Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon hyllas som ledaren som besegrat viruset

Jacinda Ardern lättar nu på landets restriktioner: ”Vi gjorde det tillsammans”.
Nya Zeelands premiärminister Jacina Ardern hyllas för sitt ledarskap under coronakrisen.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Coronaviruset är ett test för världens alla politiska ledare.

Det är för tidigt att kora en vinnare.

Men säkert är Nya Zeelands Jacinda Ardern ligger väldigt bra till.

Ett av hennes vapen: empati.

Vi har sett alla de av modeller i kampen mot covid-19. En del politiker lutar sig mer mot vetenskapen än andra och klarar sig i regel bättre. Som Tysklands Angela Merkel mot Brasiliens Jair Bolsonaro.

Men det handlar också om kommunikation. Och det är bland annat där Nya Zeelands Jacinda Ardern får mycket beröm.

– Jacinda är en briljant kommunikatör och en empatisk ledare, säger professor Michael Baker vid Otago universitetet till BBC.

– Men det hon säger är också vettigt och folk litar på det. Det har lett till en hög nivå av lydnad.

Nya zeeländarna har varit förtjusta i sin premiärminister från början. Det myntades till och med ett speciellt ord - Jacindamania - när hon först tog över som ledare för vänsterliberala Labour 2017 och sedan blev landets nya premiärminister.

Hon är 39 år i dag och var den yngsta ledare landet haft på 150 år. Hon blev också den andra kvinnliga regeringschefen i världen - efter Pakistans Benazir Bhutto - som födde barn under sin tid som premiärminister.

För många på vänsterkanten lyftes hon - tillsammans med Kanadas Justin Trudeau - fram som ett ungt, progressivt ansikte i kontrast med politiker som Donald Trump. Vogue kallade henne till och med ”Anti Trump”.

Och hon har hittills klarat utmaningarna väl. Hon fick exempelvis mycket beröm för sitt empatiska sätt att handskas med massakern i Christchurch i mars 2019 när en man sköt ihjäl 50 muslimer i två av stadens moskéer

Stängde ner snabbt och rejält

Men nu har hon - precis som kollegerna över hela världen - ställts inför den tuffaste krisen hittills. Och det har gått väldigt bra för Nya Zeeland. Så bra att hon redan förra veckan sa:

– Det finns ingen omfattande spridning av smittan som vi inte känner till. Vi har vunnit det slaget.

Nej, det är inte över, men Nya Zeeland har kommit en bra bit på vägen och är ett av ytterst få länder som nu har som mål att helt utrota viruset nationellt.

Nya Zeeland har börjat öppna en del affärer efter att i en månad varit så gott som helt stängt.
Foto: DAVE LINTOTT/SHUTTERSTOCK / DAVE LINTOTT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Allt är nu förstås inte Jacinda Arderns förtjänst. Nya Zeeland har trots allt en del naturliga fördelar, som att var en önation som ligger långt bort i från det mesta. Ett land som är lättare att isolera.

Men Jacinda Ardern valde också efter samordning med landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheteten att mycket snabbt stänga ner landet. Och det rejält.

Men hon gjorde fullständigt klart vad som väntade. Två dagar innan nya zeeländarna blev beordrade att stanna inomhus, så publicerade hon och regeringen en fyrgradig skala som berättade hur coronaviruset skulle bemötas.

– Vi kommer att agera bestämt och vi kommer att agera tidigt, sa Ardern slutet av mars. Vi har bara 102 fall med det hade Italien också en gång.

Jacinda Ardern vid den dagliga coronabriefingen i Nya Zeeland.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Hon har sedan - ungefär som Donald Trump - hållit dagliga briefingar. Men där upphör också likheterna. Ardern har aldrig gått till angrepp på journalisterna, angripit oppositionen eller skyllt ifrån sig.

Och hon avslutar varje möte med orden:

– Var starka, var snälla!

Jacinda Arderna har upprepade gånger uppmanat nya zeeländarna att ”förenas i kampen mot covid-19” och ofta kallat Nya Zeeland ”vårt team av fem miljoner”.

Hon har hållit en presskonferens speciellt för barn och har gång på gång dykt upp på Facebook Live för att den vägen ha direktkontakt med landets invånare. Ibland när hon sänt hemifrån har hon varit avslappnat klädd i sweatshirt.

Hon har sagt att hon vill ”kolla in med alla” hur de har det när de tvingas hålla sig inomhus. Hon har också gång på gång förklarat varför Nya Zeeland agerat som man gjort och varför det anses nödvändigt.

– Folk känner inte att hon predikar för dem, utan hon är med dem, säger Nya Zeelands förra premiärminister Helen Clark till the Atlantic.

– Det finns en hög nivå av tillit och förtroende för henne tack vare hennes empati.

En av de lägsta siffrorna i världen

Nya Zeeland lättade i förra veckan på en del av restriktionerna. Man gick från nivå fyra till nivå tre och det blev exempelvis åter möjligt att gå ut och handla beställmat från restauranger och en del affärer öppnade igen.

Och siffrorna imponerar. Nya Zeeland är ett land med fem miljoner invånare - ungefär som Danmark och Norge - men har bara haft 1 486 rapporterade fall av viruset och endast 20 har avlidit.

Det gör fyra döda per miljon invånare, en av de lägsta siffrorna i västvärlden. Finland ligger exempelvis på 43, Danmark på 85 och Sverige på 274 coronadöda per miljon.

Tisdagen blev den andra dagen i rad denna vecka utan några nya rapporterade fall i Nya Zeeland. Och Jacinda Ardern får sin belöning i mätningarna. 78 procent anser att landet är på rätt håll och 65 procent gillar hur hon sköter sitt jobb. Bara sju procent säger detsamma om oppositionsledaren, Simon Bridges.


Tillsammans vill länderna skapa en resezon.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.