Hon högg sovande maken i halsen: ”Jag snubblade”

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Natten den 2 oktober 2020 högg den 60-åriga kvinnan sin make i halsen när han sov i en fåtölj.
Foto: Polisen
Kvinnan högg maken två gånger i halsen.
Foto: Polisen

Kvinnan högg sin sovande make i halsen två gånger med en kockkniv.

Hennes förklaring:

– Jag har mina gråa filttofflor på mig och de är lite stora, så jag snubblar på dem. Ramlar så jävla olyckligt, säger hon i förhör.

Nu har hon dömts till nio års fängelse och placeras på Hinseberg.

Natten den 2 oktober 2020 högg den 60-åriga kvinnan sin make i halsen när han sov i en fåtölj. Sen larmades polisen.

Det var kvinnan som själv ringde 112 och berättade att en okänd person ringt på dörren hos paret i Uppsala och knivhuggit maken. För polisen stod det dock snabbt klart att kvinnan själv var inblandad.

Under utredningen ändrade hon sen sin historia, och menade att det handlade om en olyckshändelse. 

– Jag snubblar där, faller handlöst, varav jag träffar honom i halsen. Otur på halsen där, det kunde lika gärna varit på sidan, säger hon i förhör. 

Tidigare under kvällen hade paret ätit stekta fläskkotletter och druckit vin till maten, berättade mannen senare i förhör. 

– Sen satte vi oss och tittade på tv och jag somnade i fåtöljen sen vaknade jag av en svidande smärta i halsen. 

Filttofflorna.
Foto: Polisen.

”Vi har ett lyckligt äktenskap”

Paret hade inte bråkat något innan händelsen, enligt mannen. Kvinnan säger att hon inte haft något skäl att döda eller skada honom. 

– Vi har ett lyckligt äktenskap, fyrtio, fyrtiotvå år tillsammans. Tjugoåtta som gifta, så nej. Jag har ingen. Gud vad jag mår dåligt, har hon sagt i förhör.

Tingsrätten anser dock att det är ställt utom rimligt tvivel att hon avsiktligt högg maken två gånger i halsen i ett försök att döda honom. Det var bara tillfälliga omständigheter som gjorde att han inte dog.

Googlade ”konsten att döda”

Läkaren som tog hand om mannen anser att det är mindre troligt att huggen eller sticken har utdelats av misstag, eftersom de är så pass djupa.

I domen framgår också att kvinnan varit inne på hemsidor som handlat om hur man dödar någon och googlat ”konsten att döda”. Enligt utredningen ska kvinnan också ha försökt fördröja hjälpinsatserna.

Det har inte framgått något motiv – däremot har det framgått att äktenskapet inte varit bra den sista tiden.

De har både barn och barnbarn tillsammans.

Kvinnan har dömts till nio års fängelse för försök till mord. Nu placeras hon i kvinnofängelset Hinseberg. Kriminalvården bedömer det vara en lämplig anstalt med passande säkerhet och sysselsättning.

Trailer: Möller inifrån fängelset

Intervjuerna med Johanna Möller som aldrig visats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.