Hon låg på marken i fem timmar – ingen reagerade

Pernilla Hedman, 35.
Foto: Privat
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Pernilla Hedman, 35, låg avsvimmad i fem timmar ute bland hyreshusen.

Nu vill hon tacka de två okända personer som till slut larmade ambulans efter hennes kraftiga epilepsianfall.

– Gå alltid fram om du ser en person som ligger ner och kolla hur det är. Det kunde ha blivit min död om jag hade legat längre, säger Pernilla.

Lördagskvällen den 31 juli hade Pernilla Hedman varit hemma hos sin bästa kompis.

Strax innan klockan 23 tog hon hissen ner och gick ut genom porten i Eskilstuna. 

Sedan blev det svart.

Hon vaknade upp bland ambulanspersonal. Kvar fanns också de två personer som hittade henne mitt på asfalten.

Då var klockan 04 på morgonen, och hon hade legat på marken utanför husen i över fem timmar.

– Någon mer måste ha sett mig ligga där. I fem och en halv timme och att ingen ser mig, det är omöjligt, säger Pernilla Hedman, 35.

Vill uppmana alla att gå fram

Det var första gången hon fick ett epilepsianfall ensam utomhus, berättar hon.

I värsta fall kan det leda till döden. Hon tänker också vad som skulle kunna ha hänt om hon slagit i huvudet.

Pernilla Hedman vill uppmana alla som ser någon som ligger på marken att reagera.

– Antagligen har de kanske trott att jag var ett fyllo, och att vi skiter i det. Men oavsett så tycker jag att man borde gå fram. För vad som helst kan ha hänt. Folk borde kolla en gång extra i stället för att bara strunta i det.

Hon vet fortfarande inte vilka det var som ringde ambulansen. 

Det enda hon minns är att en av personerna på platsen var en man, som bar en svart tröja med vitt tryck.

– Jag vill så gärna komma i kontakt med dem, för att kunna tacka dem personligen. Att de verkligen larmade och hjälpte till. Att de gick fram. Det var guld värt för mig. Jag vet ju inte annars vad som skulle kunna ha hänt.

”Kan hända när som helst”

Pernilla Hedman berättar att ambulanspersonalen först trodde att hon var full, eftersom hon kräkts efter anfallet. Hon önskar att det pratades mer om epilepsi och att fler blev medvetna om hur sjukdomen kan se ut. 

Hennes sambo hade försökt ringa henne medan hon låg utomhus, men trodde att hon stannat kvar hemma hos kompisen. Han är orolig efter det som hänt.

Pernilla Hedman vill inte känna sig begränsad efter händelsen, även om hon fortfarande är förvånad över att hon kunde ligga utomhus så pass länge utan att ambulansen larmades.

– Man kan inte sluta leva, det är min inställning. Man måste kunna leva vidare, fast man går med en rädsla i huvudet att det här kan hända när som helst.

Så ska du agera när någon får ett anfall

• Håll dig lugn. Försök att inte trycka ner personen eller stoppa rörelserna. Ta tid på anfallet.


• Ring 112 om personen inte vaknar upp inom några minuter. Ring 112 i följande fall: Personen har blivit skadad av anfallet, anfallet sker för första gången, varar mer än fem minuter, eller om anfallet upprepas.


• Ta bort vassa och hårda föremål i omgivningen. Lossa slips eller annat som kan försvåra andningen. Lägg något mjukt under huvudet.


• Vänd personen försiktigt på sidan när kramperna ör över. Det håller luftvägarna fria. Försök inte hålla munnen öppen och stoppa inte in något i munnen.


• Stanna hos personen tills anfallet är över. Erbjud hjälp att kontakta anhörig. Om du bedömer att personen inte kan ta sig hem själv bör du ringa 112.


Fakta: 1177

Se också:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.