Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon flydde sjukhuset – satt i corona-karantän

Under torsdagen höll EU krismöte om spridningen av coronaviruset.
32-åriga Alla Ilyinas flydde coronakarantän på sjukhuset i Ryssland. Foto: Instagram
Polisen i Sankt Petersburg väntar nu utanför Alla Ilyinas lägenhet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: TASS / SipaUSA

Efter ett besök i Kina sattes Alla Ilyina, 32,i karantän med misstänkt coronasmitta.

Ilyina, som menar att hon inte bär på viruset, flydde från sjukhuset och håller sig instängd i sin lägenhet i Sankt Petersburg – med polisen väntandes utanför, skriver BBC.

Samtidigt ökar antalet döda: På ett dygn har ytterligare 122 personer dött – antalet är nu uppe i 1 383, enligt WHO.

Den 30 januari återvände Alla Ilyina från en resa till den kinesiska turistön Hainan. 

Strax efteråt började hon få halsont och den 6 februari ringde hon efter ambulans och blev inlagd på sjukhuset. 

På sitt Instagramkonto har hon berättat om hur hon samma dag fick tillbaka provresultatet – som enligt henne visade sig vara negativt. 

Trots det tog sjukhuset beslutet att sätta henne i karantän i två veckor, skriver BBC.

”Alla tre tester visade att jag var helt frisk, så varför i helvete en karantän?”, skriver hon på Instagramkontot enligt brittiska kanalen. 

Enligt AP fick hon diagnosen ”akut virussjukdom”, vilket inte uteslöt att hon bar på coronaviruset.

Alla, 32, flydde sjukhuset – efter coronakarantän

Men 32-åringen flydde från sjukhuset. 

Efter att ha lyckats kortsluta det elektroniska låset på sjukhuset gav hon sig av mot sin lägenhet i Sankt Petersburg. 

Där är hon än i dag – med polisen väntande utanför. 

Alla Ilyina uppger dock att det dröjde en vecka innan myndigheter agerade och började leta efter henne och enligt BBC har polisen vänt sig till domstolen för att tvinga henne tillbaka till karantänen fram till 19 februari. 

Över 49 000 smittade

Enligt NY Post har Alla Ilyina berättat om hur hon under sin tid i karantän inte hade någon bok, något schampo eller internet – däremot en överfylld papperskorg. 

Över 49 000 människor runtom i världen har smittats av coronaviruset enligt världshälsoorganisationen WHO. Totalt har 1 383 personer dött, varav 1 381 i Kina. Flera medier, som även utgår från uppgifter från hälsovårdsmyndigheter i enskilda länder, rapporterar om 65 000 smittade och 1 486 döda.

På torsdagen konstaterades det första dödsfallet i Japan. Enligt Reuters handlar det om en kvinna i 80-årsåldern. Tidigare har en man i Filippinerna dött av viruset.

På fredagen fastslogs också det första coronafallet i Afrika. Det är en person i Egypten som har insjuknat, rapporterar AFP.

”Det här utbrottet kommer vi inte glömma bort”

Professorn Björn Olsen om coronaviruset: ”Dödlighet på två-tre procent”

TV: Nya beslutet om passagerarna på corona-fartyget

3700 personer har tvingats sitta i karantän på fartyget Diamond Princess sedan den 4 februari, närmre 200 personer bekräftas ha blivit smittade av viruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.