Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon flydde sist av alla – nu har ingen i familjen jobb

Annelie Svensson satt i trucken i Polarbröds frysrum och lastade pallar medan det brann i Polarbrödsfabriken – hör hennes historia.
”Vi är dubbeldrabbade så att säga. Vi står utan jobb att gå till och har två barn tillsammans”, säger Annelie Svensson som sitter tillsammans med sin sambo, Leif Sundman, på trappan utanför Folkets hus.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Under onsdagen stiger fortfarande ett par rökpelare från bråtet och räddningstjänsten håller uppsikt
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Visst är det som ett tecken? Att Fågel Fenix reser sig ur askan. Det är absurt att skylten och ingången står kvar”, säger Helen Wikstén.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Det är ofattbart”, säger Marie Renberg när hon blickar ut över förödelsen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Juri Särestöniemi är brandman och har själv jobbat på Polarbröd.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annelie Svensson med sambon Leif Sundman på trappan utanför Folkets hus.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 7

Annelie Svensson satt i trucken i Polarbröds frysrum och lastade pallar medan det brann i Polarbrödsfabriken. 

Hon blev sist att evakueras från byggnaden.

– Maskinoperatören sa ”Det brinner. Det är bara du kvar”. 

Sedan stod hon utanför och betraktade hur lågorna slickade i sig det som varit hennes arbetsplats i 21 år.

Det som återstår av fabriken i Älvsbyn, som började byggas under 1970-talet, är stålbjälkar och pyrande heta rasmassor. Hettan har fått en metallstege att anta spiralform. 

Ur en raserad vägg från det som tidigare var ett råvarulager sticker det ut ett sotigt rör som det står ”socker” ovanför.

Under onsdagen stiger fortfarande ett par rökpelare från bråtet och räddningstjänsten håller uppsikt, sprutar vatten och mäter temperaturer så att elden inte ska få fäste på nytt. 

Jobbat på fabriken i över 20 år

– Det är ofattbart. Det började med en brinnande degklump och slutade med att fabriken är borta, säger Marie Renberg, när hon blickar ut över förödelsen. 

Hon har jobbat på fabriken i över 20 år men är sjukskriven och var inte här sent på söndagskvällen. 

Deltidsbrandmannen Hasse Karlström jobbar på Polarbröd som IT-driftstekniker.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det var däremot Annelie Svensson som jobbar som truckförare i fryslagret. 

– Jag började ställa pallar där. Det fanns inget brandlarm i frysen eftersom de hade svetsat där under helgen. Efter ungefär en kvart kom maskinoperatören på skiftet in och började veva åt mig. Han sa: ”Du måste ut. Det brinner. Det är bara du kvar”. 

Hon parkerade trucken för laddning och skyndade sig ut. 

– När jag kommer ut ser jag hur det bara slår upp lågor och då kommer chocken. Jag var kvar vid Polar och såg hur det bara ökade. Det var övertänt hur fort som helst. Jag tänkte: ”Det här kommer aldrig att gå. De får inte bukt med elden”. 

”Ser väldigt illa ut”

Samtidigt anlände deltidsbrandmannen Hasse Karlström till fabriken, som även är hans frus arbetsplats. 

– Det första man tänker är att det ser väldigt illa ut. Ser man öppna lågor slå ut från bageriet så vet man att det är det är dåligt läge. I och med att det brann inne i bageribyggnaden var det svårt att komma åt. Det gick inte att gå på taket av risk för att det skulle rasa in. Det var svårt att släcka genom dörrar eftersom det blir så varmt. 

”Jag visste direkt att det här kommer att påverka många”, säger deltidsbrandmannen Hasse Karlström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Brandbilar kallades in från Piteå och Luleå och det fanns sju, åtta fordon på plats. 

Det gick inte att vinna över elden. Förutom att Hasse Karlströms fru jobbar i bageriet så har han själv sin huvudanställning som it-driftstekniker inom Polarbrödskoncernen. 

– Jag visste direkt att det här kommer att påverka många. I första hand anställda men även många runtomkring som är beroende av fabriken som entreprenörer och underentreprenörer. 

270 anställda har inget jobb att gå till 

Redan har 58 vikarier och timanställda fått besked om att de tvingas lämna fabriken, som tycks vara omåttligt populär bland de som har den som arbetsplats. 

Fabriken har haft omkring 270 anställda som inte längre har ett jobb att gå till. Deras framtid diskuteras just nu i förhandlingar mellan arbetsgivaren och facket. 

Under onsdagseftermiddagen har många av dem sökt sig till Folkets hus i Älvsbyn för att bearbeta vad som hänt tillsammans med kolleger, chefer och vd:n Karin Bodin. 

De 270 anställdas framtid diskuteras nu i förhandlingar mellan arbetsgivaren och facket.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

På plats finns även präster som erbjuder stöd. 

– Jag har jobbat med paketering av bröd, inplastning av pallar och i december förra året fick jag jobbet i frysen. Jag har trivts så bra. Det är jätteroligt att gå till jobbet och jag saknar det verkligen, säger Annelie Svensson, som sitter tillsammans med sin sambo, Leif Sundman, på trappan utanför Folkets hus. 

– Min sambo jobbar också på Polarbröd, så vi är dubbeldrabbade så att säga. Vi står utan jobb att gå till och har två barn tillsammans. Just nu avvaktar vi bara och ser vad som händer. Vi tar det steg för steg. 

Vad hoppas du på? 

– Man hoppas verkligen att hela Sverige ska hjälpa oss att bygga upp detta igen fortast möjligt. Men vad vi ska göra under tiden, om vi ska söka nytt jobb, vet jag inte. 

Fabriken är i princip nedbrunnen till grunden. Men entrépartiet står fortfarande upp bredvid brända metallskelett. Och på det hänger en Polarbrödsskylt, med den klassiska rensiluetten, som tycks ha klarat sig helt oskadd under branden. 

– Visst är det som ett tecken? Att Fågel Fenix reser sig ur askan. Det är absurt att skylten och ingången står kvar, säger Helen Wikstén, som jobbat i över 20 år som administrativ personal hos Polarbröd, när hon för första gången sedan branden besöker fabriken under onsdagen.  

Entrén står fortfarande upp.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Hör Marie som jobbade på Polarbröd berätta om branden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.