Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kamala Harris historisk – hyllas: ”Krossar glastak”

"USA är redo – precis som Joe och jag".
Kamala Harris talade under natten till söndag.
Foto: USA TODAY NETWORK / THE NEWS JOURNAL-USA TODAY NETWO SIPA USA
Kamala Harris äntrar scenen under presidentvalskampanjen.
Foto: CAROLYN COLE/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERS / CAROLYN COLE/LOS ANGELES TIMES/SHUTTERSTOCK SHUTTE
Kamala Harris i Philadelphia under presidentvalskampanjen.
Foto: PHIL MCAULIFFE / POLARIS POLARIS IMAGES
Kamala Harris.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På lördagen stod det klart.

Kamala Harris blir den första kvinnan, och den första svarta, att sätta sig på vicepresidentens stol i USA.

”Vi gjorde det! Vi gjorde det, Joe!” sa hon i ett första samtal efter beskedet om att Joe Biden blir USA:s 46:e president.

Som vicepresident är Kamala Harris att ett hjärtslag från högsta ämbetet. 

Nu kan hon också komma att bli USA:s första kvinnliga president.

Flera glastak har krossats i dag.

Den 20 januari får USA sin första kvinnliga vicepresident. Sin första svarta. Sin första sydasiatiska.

När beskedet kom att hon och Joe Biden står som vinnare av det amerikanska presidentvalet 2020, hade hon redan trasat sönder flera barriärer.

Toppjurist och toppolitiker

Kamala Harris har som svart kvinna med sydasiatisk bakgrund blivit statsåklagare, senator och presidentkandidat, trots att många sagt nej och tvivlat på hennes förmåga.

– Det finns alltid tvivlare, det är inget nytt för mig. Men du övertygar tvivlarna på ett sätt, genom att vinna, säger hon. 

Kamala Harris var den första svarta kvinnliga distriktsåklagaren i Kalifornien, sedan den första svarta kvinnliga statsåklagaren i delstaten. Det är ämbeten som tillsätts i allmänna val och kandidaterna för kampanjer bland väljarna.

Nu kan hon också komma att bli USA:s president.

Joe Biden fyller 78 år om ett par veckor. Med tanke på hans ålder kan ingen utesluta en situation där vicepresidenten måste rycka in och ta över det högsta ämbetet. Hon är ”bara ett hjärtslag från presidentposten”, som det brukar heta.

Hon nämns också som favorit till att bli Demokraternas presidentkandidat 2024 om Biden av åldersskäl väljer att inte ställa upp i nästa val.

Joe Biden talade under onsdagen och sade sig vara säker på seger i presidentvalet.
Foto: CNP/ABACA / STELLA PICTURES/CNP/ABACA

Nu hyllas hon av ledande kvinnor

På lördagen delade hon sitt första samtal till Joe Biden efter beskedet.

”Vi gjorde det! Vi gjorde det, Joe!” säger hon till sin kollega.

Under timmarna som följde gratulerades hon världen över. 

Centerledaren Annie Lööf hyllade den kommande vicepresidenten på Twitter.

Älskar att höra ljudet när glastak krossas”, skrev hon.

Socialdemokraten Annika Strandhäll stämde också in i hyllningskören.

Första kvinnan som vice president i USA. Efter fyra mörka år någon form av stabilitet i amerikansk politik. Viktigt inte minst för världens alla kvinnor”, skrev hon.

Vilket enormt ögonblick i vårt lands historia! Grattis till vår nya president Joe Biden och den första kvinnliga vicepresidenten i vår historia, Kamala Harris”, skrev skådespelerskan Reese Witherspoon.

Sångerskan och skådespelerskan Keke Palmer konstaterade kort och gott: ”MIN VP ÄR EN SVART KVINNA!”.

Även på USA:s gator jublades det över beskedet. För många amerikaner innebär hennes kommande inträde i Vita huset ett hopp om att för första gången känna att deras röster blir hörda.

Så här skriver Tera W. Hunter, professor i historia och afroamerikanska studier, i Politico, om Joe Biden och Kamala Harris.

Hon kommer att vara en ständig påminnelse om att inte försumma den glömda basen, icke-vita, särskilt de svarta kvinnorna och männen, som bidrog till att han blev vald, när den vita majoriteten vände åt andra hållet”.

Besegrades av Biden

2017 valdes hon till senator – den första kvinnan med sydasiatisk bakgrund på den posten – och förra året försökte hon bli Demokraternas presidentkandidat, men besegrades av Joe Biden.

Hon berättar att hon som kvinna av både afroamerikanskt och sydostasiatiskt ursprung alltid mötts av repliker som ”Ställ inte upp” och ”Nej, vänta på din tur”. Men hon har alltid ignorerat sådana invändningar.

– Man behöver aldrig fråga någon om tillstånd att leda, svarar Kamala Harris på en fråga om sina erfarenheter som kvinna i politiken under ett samtal med unga väljare nyligen.

”Äter nej till frukost”

– Under min karriär har jag många gånger fått höra ”Det är inte dags för dig, det är inte din tur”. Jag kan berätta att jag äter ”nej” till frukost, så jag rekommenderar er att också göra det. Det är en rejäl frukost, säger hon.

Hennes mamma är cancerforskare från Indien, hennes pappa ekonomiprofessor från Jamaica. De möttes på som studenter på Berkeley-universitetet i Kalifornien som på 1960-talet var ett centrum för proteströrelser och radikal aktivism.

Kamala Harris brukar säga att hon föddes in i politisk aktivism. Hennes föräldrar deltog i den tidens demonstrationer och protester.

Bussad till vit skola

– Jag fick ett barnvagnsperspektiv på medborgarrättsrörelsen, omgiven av samhällsengagerade vuxna, har hon sagt. 

Hon växte upp i ett svart område och blev ”bussad” till en vit skola som en del av integrationspolitiken. Hennes föräldrar skildes – och hon har berättat att när hon var hos sin pappa ville de andra barnen på gatan inte leka med henne för att hon var svart. 

Senare studerade hon juridik på ett universitet som historiskt förknippats med svarta studenter.

Joe Biden och Kamala Harris.
Foto: BIDEN CAMPAIGN / ADAM SCHULTZ HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tuffa utfrågningar

Som statsåklagare i Kalifornien fick hon kritik från olika håll, både för sitt motstånd mot dödsstraffet och för att hon inte agerade mot polisbrutalitet.

Som senator blev hon känd för sina tuffa utfrågningar av Donald Trumps kandidater till posterna som justitieminister och domare i Högsta domstolen.

2019 inledde hon en valkampanj med mottot ”Kamala Harris för folket” i ett försök att bli Demokraternas presidentkandidat. 

Stod nära Bidens son

Hon lyckades inte och Joe Biden utsåg henne till sin vicepresidentkandidat och sade att hon var ”en orädd kämpe för småfolket”. Hon hade också stått nära hans avlidne son Beau som också var statsåklagare, i hemstaten Delaware.

President Donald Trump har flera gånger gått till personlig attack mot Kamala Harris och kallat henne ”monster” och kommunist”.

– Om hon blir vår första kvinnliga president skulle det vara förskräckligt för vårt land, förskräckligt för kvinnor. Vi vill inte ha ett socialistiskt land, sade Trump i ett valtal.

Vid ett annat tillfälle förklarade Trump att också han vill se en kvinnlig president. Men antydde att det i så fall skulle vara hans dotter Ivanka.

Se Joe Bidens segertal: ”En klar och övertygande seger”

Johan Eriksson: ”Otroligt stort jubel”

Expressens USA-korrespondent på plats vid Joe Bidens segertal i natt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.