Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon har svår diabetes – apparaterna stals

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Wilda, 6, med mamma Veronica Pettersson. Wilda är svårt diabetessjuk och blev bestulen på sina värdefulla diabetesapparater när hon besökte leklandet i Arninge.
Foto: Privat
Wilda önskade att få träffa sin idol Stefan Löfven i Stockholm, men fick svaret att han var i Bryssel.
Foto: Kristofer Sandberg

Det här är ett rop på hjälp från en förtvivlad mamma till ett svårt sjukt barn.

– Snälla tjuvar, lämna tillbaka insulinpumpen och blodsockermätaren – ni har ingen användning av grejerna.

Veronica Pettersson, 41, vände sig till Expressen sedan hennes dotter Wilda, 6, blivit av med livsviktig medicinsk utrustning på ett lekland i Arninge, utanför Stockholm.

Wilda, som bor med sin mamma Veronica och pappa Jonny i Kiruna, blev svårt sjuk i diabetes för några år sedan.

– Jag har haft ett rent helvete och har inte sovit en hel natt eftersom jag har varit uppe och kollat Wildas insulin- och sockernivåer. Och senaste året har alla våra resor bara gått till olika sjukhus – till lasarettet i Kiruna, Gällivare och Sunderbyn i Norrbotten, säger Veronica Pettersson.

För att slippa vaka och ständigt övervaka Wilda – och slippa sticka Wilda nästan varje timme – har Veronica tvingats kämpa för att få elektroniska hjälpmedel: handenheten till insulinpumpen Omnipod (den andra delen sitter fast i hennes kropp) och blodsockermätaren Dexcom.

Wilda hade önskat att för första gången i livet få åka flygplan.

Och hon önskade att besöka Stockholm, träffa sin idol Stefan Löfven (jo, statsministern!), gå på Skansen och besöka leklandet i Arninge.

– Tack vare mina vänner på Facebook blev resan verklighet. De samlade in pengar så att vi kunde åka, säger Veronica.

De åkte till leklandet.

– Vi skulle låsa in våra saker i ett skåp, men Wilda som var världens lyckligaste unge, sprang i väg. Jonny hade lagt sakerna ovanpå skåpet när han var tvungen springa efter Wilda. Han kom snabbt tillbaka till skåpen – men då var Wildas apparater stulna. Hela leklandet – till och med barnen som var där – hjälpte till att leta efter apparaterna, säger Veronica Pettersson.

Därför vänder hon sig till Expressen och hoppas att tjuvarna ska läsa hennes vädjan.

– Apparaterna är värda omkring 20 000 kronor, men de är värdelösa för tjuven som inte kan sälja apparaterna – de är anpassade speciellt för Wilda, säger Veronica.

Och så det önskade besöket hos Stefan Löfven i Rosenbad – hur gick det?

– Jo, vi skrev till Stefan Löfven men fick svaret att Stefan var i Bryssel, men att han lovade att skriva ett brev till Wilda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.