Tarana Burke skapade hashtaggen. Foto: / FACEBOOKTarana Burke skapade hashtaggen. Foto: / FACEBOOK
Tarana Burke skapade hashtaggen. Foto: / FACEBOOK
Alyssa Milano återanvände den. Foto: / STELLA PICTURES WWW.IPHOTOLIVE.COMAlyssa Milano återanvände den. Foto: / STELLA PICTURES WWW.IPHOTOLIVE.COM
Alyssa Milano återanvände den. Foto: / STELLA PICTURES WWW.IPHOTOLIVE.COM
Efter det att ett antal kvinnor anklagat Hollywoodmakthavaren Harvey Weinstein för våldtäkter och sexuella övergrepp. Foto: ANDY KROPA / AP TT NYHETSBYRÅNEfter det att ett antal kvinnor anklagat Hollywoodmakthavaren Harvey Weinstein för våldtäkter och sexuella övergrepp. Foto: ANDY KROPA / AP TT NYHETSBYRÅN
Efter det att ett antal kvinnor anklagat Hollywoodmakthavaren Harvey Weinstein för våldtäkter och sexuella övergrepp. Foto: ANDY KROPA / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon skapade #metoo – det här betyder hashtaggen

Publicerad

Vi kan inte skrolla igenom sociala medier utan att upptäcka hashtaggen #metoo.

Så vad betyder den? Och varför syns den så ofta?

Expressen reder ut.

När skandalen runt Hollywoodproducenten Harvey Weinstein avslöjades av New York Times och New Yorker i början av oktober satte den i gång en lavin av vittnesmål om sexuella övergrepp, i USA, i Sverige och resten av världen.

 

LÄS MER: Anklagelserna mot Harvey Weinstein – det här har hänt 

 

Uppmaningen att använda hashtaggen #metoo kom från skådespelaren Alyssa Milano. 

Hon ville visa världen hur stort problemet är:

– Om alla kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier skrev "Me too" i statusraden skulle folk förstå vidden av problemet, skrev Milano på Twitter.

Detta var 15 oktober 2017. Redan samma dag hade 200 000 skrivit #metoo. Och en halv mijon dagen efter. Under de första 24 timmarna hade 4,7 miljoner människor skrivit #metoo i tolv miljoner statusuppdateringar på Facebook.

Därför blev #metoo en angelägenhet för alla

https://twitter.com/Alyssa_Milano/status/919659438700670976

Men Alyssa Milano var inte först. 2006 skrev Tarana Burke på Myspace. Anledningen var att hon kommit i kontakt med en 13-årig tjej som utsatts för sexuellt våld i sitt hem. Tarana var stressad och kunde inte hjälpa henne då. I Buzzfeed berättar Burke att hon inte kunde glömma flickans uppgivna ansiktsuttryck:

– Jag såg när hon satte på sig masken och gick tillbaka till sitt gamla liv. Jag förmådde inte ens att viska "me too" till henne, säger Tarana Burke i Buzzfeed.

https://twitter.com/TaranaBurke/status/919704166515335174

Här hölls #metoo-manifestationer i Sverige

Under 22 oktober hölls 13 #metoo-manifestationer runtom i Sverige. 

 

TV: Frida Boisen om dagens demonstration #Metoo 

 

– Människor som går samman förändrar världen. Människor som tillsammans säger: "det här har hänt mig med" – #metoo – det räcker nu! "Det finns ingenting så kraftfullt som insikten att du inte är ensam". Så sa Tarana Burke, kvinnan som startade #metoo år 2006. Och vet du, jag tror att hon har rätt, sa Expressens krönikör Frida Boisen under manifestationen.

Så använder du #metoo

Hashtaggar används mest i Twitter, men även i andra sociala medier. Genom att använda hashtaggen #metoo kan du enkelt bli hittad, eller söka efter andra som skrivit #metoo. Det är det snabbaste sättet att se att du inte är ensam.

Så anmäler du en våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp

Du har full rätt över din kropp. Ett nej är alltid ett nej.

Blir du utsatt för en våldtäkt eller sexuellt övergrepp kan du ringa polisen och anmäla. Akut 112 eller på 11414. Polisen är skyldig att ta emot din anmälan, även på telefon, skriver tjejjouren

Efter en våldtäkt är det viktigt att ta tillvara på alla bevis. Uppsök en läkare så fort du orkar, helst inom tre dygn. Det är bra om du inte duschat. Ta med de kläder du hade på dig när övergreppet skedde, om du har dem kvar.

Du kan boka en tid, så slipper du stå i en lucka och berätta vad som hänt. Ta med en vän som stöd. Du kan begära att få prata med en kvinnlig polis.

Utifrån din beskrivning beslutar polis eller åklagare om de ska inleda en förundersökning. 

Se till att få ett målsägarbiträde om du anmäler våldtäkt. Det är en person, ofta advokat, som står på din sida genom hela processen från förundersökning och framåt.

Vet du mer? Vill du dela med dig av din berättelse? Hör av dig till Expressen – du kan vara anonym och om du vill kan du tipsa via vår krypterade tjänst.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag