Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon hoppar av SR efter att Soran portats

"Det är inte Sverige värdigt, vi kan bättre än så", säger Malena Ernman.Foto: Cornelia Nordström

Sveriges Radio stängde av komikern Soran Ismail inför riksdagsvalet eftersom han är för politisk.

Beslutet möttes av hård kritik och har debatterats flitigt de senaste dagarna.

Nu meddelar sångerskan Malena Ernman att hon hoppar av Sveriges Radios program Karlavagnen.

– Det känns idiotiskt att gå dit och prata om sig själv när de gör sådana här saker, säger Ernman till Expressen.

"Ingen ny policy"

I en chatt på Sveriges Radios hemsida har vd:n Cilla Benkö och programdirektören Björn Löfdahl svarar på frågor om de nya riktlinjerna.

"Vi har ingen ny policy och ingen är satt i karantän. Vi har riktlinjer som alltid gäller inför val. I korthet innebär de att en medarbetare som tydligt tar ställning för eller emot ett parti inte samtidigt kan ha en framträdande roll i våra program tex inte vara programledare. Den person som det nu främst diskuteras om Soran kommer att höras i Sveriges Radio men han har tillsammans med sin chef kommit fram till att han nu under valtider inte kan vara programledare för Morgonpasset eftersom han vill ta en aktiv och ta en tydlig ställning", förklarade Benkö.

Komikern Soran Ismail deltar regelbundet i Morgonpasset i P3 där han är sidekick till programledarna. Men från och med den 25 februari är han portad från kanalen.

Anledningen är Sveriges Radios nya valriktlinjer som gör gällande att medarbetare som är för politiska inte får ha framträdande roller inom kanalen. Soran Ismails tydliga avståndstagande från Sverigedemokraterna gör det därför omöjligt för kanalen att ha honom kvar.

Ernman: "Idiotiskt"

Sveriges Radios nya riktlinjer har mötts av hård kritik. Och nu meddelar sångerskan Malena Ernman att hon hoppar av en intervju i P4:s program Karlavagnen.

"Hej, Sveriges Radio. Jag är antirasist och anti-SD och kan därför inte som avtalat medverka i kvällens Karlavagnen", skriver Ernman på Twitter.

För Expressen berättar Ernman att hon ville "sätta ner foten" mot Sveriges Radios riktlinjer.

– Det känns idiotiskt att gå dit och prata om sig själv när de gör sådana här saker. Det är inte Sverige värdigt, vi kan bättre än så. Man ska få uttrycka sig och det borde gälla oss allihop, säger Ernman till Expressen.

"Kan inte blunda"

Vd:n Cilla Benkö har förklarat att Sveriges Radio endast följer de riktlinjer som alltid gäller införs riksdagsval. Men Malena Ernman är inte imponerad över SR:s agerande.

– Jag ger inte mycket för de förklaringarna. SR visar upp en flathet och en seghet. Man måste kunna stå upp för någonting, man kan inte bara blunda och vara tyst. Om deras riktlinjer gäller Soran borde de även gälla mig som har en väldigt tydlig antirasistisk åsikt, säger Ernman.

Efter avhoppet twittrade Sveriges Radios biträdande programdirektör Martin Jönsson ut en förklaring om riktlinjerna:

"För tydlighetens skull: Sveriges radios regler inför valet gäller bara programledare. Malena Ernman och andra gästers åsikter är välkomna", skriver Jönsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.