I videon visar sig Annelie Nordström som stridslysten och hon avfärdar kraven på sin egen avgång med att hon är förtroendevald av Kommunals kongress 2013. Foto: Pelle T NilssonI videon visar sig Annelie Nordström som stridslysten och hon avfärdar kraven på sin egen avgång med att hon är förtroendevald av Kommunals kongress 2013. Foto: Pelle T Nilsson
I videon visar sig Annelie Nordström som stridslysten och hon avfärdar kraven på sin egen avgång med att hon är förtroendevald av Kommunals kongress 2013. Foto: Pelle T Nilsson
Anders Bergström avgick som kassör från Kommunal. Foto: Claudio Bresciani/TtAnders Bergström avgick som kassör från Kommunal. Foto: Claudio Bresciani/Tt
Anders Bergström avgick som kassör från Kommunal. Foto: Claudio Bresciani/Tt
– Nu har vi en ny kongress 2016 i maj, då har kongressombuden och medlemmarna möjligheten att välja den ordföranden som man anser att man behöver de kommande åren. Fram tills dess är det min plan att rätta till de problem som Kommunal har, säger hon. Foto: Pelle T Nilsson– Nu har vi en ny kongress 2016 i maj, då har kongressombuden och medlemmarna möjligheten att välja den ordföranden som man anser att man behöver de kommande åren. Fram tills dess är det min plan att rätta till de problem som Kommunal har, säger hon. Foto: Pelle T Nilsson
– Nu har vi en ny kongress 2016 i maj, då har kongressombuden och medlemmarna möjligheten att välja den ordföranden som man anser att man behöver de kommande åren. Fram tills dess är det min plan att rätta till de problem som Kommunal har, säger hon. Foto: Pelle T Nilsson

Hon skyller skandalen på Anders Bergström

Publicerad

I en intern video som har skickats till Kommunals förtroendevalda försöker förbundsordförande Annelie Nordström, 59, att rädda sitt jobb och skyller de misstag och oegentligheter som nu avslöjats på den nyligen avgångna förbundskassören Anders Bergström.

– Det har varit i de verksamheter som varit Anders ansvarsområden som de företeelser som Aftonbladet har granskat har skett, säger hon.

Samtidigt slår hon fast att hon inte tänker avgå trots kraven.

I videon visar sig Annelie Nordström som stridslysten och hon avfärdar kraven på sin egen avgång med att hon är förtroendevald av Kommunals kongress 2013.

– Nu har vi en ny kongress 2016 i maj, då har kongressombuden och medlemmarna möjligheten att välja den ordföranden som man anser att man behöver de kommande åren. Fram tills dess är det min plan att rätta till de problem som Kommunal har, säger hon.

En stor del av videon ägnas åt att svara på de många frågor som uppkommit bland medlemmarna den senaste tiden.

Att hon själv har bott gratis på Kommunals kursgård Marholmen, ber hon om ursäkt för och säger att "det brast en gång" och att "allt är nu betalt".

Lovar att utreda

Att Kommunal driver flotta restaurangen Metropol Palais i Stockholm, en så kallad fransk bistro, som är så dyr att många av förbundets medlemmar inte har råd att äta där, förklarar hon med att en analys inför öppnandet visade att just den typen av restaurang "skulle passa bäst i det här läget", utan att utveckla resonemanget mer.

Men hon lovar att utreda huruvida restaurangen ska drivas vidare "i sin nuvarande form".

Att det förekommit sexshower med porrskådespelare i de egna lokalerna skyller hon på externa kunder som hyrt dem, och hon säger sig vara "illa berörd" av vad som skett.

Hyllar förtroendevalda

Hon påstår också att Kommunals ekonomi är väldigt god, och menar att strejkkassan sedan 2002 ökat från 4000 kronor till 7500 kronor per medlem. Men att det delvis kan förklaras med att antalet medlemmar under samma period minskat från knappt 600 000 till drygt 500 000, undviker hon att nämna.

Hela inledningen av filmen ägnas åt en hylla de förtroendevalda och deras arbete och hon manar dem att stå upp för Kommunal och den egna verksamheten.

Men det har förstås ett egenvärde. I slutändan är det de förtroendevalda som har makten att påverka ifall Annelie Nordström kan sitta kvar som förbundsordförande i Kommunal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag