Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon flydde från Kina-mötet – störtade in vagnar med sprit

Kinakännaren Cecilia Lindqvist.
Foto: LISA MATTISSON
Gui Minhai, fängslad i Kina sedan 2015. Han är svensk förläggare och greps av kinesiska polisen under en Thailandsresa.
Arkivbild från 2016 på hotell Sheraton i Stockholm.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kinakännaren Cecilia Lindqvist blev inbjuden av svenska Kina-ambassadören till samma möte som Gui Minhais dotter deltog i, där Gui blev erbjuden visum mot sin tystnad. Hon började ana oråd när vagnar med sprit rullades in.

Nu riskerar Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt två års fängelse om hon fälls för sitt agerande vid det hemliga mötet om fängslade Gui Minhai, rapporterar SVT Nyheter.

– Det anses ändå som ett mycket allvarligt brott, säger Iain Cameron, professor i internationell rätt vid Uppsala universitet till SVT Nyheter. 

I den förutredning som Säpo inlett mot Kina-ambassadören Anna Lindstedt beskrivs brottet som ”trolöshet vid förhandling med främmande makt” och kan ge mellan två och tio års fängelse. 

Nu beslutar åklagaren vid åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål om en mildare brottsrubricering än Säpo som innebär att Anna Lindstedt riskerar två års fängelse. Nu gäller förundersökningen ”egenmäktighet vid förhandling med främmande makt”. Lindstedt har kallats hem från sitt uppdrag i Kina.

Kinakännaren lämnade mötet

Den 24 januari är en av Sveriges främsta Kinakännare Cecilia Lindqvist på ett möte på Hotell Sheraton i Stockholm.

Hon har bjudits för att få träffa en kinesisk konsult om en kommande konsert med nyckelharpa i Kina, av den nu hemkallade Kina-ambassadören Anna Lindstedt  rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

Men under mötet börjar det spåra ur, enligt intervjun med Ekot. 

– Jag fick en känsla av att detta definitivt inte var något som jag skulle vilja bli indragen i. Allting var fel – jag trodde inte heller riktigt på den där nyckelharpan, säger Cecilia Lindqvist till Ekot. 

Hon bestämde sig för att gå när det plötsligt började serveras alkohol.

– Plötsligt när klockan var kvart över fem eller något störtade det in jättestora vagnar med champagne och allt möjligt, isbehållare, massor med sprit. Jag gav mig i väg så fort jag kunde.

– Ja massor, stora mängder sprit och champagne, i sådana isburkar de ställer dem i för att de ska vara kalla, och jag insåg att här ska jag inte stanna, nu måste jag iväg, oavsett vad Anna säger, säger Cecilia Lindqvist till Ekot. 

Kinakännare: Bara ambassadör med från UD

Även Kinakännaren Torbjörn Lodén var med på mötet. Enligt honom hade ambassadör Anna Lindstedt inför mötet sagt att en kinesiske affärsman som också skulle närvara, Kevin Liu, kanske ville finansiera en konferens som han planerar.

– Jag var där lite tidigt och efter en stund kommer Angela Gui och Kurdo Baksi in. Det gjorde mig oerhört häpen och jag tror de blev likna häpna. De visste inte att jag skulle vara där, och jag hade ingen aning om att mötet hade med Gui Minhai att göra, säger Torbjörn Lodén till Sveriges Radio.

Enligt Torbjörn Lodén ska ambassadören under mötet ha berättat för honom om sin förhoppning att de kinesiska affärsmännen skulle kunna hjälpa till att få Gui Minhai fri, rapporterar Sveriges Radio.

Även Lodén reagerade på att det var mycket sprit som skulle serveras, varpå han gick från mötet, uppger SVT.

Han säger till SVT att det inte fanns någon annan representant från svenska UD förutom ambassadören Anna Lindstedt var med på mötet.


Ett av mötena har kostat den svenska Kina-ambassadören Anna Lindstedt sitt jobb.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Säpo börjar undersöka brott

Samma dag, under samma möte, har den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela bjudits in för att prata om sin pappas framtid. Angela Gui har blivit inbjuden av samma ambassadör, och får träffa konsulten som Cecilia Lindqvist träffat, plus en till affärsman.

Under mötet blev Angela Gui bland annat ombedd att inte prata om sin pappas situation i medier. Hon utlovades ett visum för sin tystnad. Hon fick också besked om att hennes pappa kunde komma att friges om han först kunde dömas i en domstol.


Angela Gui.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Cecilia Lindqvist har tidigare uttryckt sig kritiskt om hur Kina har behandlat Gui Minhai och skrivit på upprop för att få honom frisläppt.  

Kritik från oppositionen

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill inte säga om hon har förtroende för Sveriges ambassadör i Kina eller inte.

Nu kräver Moderaterna svar.

– Det är ju otroligt viktigt att klarlägga detta, säger Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark och framhåller att det är ”skandalartat” om det skulle visa sig att ambassadören ordnade mötet på egen hand.

