Sanna och Christina Kaakinen drömmer om att helhjärtat ägna sig åt PR och event. De har tillsammans skapat mässan Mammamingel. I mitten står Sannas dotter Alva och Christinas son Kalle. Foto: PRIVATSanna och Christina Kaakinen drömmer om att helhjärtat ägna sig åt PR och event. De har tillsammans skapat mässan Mammamingel. I mitten står Sannas dotter Alva och Christinas son Kalle. Foto: PRIVAT
Sanna och Christina Kaakinen drömmer om att helhjärtat ägna sig åt PR och event. De har tillsammans skapat mässan Mammamingel. I mitten står Sannas dotter Alva och Christinas son Kalle. Foto: PRIVAT
Alva, 8, och Kalle, 9, är de bästa vännerna och är som syskon för varandra. Kalle är Alvas morbror. Foto: PRIVATAlva, 8, och Kalle, 9, är de bästa vännerna och är som syskon för varandra. Kalle är Alvas morbror. Foto: PRIVAT
Alva, 8, och Kalle, 9, är de bästa vännerna och är som syskon för varandra. Kalle är Alvas morbror.  Foto: PRIVAT
Christina och Sanna Kakkinen driver ett eventbolag tillsammans Foto: PRIVATChristina och Sanna Kakkinen driver ett eventbolag tillsammans Foto: PRIVAT
Christina och Sanna Kakkinen driver ett eventbolag tillsammans Foto: PRIVAT

Hon födde nästan samtidigt som sin mor

Publicerad

Sanna Kaakinen och hennes mamma Christina Kaakinen fick barn nästan samtidigt.

Nu är deras barn, Kalle, 9, och Alva, 8, nästan som syskon - fast Kalle är Alvas morbror.

Kalle och Alva leker och stojar hemma i vardagsrummet hemma i villan hos Christina och Esa Kaakinen. Men så lägger sig lugnet och barnen sätter sig i soffan för att se på film, en av deras favoritaktiviteter. De är bästa vänner och nästan som syskon, även om Kalle är Alvas morbror.

Det hör knappast till vanligheterna att mamma och dotter får barn i samma veva. Men så blev det för Sanna Kaakinen och hennes mamma Christina Kaakinen.

2006 föddes Kalle - Christinas son och tillika Sannas lillebror. Året därefter kom lilla Alva till världen - Sannas barn, tillika Christinas barnbarn.

Samtidigt som Christina hade en egen liten bebis att ta hand om behövde hon finnas där för Sanna som skulle föda sitt första barn, bara 15 år gammal. Sanna var ensamstående då pappan till barnet försvann ur bilden redan då hon var i fjärde månaden.

– Vi har aldrig upplevt det som ett problem att Sanna fick barn tidigt. Visst kunde jag och min man tänka: "hur ska det gå, hinner hon gå ut nian?", men det har ju gått bra, säger Christina.

Fanns inga alternativ

För Sanna Kaakinen fanns inget alternativ, hon hade bestämt sig för att behålla sitt barn.

– Det var självklart för mig, det handlade ju om ett liv. Jag tänkte att jag kunde ta ett sabbatsår från skolan och att det skulle gå att ordna, säger Sanna Kaakinen.

Då, 2007, var det inte en lätt resa hon påbörjade. Men nu i efterhand känns det som om bitarna har fallit på plats.

Nu har hon både egen bostad och jobb och läser företagsekonomi och affärsjuridik på komvux. Målet är att börja studera PR och event på universitet.

– Det fanns de som inte trodde att jag skulle klara att vara ensamstående mamma. På ungdomsmottagningen gick en personal bakom min rygg och bokade in mig på abort, men jag vägrade, säger Sanna Kaakinen.

Eftersom Sanna inte hade egen bostad fick hon och lilla Alva bo i Sannas flickrum.

Så småningom kunde mor och dotter avlasta varandra med praktiska saker som barnpassning.

Christina är glad i Alva och gläds åt att hon kommit att bli som en familjemedlem.

– Men mormorstiteln har varit svår för mig. Jag ser mig mer som en extramamma till Alva, säger Christina.

En mogen 24-åring

Även om livet inte alltid har varit rosenrött så känner sig Sanna Kaakinen tacksam över livets vändningar och hur allting blev. Hon upplever sig som en mogen människa trots att hon är 24 år.

– Jag har fått ta mycket ansvar. Det gör att jag känner mig trygg. Men jag har hela tiden haft mina drömmar som jag har kämpat för och så har jag haft mitt barn att tänka på. Det har gett mig motivation att driva saker, säger hon.

Apropå att vara driftig så har hon och mamma Christina själva skapat mässan Mammamingel i Norrköping, ett årligt event med föreläsare och utställare som brukar dra ett hundratal besökare.

Med tiden har de gamla fördomarna om att hon är ensamstående mamma minskat.

– Först trodde folk att jag aldrig skulle gå gymnasiet, sen trodde de att jag aldrig skulle ta studenten, sen fick jag höra att jag aldrig skulle flytta hemifrån. Nu handlar fördomarna om att det inte är bra att Alvas pappa inte är delaktig, men så kanske det är för andra ensamstående föräldrar, alltså att de får höra att det inte är bra att vara ensamstående, säger hon.

Det enda orosmolnet just nu är när och om Sanna flyttar med Alva för att börja på universitet på annan ort.

– Det skulle bli lite tufft eftersom vi inte skulle ses lika mycket, men det blir nog bra. Det har ju alltid ordnat sig hittills, säger Christina Kaakinen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag