Birgitta Ohlsson sätter press på statsminister Stefan Löfven.Birgitta Ohlsson sätter press på statsminister Stefan Löfven.
Birgitta Ohlsson sätter press på statsminister Stefan Löfven.
Vissa flickor fritas efter ett halvår, medan andra blir kvar på bordellerna i flera år. Tidigare har man lyckats frita en 32-årig kvinna som varit fast på bordellerna sedan hon var 11 – och under dessa år våldtagits över 20 000 gånger.Vissa flickor fritas efter ett halvår, medan andra blir kvar på bordellerna i flera år. Tidigare har man lyckats frita en 32-årig kvinna som varit fast på bordellerna sedan hon var 11 – och under dessa år våldtagits över 20 000 gånger.

Vissa flickor fritas efter ett halvår, medan andra blir kvar på bordellerna i flera år. Tidigare har man lyckats frita en 32-årig kvinna som varit fast på bordellerna sedan hon var 11 – och under dessa år våldtagits över 20 000 gånger.

Den svenska organisationen LoveNepal har fritagit drygt 600 flickor sedan starten 2009.Den svenska organisationen LoveNepal har fritagit drygt 600 flickor sedan starten 2009.

Den svenska organisationen LoveNepal har fritagit drygt 600 flickor sedan starten 2009.

Jonatan Alfvén är engagerad i organisationen. Det var hans pappa som startade LoveNepal.Jonatan Alfvén är engagerad i organisationen. Det var hans pappa som startade LoveNepal.
Jonatan Alfvén är engagerad i organisationen. Det var hans pappa som startade LoveNepal.
"Jonatan har själv varit på en av bordellerna för att se verkligheten med egna ögon. Jonatan. Han säger att miljön och flickornas tillvaro är "totalt omänsklig"."Jonatan har själv varit på en av bordellerna för att se verkligheten med egna ögon. Jonatan. Han säger att miljön och flickornas tillvaro är "totalt omänsklig".

"Jonatan har själv varit på en av bordellerna för att se verkligheten med egna ögon.
Jonatan. Han säger att miljön och flickornas tillvaro är "totalt omänsklig".

"Vi gick i ett område där det jobbar 10 000 flickor. Majoriteten minderåriga. Det är så fruktansvärt rått och rummen är trånga, de bor som i bortglömda fängelsehålor", säger Jonatan."Vi gick i ett område där det jobbar 10 000 flickor. Majoriteten minderåriga. Det är så fruktansvärt rått och rummen är trånga, de bor som i bortglömda fängelsehålor", säger Jonatan.

"Vi gick i ett område där det jobbar 10 000 flickor. Majoriteten minderåriga. Det är så fruktansvärt rått och rummen är trånga, de bor som i bortglömda fängelsehålor", säger Jonatan.

"Det stinker och är helt... jag vet inte vad jag ska säga. Det känns som att man är i ondskans närvaro när man vandrar omkring där", fortsätter han."Det stinker och är helt... jag vet inte vad jag ska säga. Det känns som att man är i ondskans närvaro när man vandrar omkring där", fortsätter han.

"Det stinker och är helt... jag vet inte vad jag ska säga. Det känns som att man är i ondskans närvaro när man vandrar omkring där", fortsätter han.

Hon kräver att Löfven agerar mot sexhandeln

Publicerad

Frågan om sexhandeln med unga flickor i Indien har nått Sveriges riksdag.

Nu kräver Liberalernas utrikestalesperson Birgitta Ohlsson att statsminister Stefan Löfven lyfter frågan under sitt besök till Indien i helgen.

– Det vore väldigt ynkligt annars om den här frågan inte togs upp, säger hon.

Hundratusentals svenskar har läst rapporteringen om den svenska organisationen LoveNepal och deras arbete för att rädda nepalesiska flickor undan systematiskt sexslaveri i Indien.

Expressens artikel har delats 42 000 gånger – och frågan har engagerat på bred front, och fortsätter så att göra.

Nu har frågan även tagit sig upp på riksdagsnivå.

I en skriftlig fråga till statsminister Stefan Löfven kräver Liberalernas riksdagsledamot och utrikestalesperson Birgitta Ohlsson, tidigare EU-minister och demokratiminister, att Löfven lyfter sexslaveriet när han reser till Indien för att träffa premiärminister Narendra Modi i helgen.

Efter att ha läst Expressens artikel fick Ohlsson nog.

– Jag blir förbannad, ledsen och upprörd över att det här förekommer. Vi har haft en ganska stor debatt globalt om kvinnoförtryck i Indien och om gruppvåldtäkter, och att kvinnor behandlade som skräp på många håll. Så den här frågan handlar om kvinnans och flickans status i det landet. Nepalesiska kvinnor står ofta långt ner på samhällsstegen och är extra sårbara.

Har fått många mejl från svenskar

För Expressen har Jonatan Alfvén, vars familj driver LoveNepal, vittnat om ett utbrett sexslaveri av unga flickor – vissa så unga som 8-9 år – där många barn föds in i sexhandeln.

Bordellerna beskrivs som "fängelsehålor".

– Det föds oerhört mycket bebisar i de här områdena och man har kommit på att man ska låta bebisarna sitta vid sina mammor när de blir våldtagna, så att de får se och höra vad som väntar när de blir äldre, berättade han bland annat, och fortsatte:

– Vi har haft flickor som skurits med knivar i underlivet och fått bröstvårtorna avbitna. De behandlas som sexleksaker, det är verkligen så. De ser dem inte som människor.

– Jag är väldigt imponerad av det arbete som LoveNepal gör, säger Birgitta Ohlsson, som har noterat ett stort engagemang kring frågan på sistone.

– Jag märkte hur otroligt många svenskar som har berörts och engagerats av det här. Jag tror att jag har 100 mejl i min mejlkorg från många som vill tycka till och tycker att det verkligen måste hända något.

"Jätteviktigt att ta det på stort allvar"

Utöver sin skriftliga fråga till statsministern passar Birgitta Ohlsson även på att skicka en känga till den nuvarande regeringen.

Hon menar att Stefan Löfvens resa till Indien är ett utmärkt tillfälle för att visa att man menar allvar med sin politik.

– Nu har den svenska regeringen gjort ett stort nummer av sin feministiska utrikespolitik och då känner jag att det här kanske är ett av de mest klockrena exemplen på något som man konkret kan göra. Jag förutsätter att han lyfter den frågan när han möter premiärministern i Indien.

Har du fått någon respons från Stefan Löfven?

– Jag har inte fått någon respons därifrån ännu. Nej, ingen reaktion alls faktiskt om jag ska vara ärlig, säger Birgitta Ohlsson, och fortsätter:

– Det är jättebra att Expressen lyfter frågan och LoveNepal gör ett fantastiskt arbete. Var så god, här har du feministisk utrikespolitik i praktiken, Löfven. Det vore väldigt ynkligt om den här frågan inte togs upp. Jag tror att det är jätteviktigt att maktens män och kvinnor, som sitter allra högst upp, tar de här frågorna på väldigt, väldigt stort allvar. Det är då det kan bli verklig förändring och jag tror att svenska folket förväntar sig att Löfven agerar.

Enligt Stefan Löfvens pressekreterare, Anne Ekberg, kommer åtminstone frågan om kvinnors rättigheter att lyftas under besöket i Indien.

– Kvinnors och flickors situation och rättigheter är något som statsministern avser ta upp under sitt besök i Indien, säger Ekberg.

 

Se ett videoinslag i tv-spelaren ovan om Jonatan Alfvéns berättelser från bordellerna i Indien.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag