Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon födde nästan samtidigt som sin mor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sanna och Christina Kaakinen drömmer om att helhjärtat ägna sig åt PR och event. De har tillsammans skapat mässan Mammamingel. I mitten står Sannas dotter Alva och Christinas son Kalle.
Foto: PRIVAT
Alva, 8, och Kalle, 9, är de bästa vännerna och är som syskon för varandra. Kalle är Alvas morbror.
Foto: PRIVAT
Christina och Sanna Kakkinen driver ett eventbolag tillsammans
Foto: PRIVAT

Sanna Kaakinen och hennes mamma Christina Kaakinen fick barn nästan samtidigt.

Nu är deras barn, Kalle, 9, och Alva, 8, nästan som syskon - fast Kalle är Alvas morbror.

Kalle och Alva leker och stojar hemma i vardagsrummet hemma i villan hos Christina och Esa Kaakinen. Men så lägger sig lugnet och barnen sätter sig i soffan för att se på film, en av deras favoritaktiviteter. De är bästa vänner och nästan som syskon, även om Kalle är Alvas morbror.

Det hör knappast till vanligheterna att mamma och dotter får barn i samma veva. Men så blev det för Sanna Kaakinen och hennes mamma Christina Kaakinen.

2006 föddes Kalle - Christinas son och tillika Sannas lillebror. Året därefter kom lilla Alva till världen - Sannas barn, tillika Christinas barnbarn.

Samtidigt som Christina hade en egen liten bebis att ta hand om behövde hon finnas där för Sanna som skulle föda sitt första barn, bara 15 år gammal. Sanna var ensamstående då pappan till barnet försvann ur bilden redan då hon var i fjärde månaden.

– Vi har aldrig upplevt det som ett problem att Sanna fick barn tidigt. Visst kunde jag och min man tänka: "hur ska det gå, hinner hon gå ut nian?", men det har ju gått bra, säger Christina.

Fanns inga alternativ

För Sanna Kaakinen fanns inget alternativ, hon hade bestämt sig för att behålla sitt barn.

– Det var självklart för mig, det handlade ju om ett liv. Jag tänkte att jag kunde ta ett sabbatsår från skolan och att det skulle gå att ordna, säger Sanna Kaakinen.

Då, 2007, var det inte en lätt resa hon påbörjade. Men nu i efterhand känns det som om bitarna har fallit på plats.

Nu har hon både egen bostad och jobb och läser företagsekonomi och affärsjuridik på komvux. Målet är att börja studera PR och event på universitet.

– Det fanns de som inte trodde att jag skulle klara att vara ensamstående mamma. På ungdomsmottagningen gick en personal bakom min rygg och bokade in mig på abort, men jag vägrade, säger Sanna Kaakinen.

Eftersom Sanna inte hade egen bostad fick hon och lilla Alva bo i Sannas flickrum.

Så småningom kunde mor och dotter avlasta varandra med praktiska saker som barnpassning.

Christina är glad i Alva och gläds åt att hon kommit att bli som en familjemedlem.

– Men mormorstiteln har varit svår för mig. Jag ser mig mer som en extramamma till Alva, säger Christina.

En mogen 24-åring

Även om livet inte alltid har varit rosenrött så känner sig Sanna Kaakinen tacksam över livets vändningar och hur allting blev. Hon upplever sig som en mogen människa trots att hon är 24 år.

– Jag har fått ta mycket ansvar. Det gör att jag känner mig trygg. Men jag har hela tiden haft mina drömmar som jag har kämpat för och så har jag haft mitt barn att tänka på. Det har gett mig motivation att driva saker, säger hon.

Apropå att vara driftig så har hon och mamma Christina själva skapat mässan Mammamingel i Norrköping, ett årligt event med föreläsare och utställare som brukar dra ett hundratal besökare.

Med tiden har de gamla fördomarna om att hon är ensamstående mamma minskat.

– Först trodde folk att jag aldrig skulle gå gymnasiet, sen trodde de att jag aldrig skulle ta studenten, sen fick jag höra att jag aldrig skulle flytta hemifrån. Nu handlar fördomarna om att det inte är bra att Alvas pappa inte är delaktig, men så kanske det är för andra ensamstående föräldrar, alltså att de får höra att det inte är bra att vara ensamstående, säger hon.

Det enda orosmolnet just nu är när och om Sanna flyttar med Alva för att börja på universitet på annan ort.

– Det skulle bli lite tufft eftersom vi inte skulle ses lika mycket, men det blir nog bra. Det har ju alltid ordnat sig hittills, säger Christina Kaakinen.

Sanna och Christina Kaakinen

Bor: Åby, utanför Norrköping.

Ålder: 24 och 46 år.

Familj: Sanna Kaakinen har dottern Alva, 8. Christina Kaakinen är gift med Eesa, 43, och de har barnen Kari, 26, Sanna, 24, Erik, 19, och Kalle, 9, tillsammans.

Gör: Sanna Kaakinen demonstrerar produkter för tre olika företag och studerar på komvux. Christina Kaakinen jobbar inom hemtjänsten och studerar till undersköterska på komvux. Tillsammans driver de ett företag med fokus på pr och event. Bland annat har de startat Mammamingel, ett årligt event i Norrköping.

Intressen: Gå på mässor, bio, blogga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.