Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon forskade om LCHF – blev hotad

Lisa Söderström
Foto: Privat
Hennes forskning visar att det kan finnas problem med LCHF.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Efter sin forskning hotades hon och fick ha väktae med sig.
Foto: Cornelia Nordström

Doktoranden Lisa Söderströms forskning om undernäring blev hårt kritiserad på nätet och hon fick ta emot flera elaka kommentarer.

– Det kändes som att de triggade varandra att skriva otrevliga saker, säger hon.

Kommentarerna ledde sedan till att hon tvingades ha en väktare med på sin disputation, vilket Sveriges Radio var först med att rapportera om.

Forskningen som visar att ett högt energiintag i form av fett tidigt i livet kunde leda till undernäring senare i livet blev mycket hårt kritiserad på nätet. Vissa kommentarer var så hätska att doktoranden Lisa Söderström till sist berättade för sin chef som tyckte att det var bäst att säkerhetspersonal fanns på plats när hon disputerade, vilket Sveriges Radio var först med att skriva om.

– Det var jättestressande att ha det här också. Det är jättemycket press precis innan disputationen och att få det här också, just dagarna innan, det kändes jättetungt. Jag var helt utmattad på den dagen. För jag behövde ju tänka på hur jag skulle bemöta de här personerna om de skulle dyka upp, säger hon.

Nämnde inte LCHF direkt

Trots att Lisa Söderström inte direkt nämnde LCHF-dieten i sin forskning blev den oerhört påhoppad efter att hon kommenterat kring den typen av dieter i pressmeddelandet kring sin forskning. LCHF är en diet där man undviker socker och kolhydrater och ökar sitt intag av fett. Många lyckas gå ner mycket i vikt med hjälp av dieten.

– Det är inte så att jag har sagt något negativt om LCHF, jag sade bara i en kommentar att det var intressant med tanke på våra resultat, säger Lisa Söderström.

Men det var allt som behövdes för att personerna skulle börja skriva elaka kommentarer kring hennes forskning. De som kommenterade skrev bland annat att hon blivit köpt och att hennes forskning var felaktig.

– Det var verkligen en mening som drog i gång allting och jag visste ju inte att de var så fientliga. Och osakliga och inte ens kunde föra en diskussion. Så det är ju jättetråkigt, och det har överskuggat allting annat. Det var ju inte det min avhandling handlade om, den handlade om undernäring hos äldre. Inte LCHF, säger hon.

Kan leda till att forskare blir mer försiktiga med sina resultat

Lisa Söderström disputerade i februari. Hon kommer inte att låta de elaka kommentarerna stoppa hennes framtida forskning.

– Jag tar inte åt mig så. Jag känner ju att jag kommer fortsätta som jag har gjort. Och är det någon som ringer mig eller mejlar mig så tar jag den diskussionen med dem. Men jag tycker att det är jättetråkigt att det ska bli så himla negativt, att man inte ska kunna diskutera på ett bra sätt, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.