Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon har svår diabetes – apparaterna stals

Wilda, 6, med mamma Veronica Pettersson. Wilda är svårt diabetessjuk och blev bestulen på sina värdefulla diabetesapparater när hon besökte leklandet i Arninge. Foto: Privat
Wilda önskade att få träffa sin idol Stefan Löfven i Stockholm, men fick svaret att han var i Bryssel. Foto: Kristofer Sandberg

Det här är ett rop på hjälp från en förtvivlad mamma till ett svårt sjukt barn.

– Snälla tjuvar, lämna tillbaka insulinpumpen och blodsockermätaren – ni har ingen användning av grejerna.

Veronica Pettersson, 41, vände sig till Expressen sedan hennes dotter Wilda, 6, blivit av med livsviktig medicinsk utrustning på ett lekland i Arninge, utanför Stockholm.

Wilda, som bor med sin mamma Veronica och pappa Jonny i Kiruna, blev svårt sjuk i diabetes för några år sedan.

– Jag har haft ett rent helvete och har inte sovit en hel natt eftersom jag har varit uppe och kollat Wildas insulin- och sockernivåer. Och senaste året har alla våra resor bara gått till olika sjukhus – till lasarettet i Kiruna, Gällivare och Sunderbyn i Norrbotten, säger Veronica Pettersson.

För att slippa vaka och ständigt övervaka Wilda – och slippa sticka Wilda nästan varje timme – har Veronica tvingats kämpa för att få elektroniska hjälpmedel: handenheten till insulinpumpen Omnipod (den andra delen sitter fast i hennes kropp) och blodsockermätaren Dexcom.

Wilda hade önskat att för första gången i livet få åka flygplan.

Och hon önskade att besöka Stockholm, träffa sin idol Stefan Löfven (jo, statsministern!), gå på Skansen och besöka leklandet i Arninge.

– Tack vare mina vänner på Facebook blev resan verklighet. De samlade in pengar så att vi kunde åka, säger Veronica.

De åkte till leklandet.

– Vi skulle låsa in våra saker i ett skåp, men Wilda som var världens lyckligaste unge, sprang i väg. Jonny hade lagt sakerna ovanpå skåpet när han var tvungen springa efter Wilda. Han kom snabbt tillbaka till skåpen – men då var Wildas apparater stulna. Hela leklandet – till och med barnen som var där – hjälpte till att leta efter apparaterna, säger Veronica Pettersson.

Därför vänder hon sig till Expressen och hoppas att tjuvarna ska läsa hennes vädjan.

– Apparaterna är värda omkring 20 000 kronor, men de är värdelösa för tjuven som inte kan sälja apparaterna – de är anpassade speciellt för Wilda, säger Veronica.

Och så det önskade besöket hos Stefan Löfven i Rosenbad – hur gick det?

– Jo, vi skrev till Stefan Löfven men fick svaret att Stefan var i Bryssel, men att han lovade att skriva ett brev till Wilda.