Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon ska leda granskningen av Nya Karolinska sjukhuset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nya Karolinska, mångmiljardsjukhuset i Solna, ska granskas av Sofia Wallström, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.
Sofia Wallström, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket ska leda granskningen av Nya Karolinska.
Foto: FOTO: MAGNUS LÄNJE / FOTO: MAGNUS LÄNJE
Nya Karolinska, mångmiljardsjukhuset i Solna, ska granskas av Sofia Wallström, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.
Foto: KRISTOFFER MARCHI / STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Nya Karolinska blev ett av världens dyraste sjukhus.

Nu står det klart vem som ska leda granskningen av mångmiljardsjukhuset i Solna – Sofia Wallström, generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmåns­verket:

– Jag är tjänsteman och har jobbat med uppdrag åt flera olika regeringar så för mig är det helt oproblematiskt, säger hon till Dagens Samhälle

I mitten av februari stod det att regeringen tillsätter en statlig utredning för att granska hanteringen av mångmiljardbygget Nya Karolinska, som kantats av flera skandaler

Slutnotan för sjukhuset väntas landa på hisnande 60 miljarder kronor. 

Socialminister Annika Strandhäll (S) har tidigare kallat sjukhuset för en ”nationell angelägenhet” då det har framkommit missförhållanden som kräver en statlig granskning.

"Ett av världens dyraste sjukhus"

Finansminister Magdalena Andersson sa till Expressen i mitten av februari:

– Nya Karolinska skulle bli Sveriges bästa sjukhus, i stället har det blivit ett av världens dyraste sjukhus. Men som inte ens tycks ha grundläggande funktionaliteter som klädskåp för personalen till exempel, 

Nu står det klart vem som ska leda utredningen, skriver Dagens Samhälle: Sofia Wallström, generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmåns­verket.

Slutnotan för bygget av Nya Karolinska sjukhuset landade på mångmiljardsbelopp.
Foto: KRISTOFFER MARCHI / STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Lett andra stora utredningar

– Det är ett spännande uppdrag som jag ser fram emot, säger hon till tidningen. Frågorna om investeringar och offentlig privat samverkan är högaktuella just nu.

Sofia Wallström har lett andra stora utredningar tidigare – som Kunskapsstödsutredningen samt en apoteksutredning under alliansregeringen 2011:

– Jag är tjänsteman och har jobbat med uppdrag åt flera olika regeringar så för mig är det helt oproblematiskt, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.