Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon fick ont i benet – dog efter tre dagar

"Jag var chockad. Läkaren hade sagt att det inte var någon fara" säger Anna-Lenas sambo Mikael.
Foto: Privat
Anna–Lena vädjade om att hälsocentralen skulle ta prover, men det gjorde de aldrig.

Anna-Lena Söderberg, 43, sökte vård tre dagar i rad för plötsliga smärtor i kroppen efter flera dagar av halsfluss.

Men trots hennes vädjan ville inte hälsocentralen ta några prover.

Tredje dagen skickades hon akuten i Hudiksvall - där hon avled efter bara några timmar.

– Jag var chockad. Läkaren hade sagt att det inte var någon fara, säger hennes sambo Mikael Sved.

Anna-Lena Söderberg, 43, från Ljusdal hade till en början sökt vård för sin förkylning, som visade sig vara halsfluss. När hon några dagar senare upplevde smärta i benet besökte hon återigen hälsocentralen.

– Hon var inte klar i huvudet, så sjuk var hon. Men läkaren valde att fokusera på det onda benet, berättar hennes sambo Mikael Sved, 45.

Läkarna röntgade benet, men hittade ingenting. Anna-Lena skickades hem med kryckor.

Skickades hem med smärtstillande

Dagen därpå kände Anna-Lena sig ännu sämre och hade dessutom smärtor i axeln. Hon besökte återigen hälsocentralen i Ljusdal.

– Hon vädjade om att de skulle ta prover, men de svarade att det var upp till läkaren och inte henne att besluta om, säger Mikael Sved.

Anna-Lena skickades hem med smärtstillande.

Var i livshotande tillstånd

Den tredje dagen var läget akut. En ny läkare på hälsocentralen misstänkte allergisk chock och skickade Anna-Lena akut till Hudiksvalls sjukhus.

– Jag frågade om jag skulle följa med direkt men fick svaret att det inte var någon fara, läget var under kontroll. Så jag åkte hem och hämtade kläder och fixade lite lunch åt våra två barn, säger Mikael.

Två timmar senare anlände Mikael till sjukhuset, men då var det för sent. Anna-Lena hade drabbats av septisk chock, som är ett livshotande tillstånd, och avled på grund av cirkulationssvikt.

– Jag var chockad. De borde ha lyssnat på patienten och verkligen tagit prover när hon själv kände att något var fel, säger Mikael.


LÄS MER: Ordinerades Alvedon - födde barn i toaletten


"Får inte upprepas"

Anna-Lena avled i februari 2015 och hennes sambo Mikael anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Nu har Region Gävleborg fått kritik av IVO och hälsocentralen uppmanas att vidta en rad åtgärder. Bland annat ska man införa standardrutiner för provtagning, stämma av med patienter som sitter och väntar och öka kunskapen i arbetsgruppen.

Mikael är däremot besviken att anmälan inte ledde till mer än så.

– Hur det än är så bad hon dem att ta prover, men de ignorerade det. Det är bra med åtgärderna, så det inte upprepas, säger Mikael.


LÄS MER: Vårdcentral missade flickans hjärntumör

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.