Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon fick ett halsband från kommunistpartiet

Karin Svensson Smith (MP) har hamnat i blåsväder, nu även för att ha tagit emot ett halsband från kinesiska kommunistpartiet.

Foto: Cornelia Nordström

Karin Svensson Smith (MP) har hamnat i blåsväder. Ordföranden i riksdagens trafikutskott avslöjades först med att ha spridit falska uppgifter om en offert från Kina.

Nu kommer uppgifter från Di om att riksdagsledamoten har tagit emot flera gåvor från kinesiska kommunistpartiet, däribland ett pärlhalsband.

– Det stämmer att det finns ett sådant halsband som hon fått ta emot som delegationsledare, säger Mattias Revelius, kanslichef i trafikutskottet till tidningen.

Samtliga alliansföreträdare i trafikutskottet meddelade tidigare under tisdagen att de saknar förtroende för Karin Svensson Smith (MP), ordförande i utskottet. Det efter att hon i SVT gjort gällande att det finns en offert från ett kinesiskt bolag som kan minska kostnaderna för bygget av en svensk höghastighetsjärnväg.

Skrivelsen ska dock vara bortkastad, enligt Karin Svensson Smith.

Nu kan Dagens Industri avslöja att hon under en resa till Kina med utskottet, i början av september, mottog flera gåvor av det kinesiska kommunistpartiet i Folkkongressen.

Gåvorna ska ha varit ett pärlhalsband, en modelljärnväg och en scarf. En av personerna som deltog vid resan berättar:

– Jag har varit med länge i politiken men aldrig upplevt att det känns olustigt, men det gör det nu. Något står inte rätt till, säger en av personerna som var med, till Di.

"Ingen dyrbar historia"

Kanslichefen i trafikutskottet, Mattias Revelius, bekräftar för Di att gåvorna har mottagits.

– Det stämmer att det finns ett sådant halsband som hon fått ta emot som delegationsledare, säger Mattias Revelius, kanslichef i Trafikutskottet, till tidningen.

På kansliet har man gått igenom de tre gåvorna. Modelljärnvägen gavs till kansliet eftersom värdet av den överstiger 450 kronor.

Men de andra gåvorna, däribland pärlhalsbandet, har Karin Svensson Smith behållit.

– Enligt vår bedömning av värdet på halsbandet var det ingen dyrbar historia, säger Mattias Revelius.

"Har följt rutinerna"

Det ska röra sig om så kallade sötvattenspärlor på halsbandet. En person som deltog på resan till Kina tror att halsbandet är dyrbart.

– Jag tror inte att Folkkongressen ger henne ett plasthalsband. Det skulle ses som oartigt, hon har förmodligen fått en väldigt dyr gåva, säger en av dem.

Expressen har sökt Karin Svensson Smith utan framgång. Axel Sandin, pressekreterare på Miljöpartiet, säger att Karin Svensson Smith har följt de reglerna.

– I den artikel som Dagens Industri publicerat framgår det väldigt tydligt att Karin Svensson Smith har följt de rutiner som finns och har kommit med de här gåvorna till trafikutskottets kansli för att göra de här bedömningarna, säger Axel Sandin, pressekretare på Miljöpartiet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!