Lisa Söderström Foto: PrivatLisa Söderström Foto: Privat
Lisa Söderström  Foto: Privat
Hennes forskning visar att det kan finnas problem med LCHF. Foto: Lisa Mattisson ExpHennes forskning visar att det kan finnas problem med LCHF. Foto: Lisa Mattisson Exp
Hennes forskning visar att det kan finnas problem med LCHF. Foto: Lisa Mattisson Exp
Efter sin forskning hotades hon och fick ha väktae med sig. Foto: Cornelia NordströmEfter sin forskning hotades hon och fick ha väktae med sig. Foto: Cornelia Nordström
Efter sin forskning hotades hon och fick ha väktae med sig. Foto: Cornelia Nordström

Hon forskade om LCHF – blev hotad

Publicerad

Doktoranden Lisa Söderströms forskning om undernäring blev hårt kritiserad på nätet och hon fick ta emot flera elaka kommentarer.

– Det kändes som att de triggade varandra att skriva otrevliga saker, säger hon.

Kommentarerna ledde sedan till att hon tvingades ha en väktare med på sin disputation, vilket Sveriges Radio var först med att rapportera om.

Forskningen som visar att ett högt energiintag i form av fett tidigt i livet kunde leda till undernäring senare i livet blev mycket hårt kritiserad på nätet. Vissa kommentarer var så hätska att doktoranden Lisa Söderström till sist berättade för sin chef som tyckte att det var bäst att säkerhetspersonal fanns på plats när hon disputerade, vilket Sveriges Radio var först med att skriva om.

– Det var jättestressande att ha det här också. Det är jättemycket press precis innan disputationen och att få det här också, just dagarna innan, det kändes jättetungt. Jag var helt utmattad på den dagen. För jag behövde ju tänka på hur jag skulle bemöta de här personerna om de skulle dyka upp, säger hon.

Nämnde inte LCHF direkt

Trots att Lisa Söderström inte direkt nämnde LCHF-dieten i sin forskning blev den oerhört påhoppad efter att hon kommenterat kring den typen av dieter i pressmeddelandet kring sin forskning. LCHF är en diet där man undviker socker och kolhydrater och ökar sitt intag av fett. Många lyckas gå ner mycket i vikt med hjälp av dieten.

– Det är inte så att jag har sagt något negativt om LCHF, jag sade bara i en kommentar att det var intressant med tanke på våra resultat, säger Lisa Söderström.

Men det var allt som behövdes för att personerna skulle börja skriva elaka kommentarer kring hennes forskning. De som kommenterade skrev bland annat att hon blivit köpt och att hennes forskning var felaktig.

– Det var verkligen en mening som drog i gång allting och jag visste ju inte att de var så fientliga. Och osakliga och inte ens kunde föra en diskussion. Så det är ju jättetråkigt, och det har överskuggat allting annat. Det var ju inte det min avhandling handlade om, den handlade om undernäring hos äldre. Inte LCHF, säger hon.

Kan leda till att forskare blir mer försiktiga med sina resultat

Lisa Söderström disputerade i februari. Hon kommer inte att låta de elaka kommentarerna stoppa hennes framtida forskning.

– Jag tar inte åt mig så. Jag känner ju att jag kommer fortsätta som jag har gjort. Och är det någon som ringer mig eller mejlar mig så tar jag den diskussionen med dem. Men jag tycker att det är jättetråkigt att det ska bli så himla negativt, att man inte ska kunna diskutera på ett bra sätt, säger hon.

 

Johanna Jönsson Olsson
Johanna Jönsson Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag