Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon förvandlar slöjan till högsta mode

Iman Aldebe designar slöjor som passar både i polisens dagliga arbete och på exklusiva modevisningar.
Foto: Great Big Story
Foto: Great Big Story
Foto: Great Big Story

Iman Aldebe designar slöjor som passar både i polisens dagliga arbete och på exklusiva modevisningar.

– Min mission är att synliggöra den muslimska kvinnan, säger hon i "Mode utan gränser", det nya avsnittet av Great Big Story som ni kan se i Expressen TV.

Modeskaparen Iman Aldebe designar moderna slöjor och turbaner som uppmärksammas på modevisningar världen runt. Hon vill göra plagg som är både eleganta och praktiska.

Nu berättar hon om sina ambitioner i "Mode utan gränser", det nya avsnittet av Great Big Story som är Expressen TV:s samarbetspartner.

– Efter terrordåden den 11 september blev det jättesvårt att vara beslöjad och muslim i väst. Många muslimska kvinnor blev hotade och trakasserade, så jag kände att något måste göras, säger Iman Aldebe

– Jag bestämde mig för att börja stajla om slöjan. Jag ville lyfta fram kvinnan som individ och inte dölja henne bakom tråkiga plagg, säger hon.

För några år sedan fick hon uppdraget att den designa den första polisslöjan i Sverige.
Foto: Great Big Story

Designade polisslöja

För några år sedan fick hon uppdraget att den designa den första polisslöjan i Sverige. Det följdes av beställningar från sjukvården, räddningstjänsten, försvaret och andra yrkesgrupper. Hon säger att detta hjälpte beslöjade kvinnor att få arbete.

Iman Aldebe förklarar i programmet att hennes försök att modernisera muslimskt mode mötte en hel del motstånd i början, men att hon inte gav upp. Hon säger att hon nu har framgångar också i konservativa Gulfstater som Dubai, där hon försöker "komma in lite med jämlikhetstankar genom modet".

– Det är viktigt för mig att bygga broar för jag vill fortsätta att designa kläder som skapar möjligheter för den muslimska kvinnan, säger hon i "Mode utan gränser".

Så tittar du

APPLE TV: Ladda ner Expressen TV:s app i App Store.

PÅ EXPRESSEN.SE: Sändningen hittas enkelt på sajten.

I DIN TELEFON: Följ via Expressens app. Ladda ner i App Store eller Google Play Store.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.