Hon leder kampen – om KD-posten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ebba Busch Thor har stärkt sitt stöd inom Kristdemokraterna.
Foto: Sven Lindwall
Acko Ankarberg Johansson kandiderar också till posten.
Foto: Olle Sporrong

Tv-framträdandena den senaste tiden kan ha säkrat partiledarposten för Ebba Busch Thor, 28.

Hon har, enligt Expressens uppgiftslämnare, fått flest nomineringar av Kristdemokraternas partidistrikt och lokalavdelningar.

– När nu Ebba ställs mot Jakob eller Acko så tror jag att de flesta ser att hon är det starkaste kortet, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, distriktsordförande i Uppsala län.

Senast klockan åtta i kväll måste distrikten och lokalavdelningar ha lämnat in sina nomineringar till ny partiledning till valberedningen. Tre poster ska tillsättas: en partiordförande, en vice partiordförande och en andre vice partiordförande.

Efter omröstningen i det tunga Skånedistriktet i måndags ligger Uppsala-kommunalrådet Ebba Busch Thor bäst till, jämfört med de andra två favoriterna i partiledarstriden, partisekreteraren Jakob Forssmed och Acko Ankarberg Johansson.

Enligt Expressens uppgiftslämnare har hon lyckats få över tidigare kritiker på sin sida - efter flera lyckade tv-framträdanden den senaste tiden, bland annat i SVT:s "Aktuellt" och "Agenda".

Nomineringen en skräll

Skåne-distriktets beslut att nominera Ebba Busch Thor som enda partiledarkandidat beskrivs som en skräll inom partiet.

I förra veckan fick Ebba Busch Thor hård offentlig kritik av en av Skåne-distriktets verkliga tungviktare - den konservative riksdagsmannen Tuve Skåneberg.

I en intervju i Sveriges radio förklarade Ebba Busch Thor att hon stod bakom svensk abortlagstiftning - vilket fick Tuve Skånberg ge sitt stöd till Acko Ankerberg Johansson och avfärda Ebba Busch Thor med att "hon tömde allt vad Kristdemokraterna har kämpat för".

I tidningen Världen i dag, med nära band till Livets ord, utvecklade Ebba Busch Thor därefter sitt resonemang och underströk vikten av en nollvision för aborter, vilket tolkades som ett sätt att vända sig direkt till partiets inflytelserika värdekonservativa medlemmar.

I Skåne var de många som räknade med att stödet, inte minst bland de frikyrkliga medlemmar, skulle vara försvagat för Ebba Busch Thor efter Tuve Skånbergs attack.

Inför omröstningen fick Michael Anefur, ordförande för Kristdemokraterna i Skåne, gehör för beslutet att distriktet skulle nominera en kandidat till partiledare istället för flera, som andra distrikt. In i det längsta hoppades han att Jakob Forssmed skulle vinna.

– Han har regerings- och riksdagserfarenhet och kontaktnät på en nivå som de andra inte är i närheten av, säger Michael Anefur.

Efter tre timmar överläggningar i Skånes styrelse fick Ebba Busch Thor sex röster, Jakob Forssmed fem och Acko Ankarberg Johansson två.

– Vi fick ett resultat som säger att det är Ebba och Jakob som vi ser som de främsta kandidaterna, säger Anefur.

"Ebba blir allt starkare"

För Jakob Forssmed innebär Skåne-distriktets omröstning ett rejält bakslag.

– Nu är det i stället Ebba som har en klar fördel, säger en tung KD-källa.

– Ebba blir allt starkare medan Acko fortsätter att trampa vatten, säger en annan källa.

I Örebro län kunde KD-distriktet inte komma överens om en enskild kandidat och beslöt i måndags därför att nominera såväl Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson som Jakob Forssmed och David Lega till ny partiledare. I Bohuslän fick Acko Ankarberg Johansson däremot ett starkare stöd än Jakob Forssmed och nominerades tillsammans med Ebba Busch Thor till partiledarkandidat.

I Stockholms län, som också var djupt splittrat, fick ledamöterna rösta fram två partiledarkandidater var, enligt uppgiftslämnare till Expressen som uppger att Busch Thor vann med åtta röster, tätt följd av Jakob Forssmed med sju. Acko Ankarberg Johansson hamnade på efterkälken med fyra röster.

Men Karl Henriksson, ordförande för Kristdemokraternas Stockholms länsdistrikt, tillbakavisar uppgifterna om omröstningen och röstsiffrorna.

– Det har inte skett någon omröstning. Däremot har alla i styrelsen, både ledamöter och ersättare, inklusive representanterna för Kvinnoförbundet, Ungdomsförbundet och Seniorförbundet, fått berätta vem de stöder. Vi hade en lång diskussion på måndagskvällen och beslöt att nominera tre personer till partiledare: Acko Ankarberg Johansson, Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed, säger han.

Skaraborgs KD-distrikt vill se Ebba Busch Thor till som partiledare och nominerare henne till posten, rapporterade Skövde Nyheter i går kväll.

Ebba Busch Thor anses kunna nå ut långt utanför KD:s traditionella väljargrupper och locka unga och urbana väljare.

– Ebba är bäst i tv - och det väger mycket tungt, säger en KD-källa.

Även lokalavdelningen på Södermalm nominerade Busch Thor till partiledare.

– Ebba är en person som har stort förtroende, inte bara inom partiet utan också bland människor som inte är lika politiskt intresserade, säger Ryan Jones, vice ordförande för Kristdemokraterna på Södermalm.

Mikael Oscarsson, distriktsordförande i Uppsala län, håller tummarna för att stödet för Ebba Busch Thor ska hålla i sig.

