Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon brändes ihjäl av sin mamma och bror

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
18-åriga Zeenat Rafique brändes ihjäl av sin mamma och bror.
Foto: K.M. Chaudary / AP TT NYHETSBYRÅN
Anledningen var att hon gifte sig med Hasan Khan (bilden) och rymde.
Foto: K.M. Chaudary / AP TT NYHETSBYRÅN

En 18-årig kvinna har bränts ihjäl av sin mamma och bror i Pakistan – för att hon gift sig med fel man.

Hennes familj ska ha lockat hem henne efter att hon rymt hemifrån för kärleken – då spändes hon fast och sattes i lågor, skriver CNN.

18-åriga Zeenat Rafique rymde hemifrån för att gifta sig. Hon lämnade sin mamma och bror i hemmet i Lahore, Pakistan, för att gifta sig med en man som inte hade godkänts av familjen, men som hon själv älskade.

Men nu i dagarna återvände hon hem. Hon hade fått intryck av att en försoning var nära, säger Nabeela Ghazanfar vid polisen i Punjab enligt CNN. I stället hände något helt annat.

När Zeenat Rafique anlände till familjehemmet gick hennes mamma och bror till attack mot henne. De band fast henne vid en säng, hällde bensin – eller fotogen – över henne och tände på. 18-åringen dog på plats.

Därefter överlämnade mamman, Parveen Bibi, sig till myndigheter samtidigt som hon ska ha uttryckt stor sorg för att hon tagit livet av sin dotter. Hon greps i går, onsdag, och är nu frihetsberövad misstänkt för mord.

Oron: De kommer döda mig

Parveen Bibi är även misstänkt för att ha lurat hem dottern, skriver BBC.

Zeenat Rafiques bror Ahmer Rafique är dock fortfarande på rymmen, enligt polisen.

Zeenat Rafiques make, motorcykelmekanikern Hasan Khan, berättar för Geo News TV att hans – nu döda – hustrus mamma och bror kom och hälsade på henne i måndags, och försökte övertala henne om att komma hem. De ville att bröllopsceremonin skulle genomföras på nytt, på ett traditionellt sätt. På så vis skulle dottern slippa ses som en person som rymt i väg i resten av sitt liv.

Men dottern ska ha varit orolig, berättar hennes make.

– Låt mig inte åka, de kommer döda mig, ska hon ha sagt enligt Khan.

Vägrade gifta sig – brändes ihjäl

Runt 1 000 kvinnor mördas i så kallade hedersmord i Pakistan varje år. För bara en vecka sen brändes Maria Sadaqat, en ung lärare, av en grupp män i sitt hem i Islamabad, Pakistan.

Polisen uppger för BBC att männen slog ner Maria Sadaqat och dränkte in henne i bensin – sen tände de på. Pakistanska The Express Tribune skriver att hon fick brännskador på 85 procent av kroppen.

På onsdagen dog hon av sina skador, enligt BBC. Anledningen ska ha varit att hon tackat nej till ett frieri.

BBC uppger att ägaren av skolan där hon jobbade var en av männen som brände henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.