Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon kan bli den äldsta icke-modellen i Sports illustrated hittills

Dagens tre största utrikesnyheter.
Jodi Harrison-Bauer hoppas få plats i Sports illustrated årliga baddräktsnummer.Foto: Instagram
Sports illustrated har aldrig tidigare haft med en kvinna över 50 som vare sig är modell på heltid eller kändis.Foto: Instagram

Jodi Harrison-Bauer kan bli den äldsta icke-modellen att ingå Sports illustrateds baddräktsnummer – någonsin.

Få kan tro att hon är så gammal som hon är men i veckan tävlade Jodi Harrison-Bauer mot etablerade modeller i 20-årsåldern om en plats i tidningen.

Varje vår lanserar Sports illustrated sitt så kallade baddräktsnummer.

Tidningen har genom åren fått kritik från vissa håll för att ha misslyckas med att representera kvinnor från olika kulturer och åldrar men med 2019 års tidning, som landade i tidningsställen i maj i år, ändrade man på det. Då rymde tidningen bilder på modellen och den tidigare flyktingen Halima Aden, som har sitt ursprung i Somalia men föddes i ett flyktingläger i Kenya. Som första kvinna någonsin var hon klädd i burkini och hijab i Sports illustrated.

https://www.instagram.com/p/Bw1sVHBhw7E/

Vill ta plats i tidningen

Och 2020 kan det vara dags att bryta ytterligare mark.

Åtminstone om gymägaren Jodi Harrison-Bauer får som hon vill.

58-åringen siktar på att bli tidningens äldsta kvinna i baddräktsnumret någonsin. Vilket i så fall skulle vara en sanning med viss modifikation. Ja, faktum är att modellen och skådespelaren Christie Brinkley, 65, fanns med i tidningen 2017 – men hon blev handplockad i egenskap av modell. Det som skulle göra Jodi Harrison-Bauer unik är det faktum att hon, som icke-modell, har gått den långa vägen via tidningens öppna uttagningar dit aspirerande modeller söker sig varje år.

Vilket är en svår och snårig väg.

– Jag såg att det inte fanns någon åldersgräns, så det blev mitt kryphål, berättar hon för lokaltidningen New Haven Register.

Sports illustrated har aldrig tidigare haft med en ”vanlig” kvinna över 50 år som vare sig är modell på heltid eller kändis.

– Oavsett om jag blir utvald eller inte ser jag det här som ytterligare ett sätt för mig att visa vem jag är och samtidigt uppmuntra andra om att det aldrig är för sent att testa något nytt, säger Jodi Harrison-Bauer.

https://www.instagram.com/p/Bzbc2z1JHcX/

Ingen privatperson över 50 tidigare

Den 12 juli var Jodi Harrison-Bauer på en uttagning i Miami och där konkurrerade hon med tjejer och kvinnor i 20-årsåldern och uppåt – däribland etablerade modellnamn som Camille Kostek, Myla Dalbesio och Danielle Herrington som alla tre tidigare har stått modell för Sports illustrated.

Efter den första uttagningen intervjuades Jodi Harrison-Bauer av New York Post.

– Hur lät jag mina barn övertala mig att göra det här? skämtade hon, och fortsatte:

– Men på riktigt, sen sa jag att OK, mitt syfte är att vara en röst åt kvinnor över 55 och inte bara bli en modell för Sports illustrated, utan också en förebild.

Jodi Harrison-Bauer tränar över 10 timmar i veckan för att hålla sig i form.

– Jag är 58 och har aldrig känt mig så säker i mig själv förut. Jag vill att mitt meddelande når ut till alla åldrar, men speciellt kvinnor över 50. Om att ignorera förväntningar genom att vara stark och kliva ut ur sin komfortzon, säger Jodi Harrison-Bauer till New Haven Register.

https://www.instagram.com/p/Bwrtvtch8xu/

Skeptisk till åldersgränser

Jodi Harrison-Bauer har ett förflutet inom fitness och vann flera nationella tävlingar i 40-årsåldern. När hon fyllde 50 öppnade Jodi Harrison-Bauer dessutom att fitnesscenter för kvinnor ”i alla åldrar, former och storlekar”.

På sitt Instagramkonto, inför uttagningarna, skriver hon:

”Ålder har aldrig definierat mig /.../ Ålder ska inte vara en faktor i huruvida man kan uppnå sina mål eller inte. Jag är ingen modell. Jag är bara en kvinna. /.../ Som jag sa i min ansökningsvideo: Ingen kvinna ska känna sig instängd (på grund av ålder). Jag är här för att representera alla er som någonsin har känt er instängda”.

Under söndagen avgörs uttagningen och huruvida Jodi Harrison-Bauer får plats i Sports illustrateds årliga baddräktsnummer återstår att se. 

– Men det känns redan som att jag har vunnit. Att bli uttagen skulle vara toppingen på kakan, säger hon till New York Post.

– Jag vet inte hur mitt nästa kapitel kommer att skrivas men att tävla för inkludering i det här baddräktsnumret är ytterligare ett sätt för mig att visa att åldersgränser är något som vi sätter på oss själva, säger hon även till New Haven Register.

I maj i år blev den comebackande modellen, skådespelaren och tv-stjärnan Tyra Banks, 45, den äldsta kvinnan någonsin att pryda omslaget till Sports illustrateds baddräktsnummer.

1997 blev Tyra Banks även den första svarta kvinnan att ensam pryda samma omslag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.