– I Uppsala län var det total enighet kring att nominera Ebba, inte minst på grund av hennes förmåga att kommunicera och vinna förtroende. Det tror jag är skälet till att hon nu går framåt. KD behöver nu en tydlig ledare, någon som kan kommunicera kristdemokratisk politik. När nu Ebba ställs mot Jakob eller Acko så tror jag att de flesta ser att hon är det starkaste kortet.

Enligt flera centrala KD-källor har Ebba Busch Thor fått klart fler nomineringar än någon annan kandidat.

– Ackos anhängare är nästan chockade över det starka stödet för Ebba, säger en uppgiftslämnare.

Blev tvåa i provvalet

Valet till Europaparlamentet förra året gjorde att många fick upp ögonen för henne. Då blev hon tvåa i provvalet efter Lars Adaktusson, som inte kandiderar till partiledarjobbet.

– Hon stärkte sina aktier väsentligt under den kampanjen, säger en uppgiftslämnare nära den avgående partiledaren Göran Hägglund.

I riksdagsvalet i höstas fick hon överlägset flest kryss i Uppsala - fler än topparna i S och M.

I det viktiga Jönköpings-distriktet var uppfattningarna så splittrade att listan med partiledarkandidater omfattade hela sex namn, när den lämnades in i slutet av förra veckan: Acko Ankarberg Johansson, Jakob Forssmed, Ebba Busch Thor, Andreas Carlson, Emma Henriksson och Stefan Attefall.

Istället ska distriktet bjuda in till en egen utfrågning av huvudkandidaterna i början av mars.

Stödet från Skåne och Jönköping bedöms bli helt avgörande för vem som blir ny KD-ledare.

Trots beslutet i Skåne att nominera Ebba Busch i måndags är det fortfarande öppet vem som distriktet kommer att ge sitt stöd till i slutkampen.

Michael Anefur betonar att distriktet har möjlighet att nominera en partiledare igen, efter utfrågningarna mellan den 2 och den 12 mars. Han vill att utfrågningarna ska koncentreras till tunga sakpolitiska områden.

– Det handlar om ekonomi, arbete, försvar och sjukvård, säger han.

KANDIDATERNA TILL PARTILEDARPOSTEN

Ebba Busch Thor

Ålder: 28 år.

Bor: Uppsala.

Arbete: Kommunalråd i Uppsala.

Erfarenhet: Politisk sekreterare i Uppsala. Olika förtroendeuppdrag i Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU och ledamot i KD:s Uppsala-förening. Studier i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.

Profilfrågor: Reformera arbets- och bostadsmarknaden för att underlätta för unga att bilda familj. Står bakom Kristdemokraternas utspel inom migrations- och integrationspolitik. Vill stärka försvaret och ser Putins expansiva utrikespolitik som ett hot.

Acko Ankarberg Johansson

Ålder: 50 år.

Bor: Huskvarna.

Arbete: Partisekreterare för Kristdemokraterna.

Erfarenhet: Bland annat kommunalråd i Jönköping, ordförande i beredningen för samhällsbyggnad i Sveriges kommuner och landsting och regeringens särskilda utredare för valfrihetstjänster i äldre- och handikappomsorgen. Tidigare begravningsentreprenör.

Profilfrågor: Vill lyfta fram Kristdemokraternas integrations- och migrationspolitik och vikten av en tydlig säkerhets- och försvarspolitik. Varnar för brister inom sjukvården.

Jakob Forssmed

Ålder: 40 år. Bor: Stockholm.

Arbete: Riksdagsledamot och Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

Erfarenhet: Statssekreterare i Statsrådsberedningens samordningskansli och KD:s chefsförhandlare under alliansregeringen 2006-2014. Tidigare stabschef hos Göran Hägglund och ordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, KDU.

Profilfrågor: Vill driva en tydligare jobbpolitik, med bland annat riktade skattesänkningar till människor utanför den vanliga arbetsmarknaden. Betonar KD:s tradition av socialt ansvarstagande och att partiet ska stå på en "stark kristligt social grund".

TIDEN FRAM TILL EN NY KD-LEDARE SKA UTSES

Den 29 januari

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund deklarerar att han avgår.

Den 30 januari

KD:s hela partistyrelse ställer sina platser till förfogande.

Den 9 februari

Den populäre EU-parlamentarikern Lars Adaktusson tackar nej till att vara med i partiledarprocessen i DN.

Den 11 februari

Acko Ankarberg Johansson avslöjar i Expressen att hon meddelat Kristdemokraternas valberedning att hon kandiderar som partiledare.

Den 11 februari

Riksdagsledamoten Penilla Gunther träder också fram och meddelar sin kandidatur. Hon uppger att hon har brett stöd, men enligt flera källor är hon chanslös.

Den 13 februari

Ebba Busch Thor meddelar sin kandidatur i Sveriges Radios Ekot.

Den 17 februari

Jakob Forssmed meddelar sin kandidatur på DN Debatt.

Den 25 februari

KD:s distrikt och lokalavdelningar måste senast klockan 20.00 i kväll meddela valberedningen sina nomineringar till partiledare, vice partiordförande, andra vice partiordförande samt hela partistyrelsen.

Den 2 mars

Valberedningen anordnar utfrågning med huvudkandidaterna inför partimedlemmar i hemlig lokal i Stockholm.

Den 2 till 12 mars

Distrikten har möjlighet att bjuda in huvudkandidaterna till utfrågningar.

Den 12 mars

KD:s distrikt och lokalavdelningar måste skicka in sina slutnomineringar till valberedningen.

Den 23 mars

Valberedningen väntas presentera sitt förslag till ny partiledare, vice partiordförande, andra vice partiordförande och partistyrelse.

Den 25 april

Omröstning om valberedningens förslag till partiledare, vice partiordförande, andra vice partiordförande och partistyrelse vid ett extra Riksting i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.