Malin Redbrink, 34, blev allvarligt sjuk efter att ha använt bantningskuren från Forever Living. Foto: PrivatMalin Redbrink, 34, blev allvarligt sjuk efter att ha använt bantningskuren från Forever Living. Foto: Privat

Malin Redbrink, 34, blev allvarligt sjuk efter att ha använt bantningskuren från Forever Living.

 Foto: Privat
Forever Living har erkänt att aloe ver kan påverka levern.Forever Living har erkänt att aloe ver kan påverka levern.
Forever Living har erkänt att aloe ver kan påverka levern.
– När jag kom in på akuten sa läkaren: "Jag har aldrig sett någon bli så uttorkad på så kort tid." Foto: Privat– När jag kom in på akuten sa läkaren: "Jag har aldrig sett någon bli så uttorkad på så kort tid." Foto: Privat
– När jag kom in på akuten sa läkaren: "Jag har aldrig sett någon bli så uttorkad på så kort tid." Foto: Privat

Hon blev allvarligt sjuk efter bantningskur

Publicerad

Malin Redbrink, 34, från Sollefteå blev allvarligt sjuk efter att ha använt Forever Livings välkända bantningskur aloe vera-gel.

– När jag kom in på akuten sa läkaren: "Jag har aldrig sett någon bli så uttorkad på så kort tid."

Expressen har under två dagar berättat om pyramidföretaget Forever Living som säljer förbränningspiller och bantningskuren aloe vera – en produkt som kan ge leverskador.

Efter Expressens avslöjanden har företaget skickat ut ett långt mejl till alla sina återförsäljare, där de skriver: ”Vi har sedan en tid tillbaka blivit kontaktade av Expressen och med tanke på den typ av frågor som vi fått ställda till oss och på det sätt som vi blivit kontaktade på förstod vi att deras reportage skulle vinklas på ett sätt så att berättelsen skulle bli spännande för läsaren att ta del av. Så som ni vet att kvällspressen brukar agera”.

Malin Redbrink, vårdbiträde från Sollefteå, är en av de som blev allvarligt sjuk av Forever Livings bantningsprodukter.

Allt började i februari tidigare i år. Då kände Malin att hon ville gå ner de där extrakilona som hon hade lagt på sig efter mycket bilåkande och godisätande.

Hon hade hört talas om Forever Living och aloe vera-produkterna. Efter att ha skickat ett mejl till företaget fick hon snabbt svar från en av deras säljare, som erbjöd ett paket för runt 1 800 kronor.

Där ingick aloe veras gel och tabletter.

Malin slog till.

– Första dagen var det inga större problem. Visst, jag sprang mycket på toaletten – men det var inget överdrivet.

 

LÄS MER: Expressens Anna Bäsén: Bantningsmedlet gav mig leverskador

Malin: "Jag blev darrig och skakig i kroppen"

Senare samma kväll kom de första, lömska symtomen: magkramper med återkommande toalettbesök som en direkt följd.

– Men jag tänkte: "jag kör på", berättar Malin.

Dag två kom de riktigt stora bekymren – då var Malin på sitt arbete:

– Jag kände mig yr. Mitt allmäntillstånd var inte helt okej. Jag blev darrig och skakig i kroppen.

Senare på kvällen, efter arbetsdagens slut, reagerade hennes kropp ytterligare.

Toalettbesöken blev allt tätare.

Kramperna tilltog.

– Från det att jag drack aloe vera den tredje gången, så fick jag springa på toaletten 40 gånger. Jag hade så ont i magen. Jag hade inte ätit något på två dagar. Det var bara galla kvar, det var hemskt, berättar hon.

Till slut slog Malin numret till sjukvårdsupplysningen. De sa direkt: sök vård, åk in akut.

I det läget insåg hon även själv allvaret.

Kunde knappt resa sig upp

– Då kunde jag knappt resa mig upp. När jag kom in på akuten var läkarna helt förskräckta. De tog prover. Jag fick dropp. Jag fick även något som skulle stoppa upp diaréerna. När de värsta smärtorna lagt sig, passade Malin på att skriva i Forever Livings Facebookgrupp om hur hon upplevt bantningskurens första dagar.

Hon ville helt enkelt varna andra.

– Jag skrev att det inte vara något för mig, att jag inte tålde produkterna och hamnade på akuten. Flera svarade att det var hemskt det som jag upplevt och de önskade att jag piggade på mig. Det kom också in andra tjejer som skrev att de upplevt liknande symtom. När jag kom hem från sjukhuset, vaknade jag av ett privat meddelande på min telefon.

Det kom från en person inom Forever Living. Malins inlägg hade inte fallit helt i god jord.

– Hon skrev att de tar bort mitt inlägg i Facebookgruppen eftersom det skapar sådan oro och negativ inströmning.

Det blev Malins sista kontakt med företaget.

 

LÄS MER: Forever Living erkänner: Aloe vera kan påverka levern

Facebookanvändare: "Vad säljer ni för SKIT!!!!"

Efter de senaste dagarnas avslöjanden får Forever Living öppen kritik i sin Facebookgrupp: "Vad säljer ni för SKIT!!!! Allt för att tjäna pengar på folks hälsa", skriver en användare.

En annan skriver: "Ni är bara ute efter pengarna bryr er inte alls om kunderna överhuvudtaget. Ni lurar folk och säger att eran aloe vera är naturlig vilket den INTE är på något sätt!"

Först fyra dygn efter att Malin hade slutat med aloe vera-produkterna, mådde hon någorlunda okej igen.

Fick du någonsin veta varför du blev så sjuk?

– Jag tål inte aloe vera.

De där extrakilona hon hade lagt på sig har hon gått ner – med träning.

– Nu tränar jag med en tjej som tävlar i fitness, berättar Malin.

Expressen har sökt Forever Living för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag