Kristoffer Andersson är dömd för mordet på Ida Andersson. Foto: Sporrong OlleKristoffer Andersson är dömd för mordet på Ida Andersson. Foto: Sporrong Olle
Kristoffer Andersson är dömd för mordet på Ida Andersson. Foto: Sporrong Olle
Eva-Marie Laurén har fått i uppdrag av rättsliga rådet att utreda om han har en allvarlig psykisk störning Foto: PrivatEva-Marie Laurén har fått i uppdrag av rättsliga rådet att utreda om han har en allvarlig psykisk störning Foto: Privat
Eva-Marie Laurén har fått i uppdrag av rättsliga rådet att utreda om han har en allvarlig psykisk störning Foto: Privat
Ida Johansson mördades när hon var ute och joggade i Runby motionsområde.Ida Johansson mördades när hon var ute och joggade i Runby motionsområde.

Ida Johansson mördades när hon var ute och joggade i Runby motionsområde.

Hon ska avgöra om mördaren är sjuk

Publicerad

Hon utreder joggingmördaren Kristoffer Anderssons psykiska status på uppdrag av Socialstyrelsens rättsliga råd.

Nu berättar överläkaren Eva-Marie Laurén mer om det komplicerade uppdraget hon fått efter mordet på Ida Johansson, 21, i Runby motionsområde.

– Jag är inte klar, det kan jag säga i alla fall.

När rättsliga rådet inte kunde avgöra om Ida Johanssons mördare Kristoffer Andersson, 19, lider av en allvarlig psykisk störning, anlitades överläkaren och rättspsykiatern Eva-Marie Laurén som expert – något som Expressen tidigare berättat om.

Nu berättar hon mer om sin komplicerade utredning.

– Det här är en väldigt omfattande förundersökning. Jag sitter med 500 sidor text att gå igenom. Jag vill ha ett ordentligt underlag, så jag är helt inläst på allting och känner till alla detaljer. Det är en förutsättning om man ska kunna göra en rättvisande bedömning. Man måste kunna förundersökningen. Man måste kunna den rättspsykiatriska undersökningen så man vet vad som inte är tillräckligt belyst – eller om det finns nya frågeställningar.

Undersökte barnflickan i Knutby

Har du gått igenom alla 500 sidorna?

– Ja, det har jag.

Har du hunnit träffa honom också?

– Jag kan inte säga mer just nu. Vi får återkomma till varandra senare.

Eva-Marie Laurén har genom åren gjort ett stort antal rättspsykiatriska utredningar, då hon tidigare arbetade vid Rättsmedicinalverket. Hon genomförde den lilla sinnesundersökningen, den så kallade P7-utredningen, på barnflickan Sara Svensson efter mordet i Knutby. Hon mötte och utredde Mijailo Mijailovics psykiska hälsa efter mordet på utrikesminister Anna Lindh.

"Kan vara laddade med konstiga sexuella fantasier"

Eva-Marie Laurén har på nära håll fått ta del av de mörka tankar och hemliga fantasier som kan få en person att förvandlas till mördare. Hon går av sekretesskäl inte in på något specifikt fall, utan berättar generellt:

– Det finns folk som går och laddar med olika föreställningar, tankar och idéer väldigt lång tid innan ett brott sker. Man kanske är laddad med konstiga sexuella fantasier eller aggressivitet gentemot olika personer. Sedan kommer en situation – och då väller allt det som personen gått och tänkt på, eller fantiserat kring, fram. Det kan vara på det sättet också i många fall.

Den 17 februari väntas rättegången mot Kristoffer Andersson i Attunda tingsrätt återupptas.

Då ska Eva-Marie Lauréns rättspsykiatriska utredning finnas hos rättens ledamöter.

Då får vi också svaren:

Är 19-åringen allvarligt psykiskt störd – eller inte? Kan han dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag