Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon arbetar med döda – och gör Tiktok-succé

Begravningsentreprenören Eileen Hollis, 31, berättar om döden för sina följare – och alla får ställa frågor om vad som händer med kroppen när man avlidit.
Foto: Tiktok
Hollis, 31, berättar för sina följare om vad som händer med kroppen när man avlidit. Här flyttar hon en kista och hon berättar för följarna att den faktiskt är tom.
Foto: Tiktok
Som begravningsentreprenör tvingas man ofta använda skyddsutrustning.
Foto: Tiktok
Begravningsentreprenören Eileen Hollis, 31, berättar om döden för sina följare – och alla får ställa frågor om vad som händer med kroppen när man avlidit.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Eileen Hollis, 31, är begravningsentreprenören som har blivit en Tiktok-kändis för sina raka samtal om döden och de makabra detaljerna i hennes yrke. 

Inga ämnen är för svåra eller förbjudna på hennes konto. 

En följare frågar till exempel: 

”Är det sant att du bryter människors ben för att placera dem i en kista?”

Nu berättar hon för People om succén på Tiktok – och om vad som är svårast med att arbeta med avlidna.

Som liten flicka såg Eileen Hollis många döda kroppar och sörjande människor. Hon växte nämligen upp på andra våningen i ett hus i New York som är en begravningsbyrå, Hollis Funeral Home. Ja, det var som verklighetens ”Six Feet Under”. 

Hennes barndom beskriver hon som helt vanlig. Nästan i alla fall. Hon slapp se sin pappa balsamera de döda, men vid minnesceremonierna såg hon så många lik i öppna kistor att hon tappade räkningen.

Det avskräckte henne inte. Nu när hon är vuxen har hon följt i pappans fotspår och jobbar tillsammans med honom på begravningsbyrån. Hon har gjort i ordning över tusen kroppar, balsamerat, fixat de dödas hår och smink och mycket annat.

Det bästa med att arbeta på begravningsbyrå är att hon får jobba med sin pappa. Men det finns så klart nackdelar. Branschen är väldigt ”traditionell”, berättar Hollis för People. Många är till exempel skeptiska till att hon har tatueringar och att hon färgat håret rosa.

– De ser verkligen ner på sociala medier. Men allt vi gör är för döda människor, säger hon.

Vill sprida kunskap om döden

Nu vill Eileen Hollis arbeta för att sprida kunskap och ta bort stigmat från döden – och utbilda människor om deras alternativ: Vill du bli kremerad? Balsamerad? Komposterad?

För detta ändamål är ingen fråga för hemsk eller trivial, menar hon.

Och det är många som är intresserade. Nästan en halv miljon människor följer Hollis #DeathTok-konto, som även har 5,8 miljoner likes. 

Där är inga ämnen tabu. En följare frågade till exempel: 

”Är det sant att du bryter människors ben för att placera dem i en kista?” 

https://www.instagram.com/p/COx49fMrIfa/?hidecaption=true

I andra filmer förklarar Hollis hur hon stänger de dödas munnar och hur ögonlocken hålls stängda och andra ”knep i branschen”. Hon diskuterar till exempel trycket som uppstår i kroppens håligheter som näsa, mun och ändtarm efter döden.

Eileen Hollis berättar att hon en dag vill ta över begravningsbyrån själv. Hon älskar sitt arbete och försäkrar sina följare om att det inte är så grymt som människor tror. 

Men självklart finns även känslomässigt svåra uppgifter.

– En närstående död för mig, oavsett om det är en vän eller familjemedlem är svårt. Döda spädbarn är extremt svårt. När du får in ett fem månader gammalt barn kan det verkligen skaka om dig.

https://www.instagram.com/p/COs_avDLgnN/?hidecaption=true

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.