Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon blir Afrikas första kvinnliga president

Liberia har val Ellen Johnson-Sirleaf till Afrikas förste kvinnliga president.
Ellen Johnson-Sirleaf besegrar förre fotbollsstjärnan George Weah - och blir Afrikas första folkvalda kvinnliga president.
Det står klart sedan rösträkningen efter presidentvalet i Liberia nästan avslutats.
Men George Weah hävdar att valet inte gått rätt till.
- Det här valet har avgjorts med fusk, säger den förre fotbollsstjärnan.
Ekonomen Ellen Johnson-Sirleaf har en i praktiken ointaglig ledning framför den förre Milanspelaren George Weah när närmare 90 procent av vallokalerna i Liberia var räknade på torsdagen. Johnson-Sirleaf, Harvard-utbildad tidigare finansminister, låg då på drygt 59 procent och Weah på knappa 41. Weah verkar ha insett att han kommer att förlora. George Weah rasar mot valresultatet: "Det var valfusk", säger den förre fotbollsstjärnan.

"Inte ett fritt val"

Men Weah accepterar inte valresultatet. - Världen säger att detta val var fritt och rättvist, men det är inte sant, säger Weah till massmedier. Weahs parti CDC har lämnat in klagomål om att fusk förekommit. Anklagelserna granskas både av valmyndigheten och av internationella observatörer men hittills tyder ingenting på att Weah kommer att få rätt. - Det är bara lögner. De kommer med sina påståenden för att de vet att vi vinner, sade Jemima Caulcrick, taleskvinna för Ellen Johnson-Sirleafs parti Unity. - De vill helt enkelt inte att en kvinna ska vara president i Afrika.

Valdeltagande på 60 procent

Johnson-Sirleaf genom en aggressiv slutspurt lyckats vända på valet sedan den första valomgången den 11 oktober. Då fick Weah - som 1996 valdes till världens bästa fotbollsspelare - 28 procent av rösterna och Johnson-Sirleaf bara 20 procent. Men tack vare Johnson-Sirleaf slutspurt kommer hon nu att bli Afrikas första kvinnliga president. Valdeltagandet bland de 1,35 miljoner liberianer som fick rösta anges till ungefär 60 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.