Anna Troberg, ny partiledare i Piratpartiet. Foto: Cornelia Nordström
Anna Troberg, ny partiledare i Piratpartiet. Foto: Cornelia Nordström

Hon blir Piratpartiets nya partiledare

Publicerad
Uppdaterad
Piratpartiets Rick Falkvinge tycker att han stagnerat och avgår efter fem år som partiledare.
36-åriga Anna Troberg tar nu över.
- När jag grundade Piratpartiet sade jag att man ska inte hålla på med det här längre än fem år och nu har vi nått den femårsgränsen. Jag måste hålla mina egna löften, säger Falkvinge till TT.
- Jag pratar om samma sak hela tiden, det är samma frågor och jag tycker alldeles för mycket om Piratpartiet för att göra ett dåligt jobb.

"Extremt spännande"

Troberg, vice partiledare, tar i enlighet med partiets stadgar över posten som partiledare. Hon säger till TT att hon har känt till Falkvinges beslut under en längre tid:
- Jag tycker att det känns extremt spännande, men styrelsen måste säga sitt också. Jag har vetat om det ett tag och förberett mig så mycket jag har kunnat.
Enligt Troberg ska partistyrelsen ha ett möte på måndagen då hon formellt ska utses till ny partiledare.
Troberg är både politiker, författare och översättare. Hon har under pseudonymen Rosetta Sten skrivit Chefer från helvetet.
Enligt Rick Falkvinge har han och Anna Troberg arbetat tillsammans under 18 månader för att hon skulle kunna ta över så småningom.

Sprida ideologin

Han har full tilltro till partiets nya ledare.
- Jag kommer att sitta kvar i ledningen men mina arbetsuppgifter blir radikalt annorlunda. Anna kommer från en humanistisk bakgrund, som författare och bokförläggare. Ett av Piratpartiets största problem har varit att partiet är så dominerat av tekniker. Anna har en förmåga att förklara komplicerade termer så att alla förstår, säger han.
Falkvinges nya uppgifter blir i stället att resa runt i Europa och hålla föreläsningar och sprida partiets ideologi. Men basen kommer att fortsätta att vara Stockholm, åtminstone ytterligare en tid.

Ninna Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag