Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon festade för
100 000 skattekronor

Madeleine Sandström, vd för stiftelsen Kunskaps- och kompetensutveckling.
Foto: Anette Andersson

I vintras fyllde Madeleine Sandström, vd för stiftelsen Kunskaps- och kompetensutveckling, 50 år. Då bjöd hon på fest.

Kalaset gick på 103 745 kronor. Men festpengarna skulle egentligen ha gått till forskning, skriver tidningen Metro.

Det var i november förra året som stiftelsen bjöd in till fest. Enligt de fakturor som Metro har gått igenom har det klart och tydligt exempelvis stått "mingel-musik vid 50-årshögtid".

Skådespelaren Peder Falk stod bland annat för underhållningen och maten serverades av kändiskocken Carola Magnusson. Priset för all mat landade på 35 972 kronor.

Mingelmusiken kostade 3 000 kronor, och bara ljussättningen gick på 6 500 kronor.

– Det är som jag befarat, att det finns mer att gå igenom. Naturligtvis är det viktigt att stimulera personalen men den formen det sker i nu känns faktiskt väldigt omoralisk, säger Vänsterpartiets näringspolitiska talesman Kent Persson till Metro och fortsätter:

– Vi har krävt att man ska se igenom samtliga riktlinjer för samtliga myndigheter och stiftelser för hur man hanterar skattebetalarnas pengar.

Ingen privat tillställning

KK-stiftelsen arbetar med att årligen fördela 375 miljoner kronor till forskningsprojekt på landets högskolor. De menar att vd:ns födelsedagsfest inte var någon privatfest.

– Andra organisationer spenderar pengar på att åka till politikerveckan i Almedalen på Gotland. Vi tycker att det här är ett bättre sätt att träffa viktiga personer på, säger kommunikationschefen Ulf Hall, till Metro.

– Det var ingen privat tillställning. Madeleine hade två andra födelsedagsfester som hon betalde själv. Den här mottagningen anordnades av styrelsen. Det var ett bra tillfälle att samla viktiga personer inom forskning- och innovationssystemet, säger Ulf Hall till Expressen.

Lockbete

Att festen sammanföll med Madeleine Sandströms 50-årsfirande användes som ett lockbete, enligt Ulf Hall.

– Att hon fylle 50 år var ett bra sätt att få personerna att komma. Annars är det nästan omöjligt att samla de här personerna vid ett och samma tillfälle, säger Ulf Hall till Expressen.

Kent Persson anser att myndigheter måste bli bättre på att använda skattebetalarnas pengar.

– Man kan fundera på om myndigheter och stiftelser tagit över en del av det privata näringslivets kultur och gjort det till norm. Att man inte reflekterar över sitt uppdrag och att man måste hantera skattebetalarnas pengar som de är avsedda, säger han.

Madeleine Sandström har valt att inte kommentera uppgifterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.