Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon hyllas av Obama – men splittrar partiet

Di Morgonkoll: Över 200 000 coronasmittade i USA på ett dygn.
Alexandria Ocasio-Cortez.
Foto: JACK PLUNKETT / AP TT NYHETSBYRÅN
Barack Obama.
Foto: ALYSSA POINTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Barack Obama anser att demokraterna inte gör tillräckligt för att få in nytt blod.

– Det är mycket viktigt att lyfta yngre människor. Vi kör på med samma gamla ansikten utan att göra rum för nya röster, säger ex-presidenten enligt Newsweek.

En person han tycker partiet borde ge större utrymme är Alexandria Ocasio-Cortez, 31 – trots att flera toppdemokrater anklagar den kontroversiella kongressledamoten för att splittra partiet.

Det var under en intervju på Snapchats ”Good Luck America” som Obama, som var president från 2009 till 2017, måste satsa mer på att lyfta unga politiker och därmed öka ungdomars intresse för politik.

– Det är alltid bra med nytt blod, säger Obama.

Han var särskilt kritisk till att kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez fick tala betydligt kortare tid under demokraternas konvent än exempelvis Ohio-guvernören John Kasich och före detta New York-borgmästaren Michael Bloomberg.

– När AOC talar är det en stor sektion av unga människor som är intresserade av vad hon har att säga även om de inte håller med om allt hon säger. Ge henne en plattform, säger Obama.

Senatorn Joe Manchin.
Foto: MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Senator hånade Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez är en kontroversiell profil i partiet. Hon har anklagat demokraterna för vara ”inkompetenta” när det gäller valkampanjer, men det som verkligen resulterat i skarp intern kritik är att hon krävt att man ska strypa pengarna för polisen med anledning av Black Lives Matter-protesterna (kallat ”defund the police” i USA). Demokraten Abigail Spanberger, ledamot i representanthuset för Virginia, har sagt att AOC:s kommentarer skadade hennes möjligheter att bli omvald enligt Business Insider

– Ingen borde någonsin säga ”defund the police” igen, säger Abigail Spanberger.

Hennes kollega Jared Huffman från Kalifornien säger att det ”bara splittrar” att använda sig av uttryck som ”defund the police”. Även Jim Clyburn, South Carolina, säger att det slår mot alla demokratiska kandidater när någon i partiet slänger sig med den termen.

Obama: ”Det kan kosta dig en stor publik så fort du säger det”

Senatorn Joe Manchin har hånat Ocasio-Cortez för att vara mer aktiv på Twitter än i kongressen.

”Det roar mig när politiker försöker förminska hur seriöst vi tar vårt politiska, organiserande och insamlande arbete till ’hon bara twittrar’ som om ’seriös’ politik bara utförs genom att tigga företagstoppar om pengakuvert”, svarade Ocasio-Cortez på Twitter. 

https://twitter.com/AOC/status/1333958991613923331

Obama betonar dock faran med slogans som ”defund the police” som Ocasio-Cortez har använt.

– Det kan kosta dig en stor publik så fort du säger det, säger Obama.

Se också: 

Ocasio-Cortez bjöd in till lek för att kritisera Trump.
Barack Obama listar fem saker som Donald Trump gjort fel

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.