Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon misstänktes för mord på Power Meet

Heléne satt häktad för mord på sin make.
Det var under Power Meet som Helénes make hittades död.

I sju veckor satt hon häktad, misstänkt för att ha strypt sin man med ett buntband på ett hotellrum under Power Meet i Västerås.

Nu bryter den tidigare misstänkta kvinnan Heléne, 46, tystnaden i Expressen.

Hon berättar om hur hon greps, mordanklagelserna – och beskedet om att hon inte längre är misstänkt.

Hon berättar också om sista mötet med maken – på hotellrummet.

– Det var inget konstigt alls, det var inget konstigt med honom. Vi var inte ovänner – och jag sov inte över, som en del folk säger.

Den 7 juli 2013 gjordes upptäckten. I ett rum på Stadshotellet i Västerås hittades en manlig gäst mystiskt död i en säng. Samtidigt pågick världens största utomhusträff för amerikanska bilar, i staden – Power Big Meet. Uppgifterna om det misstänkta mordet blev kända först flera veckor senare.

Långt senare än så skulle Heléne, den döde mannens änka, dras in i det misstänkta morddramat.

– Det här var under första helgen i juli. Jag och min man var i Västerås tillsammans. Vi åkte i en blå Pontiac Parisienne cabriolet. Jag skulle köra dit. Sedan skulle han stanna kvar eftersom jag arbetade dagen därpå.

Tillbringade dagen och kvällen ihop i Västerås

Heléne och hennes man tillbringade dagen och kvällen i Västerås ihop. De grillade och umgicks med vänner. När kväll övergick i sen natt körde hon sin make till Stadshotellet i Västerås, där han hade bokat rum. Heléne medger att hon följde med maken upp på rummet – och att hon stannade i 15-20 minuter.

– Det var inget konstigt alls, det var inget konstigt med honom. Vi var inte ovänner – och jag sov inte över, som en del folk säger.

Enligt Heléne var klockan mellan två och tre på natten när hon satte sig i bilen igen och körde de dryga fyra milen hem till bostaden. Dagen därpå skulle hon hämta sin make på hotellet. Det var också där och då hon gjorde upptäckten, i sängen på hotellrummet, säger hon.

– När jag kom dit ringde jag först på hans telefon, men han svarade inte. Då gick jag till receptionen, berättade vem jag var, visade mitt id-kort och fick en rumsnyckel.

När hon öppnade rumsdörren låg maken orörlig i sängen – med ett buntband runt halsen.

– Det var en chock, fruktansvärt. Man tror inte att det är sant, säger Heléne. Det var som en ond hemsk dröm.

Polisen misstänkte i ett tidigt skede att maken mördats.

Men först i oktober samma år tog utredningen en ny vändning.

Då greps Heléne som misstänkt.

– Det var tisdagen den 15 oktober. Jag var inne på Ica. Polisen ringde och frågade om vi kunde träffas uppe på gården. De hade missat något som de ville titta på igen. Sedan kom det två poliser. De sa att jag var gripen och skulle följa med. De sa att de inte behövde berätta varför, "det borde jag förstå", uttryckte de.

Häktades misstänkt för mord på Stadshotellet i Västerås

Heléne anhölls av åklagare och häktades senare som misstänkt för mord.

– Under de sju veckor jag satt häktad var jag på fyra ynka polisförhör.

Då hade utredarna kommit in bit på vägen i det avancerade mordpusslet. De hade sedan tidigare genomfört en husrannsakan, där de tagit datorer, telefoner, USB-minnen och ett gäng buntband i en verktygsvagn i garaget.


Det var på Stadshotellet i Västerås som maken hittades död
Foto: Lasse Sandström

Uppgifter om att Heléne släppts ut från ett längre fängelsestraff för ekobrott hade också framkommit. En av polisens teorier, enligt uppgifter till Expressen, var att Heléne mördat maken som hämnd för att han friats och hon dömts till fängelse i en tidigare ekohärva.

Heléne släpptes ut från anstalten med fotboja i april 2013. Hon blev villkorligt frigiven den 2 juli, alltså fem dagar innan hennes make hittades död.

I december var det tänkt att åklagaren skulle delge Heléne och hennes advokat hela förundersökningen.

Då tog polisutredningen ännu en ny vändning.

Släpptes på fri fot

Åklagaren valde att försätta Heléne på fri fot.

Fick du något besked om varför du försattes på fri fot?

– Nej, det kom ner en kille till mig när jag satt i min häktescell och sa att jag skulle få kvittera ut min mobiltelefon. Sedan sa han att jag kunde åka hem eftersom åklagaren sagt att jag var fri.

Karolin Hellsberg är åklagaren som lade ner polisutredningen. Hon säger att det inte gick att styrka att mannen bragts om livet:

– Inte med tillräcklig grad för att väcka åtal. För att väcka åtal ska man ha tillräckliga skäl – då måste man upp på bevisskalan. Ska någon fällas ska man upp ännu mer på den skalan. Jag kom inte hela vägen.

Betyder allt det här att mannens inte utsattes för något brott?

– Ett av bevisproblemen var att den avlidne hittades med ett buntband runt halsen. Jag kunde inte fastställa att det var genom annans handaverkan i tillräckligt hög grad.

Heléne är numera helt avskriven från polisutredningen. Det formella beskedet skickade åklagaren Gunnar Merkel i ett mejl: "Då förundersökningen nu är nerlagd så är du ej längre misstänkt för att ha något att göra med den avlidnes död (d v s din make). Jag har också i samma stycke anfört/förtydligat att du är oskyldig.

– Vi begärde 100 000 kronor i ersättning för tiden jag satt häktad. Det blev 90 000. Jag tycker ändå inte att det är okej. Det kan aldrig ersätta den tiden som går förlorad, säger Heléne.

Även om polisutredningen är nerlagd kan den tas upp igen. Det framhåller åklagaren Karolin Hellsberg:

– Absolut. Det finns inga preskriptionstider för mord. Skulle det på något sätt komma fram nya omständigheter till polisen, av ena eller andra slaget, så kan förundersökningen återupptas. Alla mordutredningar kan tas upp igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.