Hon fuskade i SSU

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Även Margot Wallström fuskade under SSU-tiden.
Foto: THIERRY

De falska bidragsansökningarna avslöjar EU-kommissionären Margot Wallström, 50.

Expressen kan i dag avslöja att hon fuskade under sin tid som distriktsordförande för SSU i Värmland.

Bluffen kan ha kostat skattebetalarna hundratusentals kronor.

Svenska folkets favorit som Göran Perssons efterträdare, Margot Wallström, dras in i SSU-skandalen. Expressens granskning visar att SSU-distriktet i Värmland fick över en miljon kronor i bidrag från landstinget under de år Wallström var ordförande där. Men nära hälften av de redovisade medlemmarna hade inte betalat för medlemskapet. Hundratusentals kronor för mycket kan därför ha betalats ut i bidrag, enligt Expressens beräkningar.

Anställdes 1974

 1974 anställdes 20-åriga Margot Wallström till ombudsman för SSU i Karlstad. Tre år senare blev hon distriktsordförande i Värmland. Expressen kan i dag publicera handlingar som visar att hon skrivit under bidragsansökningarna till Värmlands läns landsting. Bluffsiffrorna intygas av Wallströms partikamrater från den tiden. – Moralen var lite upp och ner. Det hände att medlemmarna inte betalade något år, men då betalade nästa i stället, säger Stellan Lindskog, då SSU-ombudsman.

Medger fusk

 Göran Larsson, aktiv i SSU under Wallströms ledning, medger att det förekom fusk. – Vissa lokala klubbar drev in pengar, andra inte. Men för alla var det viktigt att få in så många medlemmar som möjligt, säger han. Några exakta uppgifter om hur många betalande medlemmar SSU hade under Wallströms ledning går inte att få fram i dag. Men en källa uppger att det "i bästa fall" var 1 500. Över 500 000 kronor I två av Wallströms bidragsansökningar – för 1979 och 1981 – uppger hon att antalet medlemmar var 2 708 respektive 2 703. De åren betalade landstinget ut över 500 000 kronor till SSU i Värmland. Margot Wallströms presskontakt i Bryssel, Lena Ag: – Margot är på resande fot och går inte att nå. Hon kan därför inte kommentera SSU-tiden nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.