"Det är inte Sverige värdigt, vi kan bättre än så", säger Malena Ernman. Foto: Cornelia Nordström
"Det är inte Sverige värdigt, vi kan bättre än så", säger Malena Ernman. Foto: Cornelia Nordström

Hon hoppar av SR efter att Soran portats

Publicerad

Sveriges Radio stängde av komikern Soran Ismail inför riksdagsvalet eftersom han är för politisk.

Beslutet möttes av hård kritik och har debatterats flitigt de senaste dagarna.

Nu meddelar sångerskan Malena Ernman att hon hoppar av Sveriges Radios program Karlavagnen.

– Det känns idiotiskt att gå dit och prata om sig själv när de gör sådana här saker, säger Ernman till Expressen.

Komikern Soran Ismail deltar regelbundet i Morgonpasset i P3 där han är sidekick till programledarna. Men från och med den 25 februari är han portad från kanalen.

Anledningen är Sveriges Radios nya valriktlinjer som gör gällande att medarbetare som är för politiska inte får ha framträdande roller inom kanalen. Soran Ismails tydliga avståndstagande från Sverigedemokraterna gör det därför omöjligt för kanalen att ha honom kvar.

Ernman: "Idiotiskt"

Sveriges Radios nya riktlinjer har mötts av hård kritik. Och nu meddelar sångerskan Malena Ernman att hon hoppar av en intervju i P4:s program Karlavagnen.

"Hej, Sveriges Radio. Jag är antirasist och anti-SD och kan därför inte som avtalat medverka i kvällens Karlavagnen", skriver Ernman på Twitter.

För Expressen berättar Ernman att hon ville "sätta ner foten" mot Sveriges Radios riktlinjer.

– Det känns idiotiskt att gå dit och prata om sig själv när de gör sådana här saker. Det är inte Sverige värdigt, vi kan bättre än så. Man ska få uttrycka sig och det borde gälla oss allihop, säger Ernman till Expressen.

"Kan inte blunda"

Vd:n Cilla Benkö har förklarat att Sveriges Radio endast följer de riktlinjer som alltid gäller införs riksdagsval. Men Malena Ernman är inte imponerad över SR:s agerande.

– Jag ger inte mycket för de förklaringarna. SR visar upp en flathet och en seghet. Man måste kunna stå upp för någonting, man kan inte bara blunda och vara tyst. Om deras riktlinjer gäller Soran borde de även gälla mig som har en väldigt tydlig antirasistisk åsikt, säger Ernman.

Efter avhoppet twittrade Sveriges Radios biträdande programdirektör Martin Jönsson ut en förklaring om riktlinjerna:

"För tydlighetens skull: Sveriges radios regler inför valet gäller bara programledare. Malena Ernman och andra gästers åsikter är välkomna", skriver Jönsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag