Socialdemokraternas partisekreterar Marita Ulvskog förknippas starkt med Göran Persson nu när han försvinner tyder mycket på att även Ulvskog kommer att petas från sin post.
Socialdemokraternas partisekreterar Marita Ulvskog förknippas starkt med Göran Persson nu när han försvinner tyder mycket på att även Ulvskog kommer att petas från sin post.

Hon kan bli valfiaskots nästa offer

Publicerad
Uppdaterad
Hon liknar folkpartiledaren Lars Leijonborg vid en våldtäktsman och går till rasande attack på kungen just när hela svenska folket tagit honom till sitt hjärta för hans engagemang för tsunamikatastrofens offer.
För socialdemokraternas PR-maskineri har Marita Ulvskogs tid som partisekreterare ofta varit en mardröm.
Nu tycks den snart vara över.
Expressen har talat med ett 30-tal inflytelserika socialdemokrater i partistyrelsen, i partidistrikt över hela landet och inom riksdagsgruppen. Få vill skylta öppet med kritiska åsikter, men en majoritet tror att det är svårt för Marita Ulvskog att sitta kvar som partisekreterare när Göran Persson avgår som partiordförande på extrastämman i mars. - Hon var ansvarig för valfiaskot tillsammans med Göran. Hon representerar allt det gamla som vi vill göra upp med nu, säger en riksdagsman. Marita Ulvskog har trots valförlusten sagt att hon kan tänka sig att sitta kvar som socialdemokraternas partisekreterare, om det finns ett starkt stöd för henne inom partiet. - Till sist är det ju den nya partiordföranden som väljer vem hon vill samarbeta med, men det känns otänkbart att Ulvskog skulle kunna sitta kvar, säger en medlem i partistyrelsen.

"Nytt lag, ny ledning"

Mikael Damberg, ordförande för socialdemokraterna i Stockholms län och också han partistyrelseledamot, vill inte svara direkt på frågan om Marita Ulvskog kan sitta kvar, men säger: - Vad socialdemokratin behöver nu är en ny start på alla vis, ett nytt lag, en ny ledning. Flera tongivande socialdemokrater pekar på att när Göran Persson 2004 utsåg Marita Ulvskog till partisekreterare så gjorde han det trots ett kompakt motstånd i partistyrelsen. Expressen har tidigare kartlagt hur Göran Persson under en ett tvådagarsmöte med partistyrelsen på kursgården Bommersvik i början av september 2004 fick klart besked om att det interna motståndet mot Marita Ulvskog var starkt. Men bara en vecka senare, den 10 september, hade partistyrelsen telefonmöte. Göran Persson förklarade då att "vi har haft ett möte med de ordinarie ledamöterna i verkställande utskottet". VU hade, förklarade Göran Persson, vid det mötet beslutat att föreslå Marita Ulvskog som ny partisekreterare. Ingen opponerade sig, beslutet var i praktiken redan fattat.

Blev rasande

Suppleanter i verkställande utskottet blev rasande när de insåg att de inte kallats till det avgörande VU-mötet, som hållits några dagar tidigare. - Han gick bakom ryggen på oss, konstaterar en partiveteran. Även om Marita Ulvskog efter det valts av en enig partikongress så ser många fortfarande tillsättningen av henne som något av en kupp. Efter att Göran Persson nu aviserat sin avgång märks att fler vågar uttrycka sitt missnöje också med partisekreteraren: - Framför allt handlar det om att hon inte brytt sig om vad vi tycker ute i partiet. Hon har struntat i kontakten med oss, säger en ombudsman.

"Har inte kunnat påverka"

- Vi har inte kunnat påverka partiledningen det minsta, säger en annan. S-kvinnornas vice ordförande Anne Ludvigsson säger öppet att Marita Ulvskog måste gå: - Det är naturligt att hon också lämnar. Annars har vi med det gamla in i det nya. Vi ska inte ha några överrockar med, säger Ludvigsson. Ytterligare en ledamot i partistyrelsen säger sig vara övertygad om att socialdemokraterna snart har en helt ny partisekreterare: - Marita har ju hamnat fel i ett antal politiska diskussioner. Men värre är kanske att det finns de som inte tycker att hon tagit partiet på allvar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag