Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon försvarar kritiserade Palmespanaren Holmér

Se intervjun med åklagaren Krister Petersson.
UTSKÄLLD. Hans Holmér har kritiserats hårt i granskningar av Palmeutredningen för sin satsning på PKK-spåret. Här på den omtalade presskonferensen direkt efter mordet med vapen som sades vara av samma typ som mordvapnet.Foto: HÅKAN RODÉN / TT NYHETSBYRÅN FLT-PICA
FÖRSVARAR HOLMÈR. Författaren Ann-Marie Åsheden följde i hemligheten spaningsledaren Hans Holmér under den första tiden efter mordet. Hon försvarar hans agerande kring Skandiamannen, som kritiserats av Palmeåklagaren Krister Petersson.Foto: FABIAN AF PETERSENS

Den tidigare spaningsledaren Hans Holmér pekades ut som syndabock när Skandiamannen presenterades som misstänkt Palme-mördare.

Journalisten Ann-Marie Åsheden, som följde Palmeutredningen på nära håll under den första tiden, tycker att det är en orättvis kritik.

– De försökte utreda Engström så gott det gick. 

Ann-Marie Åsheden betonar att hon inte är någon talesperson för Hans Holmér.

– Jag talar för mig själv.

Hon fick dock en unik inblick i hans tankar när hon kort efter mordet i hemlighet började följa spaningsledarens arbete för Dagens Nyheters räkning. De gjorde ett flertal då okända intervjuer som mynnade ut i böckerna ”Jakten på Olof Palmes mördare” (1987) och ”Förbannelsen” (2012).

Kritisk mot Palmeåklagaren

Åsheden, som inte tror på Skandiamannen som en tänkbar mördare, reagerade på de uppgifter som presenterades under onsdagens pressträff med Palmegruppen.

Palmeåklagaren Krister Petersson riktade stark kritik mot den tidiga Palmeutredningen, och främst den dåvarande spaningsledaren Hans Holmér, för att man inte redan 1986 identifierat Skandiamannen Stig Engström som en misstänkt mördare.

UTSKÄLLD. Hans Holmér har kritiserats hårt i granskningar av Palmeutredningen för sin satsning på PKK-spåret. Här på den omtalade presskonferensen direkt efter mordet med vapen som sades vara av samma typ som mordvapnet.Foto: LARS HEDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Åsheden har en annan bild.

– De försökte utreda Engström så gott det gick. Men han var besvärlig, som du säkert noterat själv. Han sprang till media hela tiden och försökte få en roll i det här. En väldigt knepig personlighet som jag förstår att de hade besvär med. 

Åshedens bild är att Engström var en person som uppmärksammades av Palmegruppen och Holmér nämnde honom flera gånger:  

– Jag minns inte exakt vad han sa om Engström men han återkom till honom då och då. Han fanns med i spaningsledningens diskussioner under hela våren om jag inte minns fel. Varje gång namnet kom upp var det något stök.

Att journalisten Ann-Marie Åsheden i hemlighet fick följa Hans Holmérs spaningsarbete blev mycket uppmärksammat i slutet av 80-talet.Foto: LENNART ISAKSSON/DN TT NYHETSBYRÅN
Ann-Marie Åsheden har skrivit två böcker om Palme-mordet.Foto: THOMAS KARLSSON/DN TT NYHETSBYRÅN

Försvarar Holmér

Hon menar att Holmér fått mycket orättvis kritik genom åren, inte minst i samband med det så kallade PKK-spåret.

– Det talas fortfarande om att Hans Holmér jagade kurder. Det är stor skillnad på kurder i allmänhet och PKK. Det var det då, och även i dag. Att ge sig på kurder i allmänhet är hets mot folkgrupp. Att undersöka PKK-spåret är något annat. Det han ville var att köra det PKK-spåret i botten.

– Det är som att man behöver Holmér för att få utlopp över all besvikelse kring den här utredningen.

Stig Engström pekas ut som Palmes mördare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.