Hon blev kär i SD-man – tvingades bort från S

Senaste nyheterna med Expressen TV
Jonny Skalin (SD) har ett förhållande med Nina Burchardt (S).
Foto: SVEN LINDWALL
Nina Burchardt säger att hon fick lämna sin position i Socialdemokraterna på grund av sin relation med en SD-politiker.
Foto: Pressbild
Nina Burchardt har fått lämna Socialdemokraterna.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nina Burchardt har fått lämna Socialdemokraterna.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Nina Burchardt var ett tungt namn för Socialdemokraterna i Hudiksvalls kommun.

Nu hävdar Burchardt att hon fick lämna sin position på grund av att hon inlett ett förhållande med en politiker i Sverigedemokraterna. 

Jag blev förvånad när man säger en sak och sedan gör på ett annat sätt och att man dessutom inte kan stå för det”, skriver hon i ett mejl. 

Partiet bekräftar att det var kärleken som gjorde henne omöjlig i sin roll. 

Nina Burchardt valde att berätta sin version av den oväntade sortin på Facebook. Där skrev 45-åringen att hon lämnade sin post som ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Hudiksvalls kommun efter att ha blivit utsatt för intern press i partiet. 

Burchardt har nämligen gått ut med att hon har en relation med den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Johnny Skalin, vilket Hela Hälsingland var först med att rapportera. 

Nina Burchardt fick lämna

I ett mejl till Expressen skriver Nina Burchardt: 

Jag blev förvånad när man säger en sak och sedan gör på ett annat sätt och att man dessutom inte kan stå för det. Socialdemokraternas värderingar ska vara delaktighet, demokrati, alla människors lika värde och rätten att älska den man vill. I detta fall har beslut fattats bakom lyckta dörrar i ett styrelsemöte för några få representanter. Med en sådan typ av tystnadskultur stagnerar partiet lokalt samtidigt som grundvärderingarna rubbas.

Nina Burchardt kommer dock inte lämna Socialdemokraterna. 

Jag har alltid varit och kommer alltid att vara socialdemokrat i mina värderingar och sympatier.

Har du fått något stöd från partikamrater? 

En handfull personer har givit mig stöd och de mår jättedåligt. Annars är det tyst från den lokala partiledningen. Däremot får jag mycket stöd från såväl andra partiers företrädare som allmänheten.

Johnny Skalin har tunga meriter inom politiken. Han harvarit ekonomisk talesperson för SD i två omgångar och distriktsordförande för partiet i Västernorrland.

S svarar: Gjorde sig omöjlig i sin roll

Socialdemokraterna i Hudviksvall bekräftar i ett uttalande att det var just relationen med Skalin som gjorde Burchardt omöjlig i sin roll. 

”Partiet betonar att det inte är förtroendet mot Nina som person som diskuterats, utan funktionen som en av Socialdemokraternas förtroendevalda toppolitiker i förhållande till en riksdagsledamot, distriktsordförande, ledamot i Sverigedemokraternas nationella styrelse samt f.d. ekonomisk politisk talesperson för ett parti som står så långt ifrån socialdemokratiska värderingar som det är möjligt att komma”, skriver partiet i pressmeddelandet. 

Henrik Persson, ledamot i Hudiksvalls socialdemokratiska förening, säger till Hela Hälsingland: 

– Det är ingen hemlighet att Socialdemokraterna står miltals ifrån de värderingar som Sverigedemokraterna har. 

Han får också frågan om Nina Burchardt visat dåligt omdöme då hon ville sitta kvar: 

– Politiken är en märklig bransch där det är svårt att vara privat. Allt du gör avspeglar sig någonstans. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.