Marianne Bremnes, som befann sig på sommarstället i Nordnorge tillsammans med sin man, uppfattade först inte allvaret i situationen. Foto: All over press och Privat
Marianne Bremnes, som befann sig på sommarstället i Nordnorge tillsammans med sin man, uppfattade först inte allvaret i situationen. Foto: All over press och Privat

Hon sms:ade med dottern på Utöya

Publicerad
Uppdaterad
"Folk dör här."
Så skrev Julie Bremnes, 16, medan skottdramat pågick på Utöya.
Modern bad henne sms:a var femte minut för att visa att hon levde.
- Det har varit en helt absurd, grotesk upplevelse. Värre än den värsta skräckfilm, som man inte kan stänga av, säger Marianne Bremnes.
Strax efter klockan 17 på fredagen ringde Julie Bremnes sin mamma och sade att det var en galen man som sköt på ön. Julie bad henne ringa polisen.
Marianne Bremnes, som befann sig på sommarstället i Nordnorge tillsammans med sin man, uppfattade först inte allvaret i situationen och trodde att det var någon som avfyrade smällare.
– När hon började tala allt tystare och till sist sade att hon måste lägga på gick det upp för mig att det var verkligt, säger hon.
Modern bad sin dotter att sms:a var femte minut för att hon skulle veta att hon var okej.

Hade dödsångest

Efter samtalet sprang dottern ned till stranden och gömde sig bakom en klippa tillsammans med tre–fyra andra personer – därifrån höll hon kontakt med modern.
– Det kändes som en förfärligt lång tid innan polisen kom. När hon började skicka meddelanden om att hon tyckte väldigt mycket om oss förstod jag vilken dödsångest hon hade.
Till slut blev Julie upplockad av en turistbåt och förd i säkerhet. I söndags kom hon hem till Harstad i Nordnorge.

"I sin egen bubbla"

Allvaret i situationen har fortfarande inte helt sjunkit in.
– Jag har inte förstått det än. Jag hör de förfärliga historierna som ungdomarna berättar om att de sett kompisar bli skjutna på nära håll. Det är så hemska historier att de kommer att ta lång tid att bearbeta, säger Marianne Bremnes.
– Min dotter är stark och frisk men hon har även sina stunder när hon är ledsen. Ungdomarna är i sin egen bubbla och har inte kommit över chocken och börjat bearbeta det här än.

"Grotesk upplevelse"

Marianne Bremnes liknar upplevelsen vid en skräckfilm.
– Jag tror inte vi kan klara av att uppfatta den situation vi har varit i. Det har varit en helt absurd, grotesk upplevelse. Värre än den värsta skräckfilmen, som man inte kan slå av.
När man läser sms-konversationen verkar du så lugn. Var du det?
– Det gick lite tid innan vi insåg hur allvarligt det var. Samtidigt var det viktigt att behålla lugnet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag