Wilda, 6, med mamma Veronica Pettersson. Wilda är svårt diabetessjuk och blev bestulen på sina värdefulla diabetesapparater när hon besökte leklandet i Arninge. Foto: PrivatWilda, 6, med mamma Veronica Pettersson. Wilda är svårt diabetessjuk och blev bestulen på sina värdefulla diabetesapparater när hon besökte leklandet i Arninge. Foto: Privat
Wilda, 6, med mamma Veronica Pettersson. Wilda är svårt diabetessjuk och blev bestulen på sina värdefulla diabetesapparater när hon besökte leklandet i Arninge. Foto: Privat
Wilda önskade att få träffa sin idol Stefan Löfven i Stockholm, men fick svaret att han var i Bryssel. Foto: Kristofer SandbergWilda önskade att få träffa sin idol Stefan Löfven i Stockholm, men fick svaret att han var i Bryssel. Foto: Kristofer Sandberg
Wilda önskade att få träffa sin idol Stefan Löfven i Stockholm, men fick svaret att han var i Bryssel. Foto: Kristofer Sandberg

Hon har svår diabetes – apparaterna stals

Publicerad

Det här är ett rop på hjälp från en förtvivlad mamma till ett svårt sjukt barn.

– Snälla tjuvar, lämna tillbaka insulinpumpen och blodsockermätaren – ni har ingen användning av grejerna.

Veronica Pettersson, 41, vände sig till Expressen sedan hennes dotter Wilda, 6, blivit av med livsviktig medicinsk utrustning på ett lekland i Arninge, utanför Stockholm.

Wilda, som bor med sin mamma Veronica och pappa Jonny i Kiruna, blev svårt sjuk i diabetes för några år sedan.

– Jag har haft ett rent helvete och har inte sovit en hel natt eftersom jag har varit uppe och kollat Wildas insulin- och sockernivåer. Och senaste året har alla våra resor bara gått till olika sjukhus – till lasarettet i Kiruna, Gällivare och Sunderbyn i Norrbotten, säger Veronica Pettersson.

För att slippa vaka och ständigt övervaka Wilda – och slippa sticka Wilda nästan varje timme – har Veronica tvingats kämpa för att få elektroniska hjälpmedel: handenheten till insulinpumpen Omnipod (den andra delen sitter fast i hennes kropp) och blodsockermätaren Dexcom.

Wilda hade önskat att för första gången i livet få åka flygplan.

Och hon önskade att besöka Stockholm, träffa sin idol Stefan Löfven (jo, statsministern!), gå på Skansen och besöka leklandet i Arninge.

– Tack vare mina vänner på Facebook blev resan verklighet. De samlade in pengar så att vi kunde åka, säger Veronica.

De åkte till leklandet.

– Vi skulle låsa in våra saker i ett skåp, men Wilda som var världens lyckligaste unge, sprang i väg. Jonny hade lagt sakerna ovanpå skåpet när han var tvungen springa efter Wilda. Han kom snabbt tillbaka till skåpen – men då var Wildas apparater stulna. Hela leklandet – till och med barnen som var där – hjälpte till att leta efter apparaterna, säger Veronica Pettersson.

Därför vänder hon sig till Expressen och hoppas att tjuvarna ska läsa hennes vädjan.

– Apparaterna är värda omkring 20 000 kronor, men de är värdelösa för tjuven som inte kan sälja apparaterna – de är anpassade speciellt för Wilda, säger Veronica.

Och så det önskade besöket hos Stefan Löfven i Rosenbad – hur gick det?

– Jo, vi skrev till Stefan Löfven men fick svaret att Stefan var i Bryssel, men att han lovade att skriva ett brev till Wilda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag