborgare skulle en dag kunna bli hennes väg tillbaka in i USA. Men nu behövde hon ta sig ut ur landet – fort. 

Annars, fruktade hon, skulle hon inte ha lång tid kvar att leva.

Därför söker Danni Askini asyl i Sverige

• Transaktivisten Danni Askini har i flera år mottagit dödshot från högerextremister i USA.

• I juni meddelade amerikanska myndigheter att hon inte får förnya sitt pass. Detta på grund av att hon bytte namn och kön för 19 år sedan.

• I juli 2018 flydde hon till Sverige med tillfälliga resehandlingar.

• USA ifrågasätter nu hennes medborgarskap och menar att hon inte kunnat styrka sin identitet.

Om hon återvänder hotas hon av fängelse för passbedrägeri.

 

Den 8 juli gifte sig transkvinnan och aktivisten Danni Askini i Seattle. Dagen efteråt flög hon till Sverige. Foto: Privat

Trakasserades, misshandlades, urinerades på

Sex månader senare kliver Danni Askini in på kaféet Under kastanjen i Gamla Stan i Stockholm.

Hon har långt blont hår, en elegant beige kappa och en stor Burberry-sjal lindad runt halsen. Som vilken 36-årig Östermalmskvinna som helst.

Efter beställningen ”one oats latte and a kanelbulle” börjar hon berätta om sin uppväxt i delstaten Maine, på den amerikanska östkusten.

Om när hon kom ut som transperson när hon var 14. Hur hon – som då fortfarande var en han – började äta hormoner och spara ut håret.

Hon berättar om hur killarna i skolans hockeylag började trakassera henne, misshandla henne, urinera på henne. Hur de tryckte ner henne inne på skolans herrtoalett – vilken lärarna insisterade på att hon skulle använda – och simulerade oralsex på henne.

Om hur hon levde som hemlös och blev offer för barntrafficking. Hur hon bytte namn, bytte kön, bytte namn igen. Och hur hon efter 20 års kamp blev en av USA:s mest kända transaktivister.

Danni Askini med den amerikanska senatorn Patty Murry. Foto: Privat

Träffade svensk man

2005 träffade Danni Askini svenske Simon, som var i USA för att studera till kommersiell dykare.

– Han var med i rugbylaget, jag blev kär i honom direkt.

Efter att ha pendlat till Simons hemstad Helsingborg i fem års tid gifte sig paret i Maine 2011, varefter Askini fick tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning. Hon har bott här i omgångar tillsammans med Simon – som nu är hennes exmake – men basen har alltid varit i USA.

Min och min familjs adress har lagts ut på nazisters dödslistor på Darknet

Redan 2008 fick hon arbete som transaktivist i San Francisco. När hon grundade organisationen Gender Justice League, som slåss för transpersoners rättigheter i USA, började hon få regelbundna dödshot, säger hon:

– De värsta hoten kommer på våren, när det är säsong för ny lagstiftning. Vi får telefonsamtal och mejl med dödshot. Förra året bytte vi kontor fyra gånger. De bryter sig in, de sprejar swastikor på våra medlemmars bilar.

Expressen har tagit del av dokumentation som styrker att Askini dödshotats.

 

 

Efter presidentvalet 2016 började organisationen Gender Justice League utsättas för vandalisering. Foto: Privat

Danni Askini säger att naziströrelsen och alternativhögern är på stark frammarsch i USA, framför allt i de nordvästra delarna av landet, där hennes organisation verkar. 

– När jag berättar för folk att jag får dödshot tror de att jag blir upprörd över troll på nätet. Alltså, fuck you, säger jag bara. Min och min familjs adress har lagts ut på nazisters dödslistor på Darknet. De skriver uttryckligen att jag ska mördas. De har skrivit upp min mamma på en dödslista. De har postat bilder på min bror, som har autism. Min mamma och bror har flyttat för att inte bli mördade.

USA har verkligen förändrats på ett sätt som jag tror att många inte förstår

Hon menar att Donald Trump och hans administration bär ett ansvar för den växande alternativhögern i USA – och specifikt för transpersoners ökade utsatthet.

I sitt arbete med transpersoners rättigheter har Danni Askini fått högt uppsatta kontakter. Här med kongressledamoten Pramila Jayapal. Foto: Privat

Danni Askinis organisation arbetar dels med att påverka lagstiftningen i delstaten Washington, där Seattle ligger, men bedriver även lobbyverksamhet i Washington DC, för att främja transpersoners federala rättigheter.

Trump och transrättigheter

I juli 2017 deklarerade Donald Trump på Twitter att transpersoner inte längre ska kunna tjänstgöra i den amerikanska militären. Beslutet, som kritiserades hårt, motiverade presidenten med de höga kostnader som är förknippade med bland annat könsbyten, och som militären i vissa fall står för.

Den amerikanska Högsta domstolen väntas snart pröva huruvida Trumps militära transförbud ska tillämpas rättsligt.

Trumpadministrationen har även tagit andra steg för att begränsa skydd och rättigheter för transpersoner, vilka utökades under Obamas tid som president.

