Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mariam, 40, har fött 44 barn – får inte föda fler

Mariam Nabatanzi har fött 44 barn.

Men nu får mamman från Uganda inte föda fler barn och hon menar att läkare ”klippt ut livmodern från insidan”, skriver The Sun.

Mariam Nabatanzi och hennes 38 barn bor i Uganda.Foto: JAMES AKENA / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Mariam Nabatanzi och några av barnen.Foto: JAMES AKENA / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Ungefär 5 mil utanför Ugandas huvudstad Kambala bor Mariam Nabantanzi, 40, i en by med sina 38 barn.

När hon var 12 år gammal giftes hon bort och ett år senare fick hon sitt första tvillingpar. Hon fick sedan höra av en läkare att hon hade ovanligt stora äggstockar. Men läkaren avrådde henne från att börja med p-piller eftersom det skulle innebära en hälsorisk för henne.

Barnen fortsatte därför att komma och Mariam Nabantanzi fick ytterligare fyra tvillingpar, fyra trillingpar och fem par fyrlingar.

Totalt har hon fött 44 barn. I dag lever 38 av dem och Mariam Nabantanzi försörjer dem helt själv sedan tre år tillbaka då hennes man lämnade henne.

– Jag har vuxit upp i tårar, säger Mariam Nabantzi till Reuters, som besökte henne i hennes hem tidigare i år.

Mariam Nabatanzi och några av barnen.Foto: JAMES AKENA / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Får inte föda fler barn

Mariams senaste graviditet, för två och ett halvt år sedan, medförde dock en del komplikationer. Det var hennes sjätte tvillingpar och en av dem dog under födseln.

Nu får hon inte föda fler barn. Enligt Mariam sa läkarna att de ”klippte av hennes livmoder från insidan”, skriver The Sun.

Samtidigt har Mariam fullt upp med att försörja och ta hand om alla 38 barn. Hon är i desperat behov av pengar och försöker att göra så mycket som möjligt för att få ihop pengar som går till mat, medicin, kläder och skolavgifter.

Mariam visar upp familjeporträtt.Foto: JAMES AKENA / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Här bor Mariam och barnen.Foto: JAMES AKENA / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Hennes äldsta son Ivan Kibuka, 23, var tvungen att hoppa av gymnasiet på grund av att pengarna tog slut.

– Jobbet förstör henne, vi hjälper till med det vi kan, som att laga mat och tvätta, men hon drar fortfarande den tyngsta lasten för familjen. Jag känner med henne, säger sonen till Reuters.

”Har inte känt lycka sedan jag föddes”

Mariam har alltid drömt om en stor familj. Men drömmen grundar sig i en tragedi då hennes mamma övergav hennes familj som bestod av hennes pappa och fem syskon, när Mariam bara var tre dagar gammal.

Hennes pappa gifte om sig och hennes nya styvmamma mördade hennes fem syskon genom att ha i krossat glas i deras mat. Men Mariam överlevde.

– Jag var sju år gammal, för ung för att ens förstå vad död faktiskt betyder betyder. Jag fick det berättat för mig av mina släktingar vad som hade hänt, säger Mariam som menar att hon lyckades fly undan eftersom hon var på besök hon några släktingar.

Drömmen var att i framtiden ha sex barn, men i slutändan blev det fler än så. 

Tolv av barnen sover på våningssängar i metall med tunna madrasser i ett litet rum. Resterande barn sover antingen på madrasser som de delar eller på det smutsiga golvet.

Trots sin svåra uppväxt och trots att hon varje dag behöver kämpa för att försörja barnen så har hon ett tydligt mål – att göra hennes barn lyckliga.

– Jag började ta mycket ansvar i ett tidigt stadium. Jag har själv inte känt lycka, sedan jag föddes, säger Mariam till Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.