Hon släpps inte in på restaurang

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ylva Viklund, 51 år, från Västerås fick inte fira 50-årskalas på restaurang Bellmans och en Pizzeria i Västerås - hennes diabeteshund Darton släpptes inte in. 

- Jag blir besviken när vissa personer inte vill förstå hur viktig hunden är för mig, säger hon.

När Ylva Viklund får blodsockerfall drabbas hon av förvirring och brukar vara nära att tuppa av. För att hon inte ska ligga avsvimmad någonstans finns Darton – hennes sexåriga hund. 

Nekade hunden

 Han finns med henne dygnet runt och krafsar genast efter en karamell när larmet går.

 - Vi kallar den för saken. Så fort han ser att jag är på väg ned börjar han krafsa efter godiset som jag får sätta i mig, säger hon.

 Det var i september förra året som Ylva Viklund skulle fira en väninna som fyllde femtio. Hon fick snabbt veta att diabeteshunden Darton inte var välkommen på restaurang Bellman. Samma sak hände på Pizzeria piazza di spagna i Västerås.

 - Jag kände mig klart diskriminerad på grund av mitt handikapp, säger hon.

Anmält restaurangen

 Enligt lagen får inte hundar eller andra djur vistas bland livsmedel och i restauranger. Men en paragraf hos Livsmedelsverket ger tillstånd för ledarhundar, servicehundar och signalhundar.

 - De har rätt att neka mig, men de har också rätt att säga ja till Darton. Jag har ju även rätt att äta ute på restaurang, säger hon.

 Ylva Viklund har nu anmält de båda restaurangerna till Handikappsombudsmannen.

 Vasteras.expressen.se har förgäves sökt restaurangägaren på Bellman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.