Bland annat har Trump vidtagit åtgärder för att transpersoner inte ska inkluderas i den sjunde och den nionde artikeln av ”The civil rights act” från 1964, som reglerar diskriminering i skolan respektive på arbetsplatser.

Jag är helt säker på att det amerikanska utrikesdepartementet motarbetar mig aktivt för att jag är en transaktivist

Danni Askini tycker att många underskattar allvaret i utvecklingen i USA:

– Min största oro är att fundamentala mänskliga rättigheter har blivit djupt urgröpta. Jag har ingen kristallkula, så jag vill inte förutspå vad som kommer att hända, men de mänskliga rättigheterna är under attack. 

– USA har verkligen förändrats på ett sätt som jag tror att många inte förstår. Det här skulle aldrig hänt under varken Reagan eller Bush.

Danni Askini och hennes familj har mottagit dödshot från högerextremister i flera år. Situationen har förvärrats sedan Trump blev preisdent, säger hon. Foto: LUDDE HELLBERG

Vittnesmålet: Våldtagen av högt uppsatt polis

Hot från högerextremister och försämrade rättigheter för transpersoner är inte de enda anledningarna till att Danni Askini valt att lämna USA.

För Expressen berättar hon nu om ett påstått övergrepp i januari 2018, som hon tidigare inte pratat om offentligt. Hon säger att hon blivit våldtagen av en högt uppsatt polis i Seattle.

– Min organisation arbetar för att polisen ska förstå transpersoner och kunna behandla dem bättre. Jag träffade den här personen för ett möte om vårt arbete med detta.

Askini säger att hon fick en kopp kaffe som smakade konstigt.

– Jag kände hur jag började bli snurrig när jag kom ut från toaletten. Nästa sak jag minns är att han ligger ovanpå mig. Medan han våldtog mig sa han saker som ”jag vet att ni transtjejer är slampor, jag ska ge det till dig som du gillar det”.

 

 

Askini hävdar att hon blev våldtagen av en högt uppsatt polis i Seattle. ”Det är inte min första rodeo”, säger hon. Foto: LUDDE HELLBERG

”Är fruktansvärt naivt”

Hon säger att hon inte gjorde motstånd.

– Narrativet om att kvinnor borde slå tillbaka och göra motstånd vid våldtäkt är fruktansvärt naivt. Jag har blivit våldtagen ett flertal gånger i mitt liv. I den situationen förstår man att ”den här skiten kommer hända oavsett om jag slår tillbaka”. Den här personen hade dessutom en pistol hemma.

Efteråt åkte hon direkt till sjukhuset för att bli undersökt, så att våldtäkten skulle dokumenteras.

– Tyvärr är det här inte min första rodeo, säger Danni Askini.

Expressen har tagit del av läkarintyg som styrker att Danni Askini sökt hjälp efter våldtäkt den aktuella kvällen.

Askini säger att hon blev våldtagen av en annan polis, som inte var i tjänst, under en nyårsfest 2011. Hon anmälde honom, säger hon, men han fälldes inte. Hon menar att det är omöjligt för en transkvinna att få en polis fälld för våldtäkt i USA:

– Jag pratade med högt uppsatta personer som sa åt mig att ”håll tyst om det, du kommer aldrig vinna och ditt liv kommer bli ett helvete, det är bättre att bara gå vidare”.

Söker asyl i Sverige

Allt detta sammantaget har gjort att Danni Askini nu söker asyl i Sverige.

Den avgörande faktorn blev att amerikanska myndigheter i somras ogiltigförklarade hennes pass och sedan dess hävdar att hon inte kan styrka sitt eget medborgarskap.

https://twitter.com/ChelseaClinton/status/1012855144474726400

Askini skrev direkt på Twitter om det inträffade och fick stöd av bland andra Chelsea Clinton.

Med hjälp av högt uppsatta politiker i Washington DC, som hon känner genom sitt arbete som aktivist, lyckades hon få ett tillfälligt utresedokument utfärdat och sedan lämna landet.

Hon misstänker nu att hon kommer att åtalas för passbedrägeri och sättas i fängelse om hon återvänder till USA.

Askini är en av USA:s kändaste transaktivister. Nu söker hon asyl i Sverige. Foto: LUDDE HELLBERG

Att hon valt att söka asyl just i Sverige beror dels på att hennes exmake och många av hennes vänner bor här, dels på situationen för transpersoner:

– Jag vet att Sverige är ett land som lägger stor vikt vid jämställdhet och HBTQ-rättigheter – och som även har en historia av att stå upp för mänskliga rättigheter. Det är ett land jag alltid har känt mig trygg i, säger Danni Askini.

Men varför skulle Trump-administrationen lägga tid och energi på just henne? Är det realistiskt att det finns en plan för att sätta henne i fängelse om hon återvänder hem?

– Jag är helt säker på att det amerikanska utrikesdepartementet motarbetar mig aktivt för att jag är en transaktivist. Det finns många anledningar för dem att ogilla mig: Jag är trans, jag är kvinna och jag är en ”tough bitch”. Trumpadministrationen har tvingat mig ut ur mitt eget land.

Danni Askinis asylansökan behandlas nu av Migrationsverket.