Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon fick städa toalett på McDonalds med tandborste

Rebecca Rogerson.
Ungdomar i servicebranschen utnyttjas systematiskt av sina arbetsgivare.
Det menar "Dokument inifrån" som träffat anställda på McDonalds som hotas att acceptera gratisarbete.
- Det värsta hotet var att städa herrtoaletten med en tandborste, det har jag faktiskt gjort en gång, berättar Rebecca Rogerson i programmet.
Efter det uppmärksammade programmet om "Säljsekten" i företaget The Phone House fortsätter SVT:s "Dokument inifrån" att granska arbetsmarknaden för ungdomar.
I programmet, som sänds klockan 20.00 på söndag, berättar bland annat Rebecca Rogerson om hur hon bara fick lön när det kom mycket gäster till McDonaldsrestaurangen där hon jobbade.
De anställda fick ta rast utan lön om restaurangen var tom. Ett exempel som tas upp handlar om en kollega till henne som endast fick betalt för tio minuter av en arbetsdag - resten fick han sitta i fikarummet.
- De säger att de inte tvingar en med det gör de. De tvingar en genom att ge en dåliga arbetsuppgifter om man inte går med på det, säger Rebecca Rogerson.

"Inte representativt"

Sanna Ahlfors har jobbat som arbetsledare på McDonalds. Hon vittnar om hur hennes chefer pressade henne att trycka ner de anställda.
- Det ena alternativet var att jag ska skrika på medarbetaren framför alla andra i köket. Det andra var att jag skulle kasta en hamburgare i hans ansikte, säger hon.
McDonalds tillbakavisar anklagelserna om att företaget utnyttjar sina unga anställda.
- De situationer som beskrivs är inte representativt för hur det är att arbeta på McDonalds. Är det så att det har hänt så är det givetvis helt oacceptabelt, säger Lotta Björk, personaldirektör på McDonalds till "Dokument inifrån".
Expressen.se sökte på lördagen Lotta Björk, men enligt McDonalds presstjänst var hon under kvällen inte tillgänglig för en kommentar.
- Prova att ringa tillbaka i morgon. Då när vi sett programmet så kan vi bemöta kritiken som framkommer där.

Fotnot: "Dokument inifrån" sänds på SVT2 klockan 20.00 på söndag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!