– Då måste det få konsekvenser, säger Wallmark.

Han framhåller att Margot Wallström har många frågor att ge svar på eftersom det förekommer uppgifter som strider mot varandra.

En UD-källa uppger för TT att Hans Wallmark har informerats regelbundet och ofta om vad UD vetat.

Lars Adaktusson är utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Han säger att riksdagens utrikesutskott, där han sitter, i torsdags fick information av Wallströms kabinettssekreterare Annika Söder.

Hon sade samma sak, enligt Adaktusson, som sin chef dagen efter: att UD inte kände till den svenska Kina-ambassadörens besök och förehavanden i Stockholm eller det omstridda mötet. Efter det har sedan UD förtydligat och sagt att ingen på UD som ansvarar för Gui Minhai-ärendet kände till eller hade godkänt mötet som Lindstedt ordnade med kinesiska företrädare och Gui Minhais dotter Angela Gui.

Det inger inte förtroende, det ger intryck av att viktiga rutiner inte fungerar, inte ens i ett så viktigt konsulärt ärende som Gui Minhai-ärendet är, säger Adaktusson.Det är inte vilket ärende som helst och det handlar om Kina som vi vet ofta bryter mot mänskliga rättigheter, säger han.

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill inte säga om hon har förtroende för Sveriges ambassadör i Kina eller inte.
Foto: Jason DeCrow/ AP / TT NYHETSBYRÅN / NTB Scanpix

”Finns tydliga regler”

Om det visar sig att Kinas ambassad I Sverige var inblandad blir saken än allvarligare, anser Adaktusson.

Det finns ju tydliga regler för hur utländska diplomater får agera. Där ingår inte att försöka inskränka värdlandets yttrande- och pressfrihet.

Margot Wallström hänvisar till utredningssekretessen när det gäller detaljer och om vem som visste vad om mötet mellan Kina-ambassadören Anna Lindstedt, kinesiska företrädare och Gui Minhais dotter Angela. Och hur hon ser på sitt förtroende för Lindstedt just nu vill hon inte säga.

– Jag vill inte kommentera det, säger Wallström på väg in till dagens utrikesministermöte i Bryssel.

TT: Vem visste på UD egentligen att det här mötet skulle äga rum i Sverige?

– Så fort vi fick reda på vad som hade hänt satte vi i gång en intern utredning. Sedan har Säpo inlett en förundersökning och den omfattas förstås av sekretess så vi kan inte säga annat än vad vi redan har konstaterat: att det här mötet var det ingen som kände till av dem som arbetar med det här ärendet på UD. Nu fortsätter förundersökningen och just nu får vi hålla på med skademinimering efter den här händelsen.

Ingen är delgiven misstanke

TT: Hur allvarligt är det här för UD?

Det får andra spekulera i. Vad vi har framför för ögonen är säkerheten för den som är ett konsulärt ärende för oss, säger Wallström, syftande på Gui Minhai själv.

Åklagare Hans Ihrman är den som leder Säkerhetspolisens brottsutredning om det inträffade. Eventuellt kan det röra sig om brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, alltså att ambassadören har förhandlat utan regeringens godkännande.

Det är en omständighet som skulle kunna föranleda straffansvar, säger Ihrman till TT.

– Brottet kan ge upp till två års fängelse, men varken Lindstedt eller någon annan är delgiven misstanke, säger åklagaren.

”Gui Minhais säkerhet viktigast”

En central fråga är vilken behörighet Lindstedt har haft. Det är inte givet att hon enligt lag måste ha haft exempelvis utrikesministerns uttryckliga godkännande till mötet och vad som avhandlades där.

– Ambassadören har, utgår jag ifrån, ganska långtgående rättigheter att agera i sina kontakter, men självklart finns det gränser för hur kontakterna bedrivs. Det är bland annat det som ska utredas, säger Ihrman. 

– Det skulle kunna vara så att det är högst olämpligt, och att det bryter mot interna protokoll, men det behöver inte vara straffbart, tillägger han.

Moderaterna har än så länge, enligt Hans Wallmark, inte övervägt att KU-anmäla utrikesministern.

– Man kan inte utesluta någonting, men nu är det viktigare att hon besvarar frågorna snarare än att man hänvisar dem till låsta processer.

Wallmark understryker samtidigt att det centrala är Gui Minhais framtid och säkerhet.

Lång erfarenhet av UD-jobb

Anna Lindstedt har en gedigen karriär inom diplomatins värld. Hon har tjänstgjort som ambassadsekreterare i både Pakistan och Indonesien från 1990 och hon har varit både ambassadör i Vietnam och Mexiko.

Den 17 januari meddelade UD att Anna Lindstedt fått ett nytt toppjobb. I mars blir hon Sveriges ambassadör för Agenda 2030. Hon kommer att leda den svenska delegationen som ska arbeta för ”de globala målen för hållbar utveckling”. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.