Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon skyller skandalen på Anders Bergström

I videon visar sig Annelie Nordström som stridslysten och hon avfärdar kraven på sin egen avgång med att hon är förtroendevald av Kommunals kongress 2013. Foto: Pelle T Nilsson
Anders Bergström avgick som kassör från Kommunal. Foto: Claudio Bresciani/Tt
– Nu har vi en ny kongress 2016 i maj, då har kongressombuden och medlemmarna möjligheten att välja den ordföranden som man anser att man behöver de kommande åren. Fram tills dess är det min plan att rätta till de problem som Kommunal har, säger hon. Foto: Pelle T Nilsson

I en intern video som har skickats till Kommunals förtroendevalda försöker förbundsordförande Annelie Nordström, 59, att rädda sitt jobb och skyller de misstag och oegentligheter som nu avslöjats på den nyligen avgångna förbundskassören Anders Bergström.

– Det har varit i de verksamheter som varit Anders ansvarsområden som de företeelser som Aftonbladet har granskat har skett, säger hon.

Samtidigt slår hon fast att hon inte tänker avgå trots kraven.

I videon visar sig Annelie Nordström som stridslysten och hon avfärdar kraven på sin egen avgång med att hon är förtroendevald av Kommunals kongress 2013.

– Nu har vi en ny kongress 2016 i maj, då har kongressombuden och medlemmarna möjligheten att välja den ordföranden som man anser att man behöver de kommande åren. Fram tills dess är det min plan att rätta till de problem som Kommunal har, säger hon.

En stor del av videon ägnas åt att svara på de många frågor som uppkommit bland medlemmarna den senaste tiden.

Att hon själv har bott gratis på Kommunals kursgård Marholmen, ber hon om ursäkt för och säger att "det brast en gång" och att "allt är nu betalt".

Lovar att utreda

Att Kommunal driver flotta restaurangen Metropol Palais i Stockholm, en så kallad fransk bistro, som är så dyr att många av förbundets medlemmar inte har råd att äta där, förklarar hon med att en analys inför öppnandet visade att just den typen av restaurang "skulle passa bäst i det här läget", utan att utveckla resonemanget mer.

Men hon lovar att utreda huruvida restaurangen ska drivas vidare "i sin nuvarande form".

Att det förekommit sexshower med porrskådespelare i de egna lokalerna skyller hon på externa kunder som hyrt dem, och hon säger sig vara "illa berörd" av vad som skett.

Hyllar förtroendevalda

Hon påstår också att Kommunals ekonomi är väldigt god, och menar att strejkkassan sedan 2002 ökat från 4000 kronor till 7500 kronor per medlem. Men att det delvis kan förklaras med att antalet medlemmar under samma period minskat från knappt 600 000 till drygt 500 000, undviker hon att nämna.

Hela inledningen av filmen ägnas åt en hylla de förtroendevalda och deras arbete och hon manar dem att stå upp för Kommunal och den egna verksamheten.

Men det har förstås ett egenvärde. I slutändan är det de förtroendevalda som har makten att påverka ifall Annelie Nordström kan sitta kvar som förbundsordförande i Kommunal.