En hotad kvinnas hemliga ort röjdes på Facebook.En hotad kvinnas hemliga ort röjdes på Facebook.
En hotad kvinnas hemliga ort röjdes på Facebook.
En hotad kvinnas hemliga ort röjdes på Facebook.En hotad kvinnas hemliga ort röjdes på Facebook.
En hotad kvinnas hemliga ort röjdes på Facebook.

Hon levde gömd – röjdes på Facebook

Publicerad

OBS! Följande artikel publicerades 8 februari 2013 och är alltså mer än två år gammal. I dag sprids den som mest på sociala medier, framförallt Facebook.

STOCKHOLM. En hotad kvinna levde tillsammans med sina barn på hemlig ort. Men adressen avslöjades efter makens efterlysning som spreds över hela landet på Facebook.

"Tänk innan du delar", varnar nu både polis och landets kvinnojourer.

– Att få identiteten röjd kan leda till ytterligare traumatiska händelser och mer våld. I värsta fall kan kvinnan bli dödad av personen hon flyr i från, säger Lotta Sonemalm som är förbundssekreterare på Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR).

Dela aldrig efterlysningar av försvunna personer på Facebook om inte polisen är inblandad, lyder uppmaningen från både SKR och polisen.

"Delas i all välmening"

– Efterlysningarna sprids och delas i all välmening. Man gör det för att hjälpa till, men är man osäker så ring polisen och fråga, säger Lotta Otterdal på Frida kvinnojour i Hässleholm dit kvinnan kom sedan hon blivit röjd efter mannens efterlysning av ett av barnen.

Kvinnan bor nu på annan ort.

Facebook är ett viktigt forum för organisationen Missing People. Men rutinerna är stränga vid delning av efterlysningar.

– Det är krav på att det finns en polisanmälan gjord. Och säger polisen att det finns en föreliggande risk så går vi inte vidare, säger Peder Schillerström på Missing People.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag