Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon avslöjade trollfabrik – nu åtalas ”Putins mobbare”

Johan Bäckman åtalas nu vid tingsrätten i Helsingfors för grov ärekränkning och olaga förföljelse under två år mot journalisten Jessikka Aro.

Jessikka Aro avslöjade ryska trollfabriker med hjälp av infiltration.

Straffet: Förföljelser på Facebook och Youtube där hon anklagades för att vara en bimbo, knarklangare och prostituerad.

Nu åtalas den misstänkte bakom hatet – Johan Bäckman – för grov ärekränkning och olaga förföljelse.

Johan Bäckman kommer från en förmögen bryggarfamilj men har främst etablerat sig som expert på Finland i ryska medier samt försvarare av Ryssland i Finland.

Han har bland annat skrivit en bok som lanserar teorin att journalisten Anna Politkovskaja mördades för att Rysslands president Vladimir Putin skulle smutskastas.

Johan Bäckman har i en bok lanserat sin teori om bakgrunden till mordet på Anna Politkovskaja.

Johan Bäckman har också anklagat Estland och Lettland för att utsätta de ryska minoriteterna i landet för en ”apartheid-politik”. Han har därför förklarats ”persona non grata” i länderna och nekats resa in i länderna.

 

LÄS ÄVEN: Youtube agerar – men hatfilmerna finns kvar 

 

Nekades köpa radiostation - hot mot landets säkerhet

I Finland har Skyddspolisen, motsvarigheten till svenska Säpo, nekat honom att köpa en radiostation eftersom det skulle vara ett hot mot landets säkerhet.

Han har också kopplingar till Sverige genom hans engagemang i RISS, Russian Institute for Strategic Studies.

– RISS lyder sedan 2009 direkt under presidentadministrationen i Kreml och utgör en del av Rysslands påverkansoperationer mot väst, säger Patrik Oksanen, ledarskribent på Mittmedia och expert på säkerhetspolitik.

– Tidigare var det en del av SVR, ryska utrikesunderrätelsetjänsten, men banden med SVR är fortsatt så täta att RISS har kallats för "SVR:s PR-gren". Hos RISS har Bäckman haft den öppna befattningen ansvarig för Norra Europa.

Massiv hatkampanj på Facebook och Youtube

Johan Bäckman åtalas nu vid tingsrätten i Helsingfors för grov ärekränkning och olaga förföljelse under två år mot journalisten Jessikka Aro, uppger bland andra Hufvudstadsbladet.

https://twitter.com/upnorthmagazine/status/978265854373539841

Hon blev utsatt för en massiv hatkampanj på Facebook, Youtube och andra sociala medier efter en granskning i finländska YLE, motsvarigheten till SVT, av ryska trollfabriker. I reportagen infiltrerades bland annat en trollfabrik i Sankt Petersburg av Aro och hennes kolleger. Hon belönades senare med Stora Journalistpriset i Finland för granskningen.

Fick falskt sms från sin döde far

I reportaget ”Mitt år som pro-rysk trollmagnet” har hon berättat om smutskastningen där hon utmålats som en betald av Nato, anklagats för att vara knarkhandlare och framställts som en bimbo i en video som publicerats på Youtube. Förtalet har främst fått spridning via fejkade konton på Facebook som annars främst spridit länkar från ryska sajter som Sputnik och RT.

 

LÄS ÄVEN: Efter kritiken: Så görs Facebook om

 

Jessikka Aro.Foto: YLE

Hon fick också ett falskt sms från sin pappa, som varit död i 20 år, där det stod att han inte var död utan hade koll på henne.

Kampanjen mot henne har uppmärksammats internationellt av bland andra New York Times.

https://twitter.com/JessikkaAro/status/737395958837829633?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fresource-service.mmcloud.se%2Fapi%2Fv1%2Fresources%2Fssl%2F78359%3Fcategories%255B%255D%3DLedare%26domain%3Dop.se%26tags%255B%255D%3DS%25C3%25A4kerhetspolitik%26tags%255B%255D%3DInformationskrig%26tags%255B%255D%3DFinland%26tags%255B%255D%3DRyssland

Johan Bäckman har förnekat att han attackerat Aro som en del av ett informationskrig utan menat att hon varit en del av en kampanj mot Ryssland som han motverkat. Han har vägrat att kommentera åtalet i finländska medier.

Bäckman medverkar i ryska nyhetskanalen RT.

– Vi ser ett återkommande mönster att det öppna samhällets möjligheter utnyttjas på olika sätt, med det yttersta syftet att orsaka skada på västvärlden. Därför är det här åtalet viktigt för fler länder; det markerar en gräns för vad som är tillåtet, säger Patrik Oksanen.

– Förhoppningsvis är fallet en inspiration till svenska myndigheter att testa fall med misstänkt rysk påverkan.

https://twitter.com/patrikoksanen/status/978635461085270016

 

LÄS ÄVEN: Facebooks helomvändning – för att skydda användarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.