Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon nomineras till ny Cuf-ordförande

Ida Alterå väntas ta över Cuf.
Foto: Erik Johnsson

Ida Alterå, 22, har föreslagits som ny Cuf-ordförande av en enig valberedning.

Det politiska engagemanget har hon i blodet – den tidigare energiministern Anna-Karin Hatt (C) är hennes mamma.

– Jag försökte verkligen att hamna i någon annan rörelse än centerrörelsen. Men det var här jag hörde hemma, då får det vara så. Trots släktskapet, säger Ida Alterå.

I början av augusti utser Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, en ny ordförande. Nu har en enig valberedning föreslagit att Magnus Eks efterträdare blir Ida Alterå.

– Det är fantastiskt roligt. Cuf är den största och viktigaste rörelse som vi har i Sverige. Det är superkul och väldigt fint att bli nominerad, säger hon.

Ida Alterå vill att Cuf ska ta större plats i den politiska debatten. 

– Vi ska stå mer på våra egna ben gentemot Centerpartiet. Jag vill att vi ska bli vassare och våga driva även de mer radikala förslagen som vi har i vårt sakpolitiska program som partiet inte har tagit till sig.

Vad är det för förslag?

– Det har börjat röra på sig i frågorna kring narkotikapolitiken och vi behövs som en blåslampa för en mer human narkotikapolitik. Även sexualpolitiken och lagstiftningen kring sexköp och skatter, där vi vill ha en platt skatt. Vi har en mängd olika radikala liberala förslag.

Ida Alterå föreslås som ny Cuf-ordförande

Ida Alterå lyckades kryssa sig in i Lunds kommunfullmäktige i höstas efter en lyckad personvalskampanj. 

Hon är dotter till den tidigare IT- och energiministern Anna-Karin Hatt (C) och Ola Alterå, som var statssekreterare hos Maud Olofsson (C).

– Det är klart att man blir påverkad av sin närmaste familj när det kommer till värderingar och övertygelser. Jag har också sett att man kan göra stor skillnad om man engagerar sig politiskt. Men det dröjde lång tid innan jag själv engagerade mig av den anledningen. Jag ville inte bara följa familjens fotspår. Jag försökte verkligen att hamna i någon annan rörelse än centerrörelsen. Men det var här jag hörde hemma, då får det vara så. Trots släktskapet, säger Ida Alterå.

Den avgående Cuf-ordföranden Magnus Ek är också barn till en minister i Reinfeldt-regeringen, Lena Ek. Han blev invald som ledamot i riksdagen i valet 2018.

Ida Aterå utmanas på stämman av Louise Grabo, i dag första vice ordförande för Cuf. 

”Jag uppfattar det som att jag har stöd ute i distrikten för min vision och mitt ledarskap, därför står jag fortfarande till förfogande”, skriver hon i ett mejl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.