Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon hittade Karolina, 30, död efter vargattacken

En av vargarna i hägnet där Karolina attackerades och dödades 2012.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Ida Lundqvist har gjort P3-dokumentären om vargolyckan på Kolmården.
Foto: Sveriges Radio

Karolina, 30, var en av dem som kände vargarna på Kolmården bäst.

Men ensam i hägnet utsattes hon för en attack och dödades. Hennes lemlästade kropp hittades av en kollega som nu för första gången berättar om händelsen.

– Jag kände igen klockan på hennes arm och då förstod jag, säger den 33-åriga djurvårdaren i P3 Dokumentär.

Nyligen meddelade Kolmården att de fyra kvarvarande vargarna i djurparken kommer att avlivas. Det var vargar som funnits i hägnet sedan de var valpar.

Pressmeddelandet kan ses som slutpunkten på den tragiska händelsen 17 juni 2012 när djurvårdaren/guiden Karolina dödades.

Dömdes till stort skadestånd

Det var första gången på nästan 200 år som en människa dödades av varg i Sverige.

Kolmården dömdes till miljonskadestånd i en uppmärksammad rättegång 2016. En tidigare chef i djurparken fick en villkorlig dom för arbetsmiljöbrott inbegripande vållande till annans död.

Nu har journalisten Ida Lundqvist pratat med alla inblandade och gjort radioprogrammet/podcasten  "Vargolyckan på Kolmården" för P3 Dokumentär.

– Det är fortfarande oklart varför vargarna dödade den erfarna guiden, som var som en mamma åt dem, säger Ida Lundqvist.

I dokumentären framträder för första gången kollegan som hittade Karolina död i hägnet och chockades svårt av händelsen.

Den 33-åriga djurvårdaren berättar om den regniga söndagsförmiddagen som började enligt de vanliga rutinerna med morgonkoll av varghägnet i Kolmården.

Mats Höggren var zoologisk chef på Kolmården och dömdes till villkorlig dom efter dödsfallet i varghägnet.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Kände vargarna väl

Karolina jobbade som guide och djurvårdare på Kolmården var då ensam inne av hos vargarna, vilket inte var något ovanligt vid den tidpunkten. Hon kände djuren sedan valpstadiet och de ansågs socialiserade för att kunna umgås med människor, såväl personal som besökare.

Vid 10-tiden var det någon som sökte Karolina som inte kommit tillbaka från hägnet. Kollegan gick upp till vargarna och hittar ingen dagsfärsk notering loggen vilket tydde på att Karolina var kvar någonstans i det lilla skogspartiet bakom stängslen.

Kvinnan tvekade att gå in, hon var gravid och hade tidigare känt sig lite osäker med vargarna som visat aggressivt beteende. Dörren till varghägnet var inte låst och hon bestämde sig för att gå in.

– Jag gick runt och kollade olika skrymslen om hon tagit skydd där för att det regnade. Sedan hittade jag Karolinas regnbyxor. Jag slängde dem över staketet och tänkte "varför har hon tagit av sig regnbyxorna?" berättar kollegan i P3 Dokumentär.

Hon hade gått nästa hela varvet runt hägnet och befann sig 30 meter från ingången. Där låg Karolinas döda kropp. Kollegan begrep först inte, men så kände hon igen klockan på Karolinas arm och det sjönk in. Hon förstår att Karolina är död och känner paniken instängd bakom ett två meter högt staket med vargarna.

Kolmården lägger ner vargprojektet och har avlivat de fyra sista vargarna.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Chockad och knappt kontaktbar

Djurvårdaren försöker öppna en grind som används som matsluss, men den är låst med hänglås på utsidan. Till slut lyckas hon trä handen genom en glipa och pilla in nyckeln i låset från utsidan.

Hon kommer ut oskadd och sjunker chockad ner på en sten. När en annan ur personalen anländer strax därpå är hon knappt kontaktbar. Man larmar polis och ambulans som snabbt är på plats.

Intill ingången till varghägnet hittas vid närmare undersökning Karolinas namnskylt och penna. Det syns även tydliga släpspår på marken.

Det finns inga vittnen till olyckan eller övervakningskameror, men man tror att Karolina attackerades av vargar på väg in eller ut från hägnet den morgonen. Men det har inte gått att slå fast exakt när hon dödades.

En norsk vargexpert framförde vid rättegången teorin att Farkasflocken, som den kallades, ville utmana eller testa ledaren - Karolina. Möjligen triggades de i gång av att hon vid tillfället var krasslig, eventuellt drabbad av så kallad kristallsjuka.

Karolina beskrevs som en av dem som kände vargflocken bäst. Andra djurvårdare hade "körts ut" eller bitits av vargarna för de inte accepterades av flocken. Men Karolina hade de alltid haft respekt för.

Familjen är förkrossad

Händelsen raderade bilden av de tama och socialiserade vargarna som ofarliga för människor. Kolmården kallade projektet "Närkontakt varg" och syftet var från början att  sprida kunskap om vargen och nyansera bilden av det i århundraden hatade djuret.  

Karolinas familj är förkrossad och menar att olyckan kunnat undvikas. Expressen har talat med Karolinas mamma Gunilla som dock hänvisar till det hon säger i dokumentären.

Polisutredningen visade att Kolmårdens ledning underskattat riskerna med varghanteringen. Kritik riktades bland annat mot att djurvårdarna fick vistas ensamma med djuren inne i hägnet.

Man hade inte reagerat tillräckligt på tidigare incidenter, då bland annat en djurvårdare känt sig allvarligt hotad och när en besökare bets i armen och fick sys med elva stygn.

"Känner ilska och saknad"

– Det känns så orättvist att Karolina inte skulle få vara med oss längre. Jag kan känna ilska över att det här skulle få hända, säger mamman Gunilla i intervjun och fortsätter:

– Karolina hade så många drömmar som aldrig förverkligades. Hon hade planerat att gifta sig till hösten och hon drömde om ett litet hus ute på landet där hon kunde få ha lite får och hundar och djuren nära omkring sig.

"Vargolyckan på Kolmården" finns på Sveriges Radio Play och där poddar finns, samt sänds i P3 på söndag 9 december 18:03.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.