Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon avslöjade Putins trollfabrik – här är varningen till Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den ryska frilansjournalisten Lyudmila Savchuk infiltrerade Putins trollfabrik. Här syns hon i sin lägenhet Sankt Petersburg där hon bor med sina två barn.
Foto: DMITRY LOVETSKY / AP TT / NTB SCANPIX
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: BURHAN OZBILICI / AP TT NYHETSBYRÅN

Den ryska frilansjournalisten Lyudmila Savchuk infiltrerade Putins trollfabrik under täckmantel i två månader. Syftet var att kartlägga presidentens informationskrig mot västvärlden och Ukraina, skriver Business Insider.

Nu varnar hon för rysk påverkan av det svenska riksdagsvalet 2018.

– Jag kan se att Putins propaganda har effekt på människor i Sverige, säger hon till tidningen.

I två månader arbetade frilansjournalisten Lyudmila Savchuk på den ryska trollfabriken i Sankt Petersburg. Syftet var att kartlägga den ryske presidenten Vladimir Putins informationskrig, i en granskning för tidningen My District. Arbetet i trollfabriken gick bland annat ut på att skapa falska nyheter där Ryssland målades upp som ett mäktigt land och västvärlden beskrevs vara på gränsen till kollaps.

– Redan första dagen lärde jag mig att trollen inte fick skriva om de verkliga problemen i Ryssland. Vår uppgift var att sprida Putins budskap och väcka hat mot amerikaner, européer och ukrainare genom falska identiteter och profiler. Vi tvingades skapa falska fakta och nyheter, säger Lyudmila Savchuk till Business Insider.

Nu vill frilansjournalisten varna Sverige och uppmanar svenskarna att se upp inför riksdagsvalet hösten 2018.

– Sverige måste övervaka alla försök att påverka valet. Jag kan se att Putins propaganda har effekt på människor i Sverige. Det finns människor som verkligen, verkligen älskar Putin, speciellt bland rysktalande svenskar, säger Lyudmila Savchuk till Business Insider.


LÄS ÄVEN: Putin vill se en grundlig utredning – efter nervgasattacken


Trollfabriken kameraövervakades

I intervjun berättar frilansjournalisten hur arbetarna på trollfabriken övervakades av kameror och hade strikta regler om hur många kommentarer, inlägg och bilder som skulle produceras varje dag. Hon beskriver arbetet med granskningen som farligt och skrämmande. 

– Jag visste att de kunde döda mig, men jag fortsatte ändå, säger hon till Business Insider.

När Lyudmila Savchuk publicerade delar av sin granskning fick hon motta hat och hot från både troll och mer traditionella medier. I dag arbetar hon som expert och föreläsare om rysk desinformation. Hon säger sig fortfarande vara rädd varje dag när hon går på gatan eller in i sin lägenhet. 

– Men mest av allt är jag rädd att jag inte ska kunna förändra mitt land till det bättre, säger hon till Business Insider.


LÄS ÄVEN: Mats Larsson: Dagen då Putin chockade världen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.