Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon berättar om Julian Assange: ”Julian är inget monster”

Anna Ardin anmälde Julian Assange för sexuella övergrepp för tio år sedan, en utredning som lades ner 2019. I SVT:s ”Carina Bergfeldt” om tiden efter att hon anmälde Julian Assange. Hon säger också att de som utför sexualbrott inte behöver vara några monster.
Anna Ardin, i SVT:s ”Carina Bergfeldt”.
Foto: SVT
Julian Assange i Stockholm 2010.
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Julian Assange misstänktes för två fall av sexuella övergrepp mot kvinnor i Sverige – en utredning som lades ner 2019.

Anna Ardin, en av kvinnorna, berättar i SVT:s ”Carina Bergfeldt” om tiden efter händelsen.

– Jag kunde inte äta något, jag kräktes upp det direkt på grund av stressen, berättar Anna Ardin.

2010 anmälde två kvinnor Wikileaksgrundaren Julian Assange för våldtäkt. Det blev en mycket stor nyhet när Expressen avslöjade att Assange jagades av svensk polis.

Utredningen om Assanges misstänkta våldtäkter lades sedermera ner 2019.

I år, mer än tio år efter Assanges misstänkta våldtäkter, träder de två utsatta kvinnorna fram först i TV4:s ”Kalla fakta” och nu berättar en av dem, Anna Ardin, också om Wikileaksgrundaren hos Carina Bergfeldt.

Efter ett Sverigebesök 2010 blev Wikileaks-grundaren Julian Assange misstänkt för sexbrott mot två kvinnor, vilket Expressen avslöjade.

Assange: ”Inte ett monster”

Anna Ardin, en av de två kvinnorna, berättar nu också i SVT:s ”Carina Bergfeldt” om tiden efter att hon anmälde Julian Assange.

– Jag fick löften om att om det här inte blir någon rättegång så kommer det inte komma ut i media, men det kom ut på en gång, berättar Anna Ardin för Carina Bergfeldt

Enligt Anna Ardin ifrågasatte många hennes val att anmäla Assange. Något som hon har mycket svårt att förstå. 

Samtidigt är hon nyanserad när hon berättar om Assange och säger att de som utför sexualbrott inte behöver vara några monster.

– Julian är definitivt inte ett monster. Men han har gått över mina gränser, säger hon i programmet.

Hon berättar att hon höll sig undan den första tiden efter att nyheten briserade, att hon fick bo hos olika kompisar. Flyktkänslan var både psykiskt och fysiskt påfrestande säger hon:

– Jag kunde inte äta något, för jag kräktes bara upp det direkt på grund av stressen.

– Det var som att hela mitt inre var hopknutet, berättar Anna Ardin.

”Carina Bergfeldt” visas på SVT1 på fredag klockan 21

Ur arkivet:

Julian Assange blev pappa till två barn under tiden som han tillbringade i Ecuadors ambassad. Allting hölls hemligt från omvärlden, avslöjar Wikileaks-grundarens okända flickvän Stella Morris. Klippet är från april 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.