Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon kallade egyptiska män för ”kåta skitstövlar” – döms

”Era kåta jävla skitstövlar!” sa Amal Fathy i Facebookvideon där hon protesterade mot de sexuella trakasserier som egyptiska kvinnor ständigt möter i vardagen.
En rapport genomförd av Thomson Reuters Foundation utnämnde Kairo till den farligaste megastaden för kvinnor i världen. Foto: WU HUIWO / XINHUA/AVALON.RED B950

Kairo är världens mest farliga megastad för kvinnor, visade en undersökning i fjol.

Men i Egypten är det inte förövarna som straffas, utan offren.

Som Amal Fathy, just dömd till två års fängelse.

Hon fick nog i maj. Det var efter ett besök på en egyptisk bank som 33-åriga Amal Fathy satte sig framför kameran och lade ut sitt videobudskap på Facebook.

Hon hade slutligen tröttnat på de sexuella trakasserier som egyptiska kvinnor ständigt möter i vardagen. Enligt en FN-undersökning från 2013 svarade otroliga 99 procent av de tillfrågade kvinnorna att de någon gång utsatts för det.

Till och med polisen vid banken hade gjort snuskiga kroppsrörelser mot Amal Fathy.

Hennes Facebook-video var tolv minuter lång och där säger hon ilsket saker som:

– Era kåta jävla skitstövlar! Taxichauffören som glor på en i backspegeln och kommer med snuskiga förslag.

– Ni som säger att kvinnors kläder provocerar, för 70 år sedan kunde en kvinna gå klädd i minikjol i Kairo utan att någon skulle våga trakassera henne.

Kairo farligast för kvinnor

Det går inte i dag. En rapport genomförd av Thomson Reuters Foundation utnämnde Kairo till den farligaste megastaden för kvinnor i världen. Under de väldiga demonstrationerna på Tahrir-torget 2011 blev flera kvinnor våldtagna i folkmassan, däribland en amerikansk tv-reporter.

Amal Fathy lade ut sin video den 9 maj i år. Två dygn senare, klockan 02.30 på natten genomförde egyptiska säkerhetsstyrkor en räd mot hennes hem och grep henne, hennes make och deras treårige son.

Maken, Mohammed Lotfy, är människorättsadvokat i Egypten och släpptes redan efter några timmar tillsammans med sonen. Men Amal Fathy har suttit bakom galler sedan dess.

Hon anklagas för att ha spridit ”falska nyheter” och för att ha haft ”oanständigt material hemma”, det vill säga Facebook-videon.

Domen föll i slutet på september. Två års villkorligt fängelse. Amal Fathy har dock inte släppts eftersom ytterligare en rättegång väntar. Där anklagas hon för att tillhöra en terroristorganisation.

Amnesty har engagerat sig i fallet Amal Fathy. Foto: Amnesty International

”En avskyvärd dom”

Hennes make, Mohammed Lotfy, har hela tiden kämpat för sin hustru, men han fick inte vara i rättssalen när domen – som  har överklagats – föll. Han är djupt kritisk mot processen och säger till the Guardian:

– Det är en avskyvärd dom som innehåller ett budskap för varje person som ägnar sig åt sexuella trakasserier - han är fri att trakassera och behöver inte frukta att bli straffad.

– Och budskapet för varje kvinna som protesterar – hon kommer att fängslas, säger Mohammed Lofty till Guardian.

Amal Fathy är inte unik. I juni greps den libanesiska turisten Mona al-Mazbouh sedan hon också lagt ut en kritisk video på Facebook där hon gick till angrepp mot egyptiska män.

– Detta är mitt fjärde besök i Egypten och varje gång begår jag samma misstag. För varje år blir det sämre, när ska ni bli mer civiliserade? undrade hon bland annat.

Deporterad till Libanon

Mona al-Mazbouh greps på Kairos flygplats när hon var på väg hem till Libanon igen. Hon dömdes till åtta års fängelse i juli, men domen omvandlas i högre instans till ett års villkorlig dom och deportation.

Hon är hemma i Libanon igen och lär inte återvända till Egypten. Det är inte ett alternativ som Egyptens kvinnor har.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!