Hon förlorade sin son

Publicerad
Uppdaterad
Hon förlorade sin son på midsommarafton för tre år sedan.
- Utan mina systrar hade jag inte klarat det. Jag hade så mycket funderingar, säger Lisbeth Rådström, 44, från Sunne i Värmland.
Hon hade varnat sin 17-åriga son Martin Halvardsson två veckor innan han dog. Hon visste att han var på fest och hade druckit alkohol när han åkte förbi deras hus med mopeden. Lisbeth Rådström rusade till bilen och åkte efter.
- En gång till så polisanmäler jag dig, sa hon.
- Du kan väl inte polisanmäla din egen son, sa han.
- Jo, för att rädda dig.

Kände inte igen systern

Men på midsommarafton 2005 hade mammans ord ingen verkan. Martin satte sig på mopeden mitt i natten trots att han druckit. Två kompisar följde med, alla berusade. De krockade med en man på crossmotorcykel och Martin och kompisen Mia Nilsson, 16, dog senare på sjukhuset. Lisbeth hade vankat av och an i sjukhuskorridorerna hela natten när hon fick beskedet.
- Jag stod lutad mot en vägg och bara sjönk ihop på golvet och grät. Tack och lov för att jag kunnat gråta, säger Lisbeth.
Martin Halvardsson. När systern Siv Persson, 53, mötte henne senare på dagen kände hon inte igen sin syster.
- Lisbeth hade krympt som människa, sjunkit ihop av sorgen. Hon såg så liten ut.
Siv bodde hos Lisbeth och hennes andra barn Niclas, då 19, och Johanna, då 13, de första nätterna.
- På dagarna gick vi samma promenadrutt om och om igen. Lisbeth ville gå, hon kunde inte sitta still, säger Siv.
Hur tröstade du Lisbeth?
- Det finns inte så mycket mer att göra än att lyssna och krama, säger hon.
Än i dag ringer Lisbeth till sin syster och gråter hejdlöst.
- Det kommer jag väl alltid göra. Det finns stunder då jag bara vill skrika rakt ut, säger hon.

Föreläser på skolor

En viktig del i sorgearbetet har varit att föreläsa i skolor om rattfylleri.
- Ungdomar måste förstå farorna med alkohol och droger. Det handlar om respekt för livet, säger Lisbeth.
De ler mot varandra när de minns Martins livsglädje. Att han ställde fram klockan i klassrummet så att klassen fick sluta tidigare. Att han gick in och tog en kaffe med föräldrarna om inte kompisen han sökte var hemma. Att han aldrig vände bort blicken.
- Upp med handen och ett "hej moster" varje gång, och alltid var han glad, säger Siv.
Jessica Isaksson
Jessica Isaksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag