Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon förvarade k-pist hemma för en vän

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den 22-åriga kvinnan förvarade en kulsprutepistol i sin bostad åt en vän med koppling till kriminella Lejonen.
Pistolen tillhörde Michael Ghebru som nu avtjänar ett 4,5-årigt fängelsestraff.
Kasera Ashrafi lät sin dåvarande flickvän förvara sin pistol. Han är dömd till fem års fängelse.
Pistolen som förvarades hos dåvarande flickvännen.

De två kvinnorna förvarade en Berettapistol och en kulsprutepistol åt Lejonen under gängkriget i Stockholm.

Kvinnorna har nu dömts för grovt vapenbrott.

– Varför ska jag säga nej till en vän? sade kvinnan som hade kulsprutepistolen hemma.

2012 och 2013 kulminerade skottlossningarna i Stockholms västra förorter. Polisens huvudfokus riktades mot en konflikt mellan det kriminella nätverket Lejonen och den sedan flera decennier etablerade kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack.

Flera av skotten avlossades mitt bland bostadshus, affärer och skolor – och i bakgrunden fanns också tydliga indikationer som pekade på omfattande knarkhandel kopplad till Lejonen.

22-åring dömd

När polisen efter omfattande spaning slog till mot flera adresser, främst i Stockholmsförorten Hässelby i oktober 2013, var målet att slå sönder knarkhandeln och få slut på skjutningarna. Spanarna kunde då också ringa in två adresser där kvinnor, som umgicks med män från Lejonen, bodde.

Hos en i dag 22-årig kvinna hittades en halvautomatisk kulsprutepistol som tillhörde Michael Ghebru – som nu avtjänar ett fängelsestraff på fyra och ett halvt år på Kumlaanstalten.

Under rättegången i Solna tingsrätt förklarade kvinnan varför hon tagit emot vapnet för förvaring:

– Varför ska jag säga nej till en vän? sade kvinnan som tidigare i år dömdes till av hovrätten till skyddstillsyn och samhällstjänst för bland annat grovt vapenbrott.

Gömde pistol hos exet

En annan man som kopplades till Lejonen, Kasra Ashrafi - som dömdes till fem års fängelse - stuvade undan en Berettapistol hos sin dåvarande flickvän.

Ashrafi förklarade under rättegången i Solna tingsrätt att han hade pistolen för att försvara sig, men att polisens närvaro gjorde att han själv inte ville ha vapnet hos sig:

– Så fort det lugnat ned sig med polisen tänkte jag hämta tillbaka den, sade Ashrafi om pistolen hos flickvännen, som dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Vill inte kommentera

Expressen har varit i kontakt med Kasra Ashrafi och Michael Ghebru som båda avtjänar fängelsestraff.

Ingen av dem har svarat på några frågor.

När Expressen ställer frågor till kvinnan som dömdes för att ha förvarat Berettapistolen svarar hon i ett brev: "Sluta lägga näsan i blöt!"

Expressen har också sökt kvinnan som dömdes för att ha förvarat kulsprutepistolen.


LÄS MER: 19-åriga kvinnan var våldsam mot poliser

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.